6 Yaş İçin Online Zeka Oyunları Oyna

Uzamsal bellek oyunu

Kaçan Top Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görsel Dikkat, Sürdürülebilir Dikkat, Odaklanma

Görsel tarama oyunu

10'u Bul Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Matematik Becerisi, Planlama, Görsel Dikkat

6 yaş çocuk oyunu

Farklı Resmi Bul Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görsel dikkat, görsel tarama, kıyaslama

görsel oyun oyna

Uçan Kartlar Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Kısa Süreli Bellek, Görsel Dikkat, Kelime Adlandırma

planlama oyunu oyna

Hafıza Kartları Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görsel tarama, planlama, uzamsal bellek

görsel dikkat oyunu oyna

Renk Çoğunluğu Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Sayma becerisi, görsel dikkat

6 yaşındaki çocuklar artık düzenli bir şekilde okula gidebilirler. Bu yaşta somut düşünme ön plandadır. Bununla birlikte zaman, uzay ve sayı kavramları oturmaya başlar, dil gelişimleri de hızlanır. Dolayısıyla 6 yaş zeka oyunları listesinde tüm bu özellikleri göz önünde bulundurduk.

İşte, en güzel 6 yaş eğitici oyunlar!

EN EĞLENCELİ 6 YAŞ ZEKA OYUNLARI LİSTESİ | TOP 10

1-Sihirli Piramit (Resimli veya Sayılı) Nedir?

En çok bilinen versiyonu rakamlı olandır. Aynı oyunda rakamlar yerine hayvanlar veya farklı objelerin resimleri de kullanılabilir. Üstten aşağı doğru, kutucuk atlamadan, her bir sayı veya ikonu bir kez kullanarak en alt satıra ulaşmayı hedefler. Sayı yerine görsel kullanılması 6 yaş çocukların ilgisini çekebilir.

Sihirli Piramit Oyununun Faydaları Nelerdir?

Sihirli Piramit oyununun geliştirdiği yetenekler aşağıdaki gibidir:

  • Mantık
  • Analiz etme
sihirli piramit

2-Küp Blok Eva Oyunu Nedir?

6 köşeden oluşan standart bir küp düşünün. Bu küpün birleşim noktaları alışılmışın dışında tasarlanmıştır. Birbirine denk gelen doğru kenarları hızla tespit edip küpü tamamlamak gerekiyor. 6 yaş için eğitici oyunlar arasında çok sevilen, oldukça eğlenceli ve göründüğü kadar kolay olmayan bir zeka oyunudur.

Küp Blok Eva Oyununun Faydaları Nelerdir?

Küp blok eva oyunu çocuğunuzun aşağıdaki yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olur:

  • Görsel algı
  • Parça-bütün ilişkisi kurma
  • Analiz etme
  • Tasarlama
  • İpuçlarından faydalanma
kup blok eva oyunu

3-Soma Küp Oyunu Nedir?

Bu defa bir küpün köşelerini birleştirmek yerine hazır gelen küplerle yeni şekiller oluşturduğumuz bir oyun. Soma küplerinin genellikle ahşap olanları tercih edilir. Oyunun amacı, örnek kitapçıkta verilen şekilleri tasarlamak. Alan derinliği, yükseklik, genişlik gibi mesafeleri hesaplamak için yine küplerden faydalanılıyor. Örnek: en öndeki x küp ile en arkadaki küp arasında kaç adet küp var? En alt küp ile en üst küp arasında kaç küp var? x bölgedeki çıkıntı kaç küp öne çıkıyor? Soma küp oyunu 6 yaş zeka oyunları arasında gerçekten bir tık öne çıkıyor diyebilirim.

Soma Küp Oyununun Faydaları Nelerdir?

Soma Küp oyunu çocuğunuza aşağıdaki alanlarda kendini geliştirmesi için fırsat sunacaktır:

  • Konsantrasyon
  • Analiz etme
  • Analitik düşünme
  • Tasarım
soma küp oyunu

4-MentalUP Zeka Oyunları Nedir?

MentalUP Zeka Oyunları'nın amacı: çocukların bilgisayar başında geçirdiği –tavsiye edilen süreyi- en iyi şekilde değerlendirmeleri, eğlenmeleri ve çok yönlü bilişsel gelişim kazanmalarıdır. Tek bir oyun değil; 150'den fazla oyunlaştırılmış beyin egzersizi içerir.

6 yaş için oyunlar denildiğinde ilk akla gelenlerden biri olan MentalUP'ta 6 yaş matematik oyunları, 6 yaş görsel-sözel zeka oyunları, dikkat ve hafıza oyunları mevcuttur. Yedi yaş ve üzeri zeka oyunları olduğu gibi, okul öncesi zeka oyunları da sunmaktadır. Oyunlar, çocuğunuzun zeka potansiyeline uygun olacak şekilde program tarafından otomatik tespit edilir.

Böylece 6 yaş zeka testleri için de nitelikli bir hazırlık yapılmış olur.

MentalUP Zeka Oyunlarının Faydaları Nelerdir?

MentalUP içerdiği onlarca oyun sayesinde çocuğunuzun birçok yeteneğine gözle görülür katkılar sağlar. Oyunları ÜCRETSİZ oynayabilirsiniz. Bu süreçte MentalUP size önemli istatistikler verecektir. Geliştirdiği bilişsel yetenekler ise aşağıdaki gibidir:

MentalUP'ı Şimdi Deneyin

mentalup oyunu

5-Labirent Oyunu Nedir?

Şuan önümüze koyulsa muhtemelen sonuca ulaşmak için oynamaya başlayacağımız zeka oyunlarından biridir. Biz yetişkinlerin de severek oynadığı labirent oyunu a noktasından b noktasına gitmeyi gerektiren bir oyundur. Tabi ki mesafeler arası yollar karmaşık ve bolca alternatif ile kafa karıştırıcıdır.

Labirent Oyununun Faydaları Nelerdir?

Labirent oyununu oynayan çocuğun aşağıdaki kabiliyetlerinde gelişmeler meydana gelir:

  • Olasılıkları öngörme
  • Görsel algı
  • Çözüm yöntemlerini değerlendirme
labirent oyunu

Ücretsiz 5-6 Yaş Zeka Oyunları Oyna

Uzamsal bellek oyunu

Dağınık Oda Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görsel Dikkat, Görsel Takip, Kıyaslama

görsel oyun oyna

Deve Cüce Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Tepki Kontrolü, Odaklanma, Bölünmüş Dikkat

planlama oyunu oyna

Döndür Bul Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görselleştirme, Görsel Tepki, Mantıksal Düşünme

görsel dikkat oyunu oyna

Enstrümanlarım Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görsel Bellek, İşitsel Bellek, Karar Verme

6-Trax Oyunu Nedir?

Bir tarafında dik, diğer tarafında yay şekillerinin olduğu çift taraflı 64 parça taş ile oynanır. Trax oyununda amaç: kendi renginle daire veya kazanan çizgiyi oluşturmaktır. Zaman kazanmak için de rakibiniz hamlelerini hesaplamanız ve engellemeniz gerekecek. 6 yaş zeka oyunları arasında yetişkinlerin de bir hayli ilgisini çeken strateji oyunudur.

Trax Oyununun Faydaları Nelerdir?

Trax oyununa kendini kaptıran bir çocukta aşağıdaki yeteneklerde ilerleme gözlemlenir:

  • Rakibin hamlelerini öngörme
  • Olasılık hesabı
  • Stratejik düşünme yeteneği
trax oyunu

7-Uzak Yakın Oyunu Nedir?

5-6 yaş çocuklar için en eğlenceli zeka geliştirici oyunlardan biri olan bu oyun en az 2 kişi ile oynansa da daha fazla oyuncu ile oynanması halinde daha eğlenceli olur. Oyun için bir ebe belirlenir ve oyun alanından başka bir yere gönderilir. Saklanacak bir eşya seçilir ve ebenin göremeyeceği bir yere saklanır. Daha sonra ebe, oyun alanına alınır. Ebenin amacı saklanan eşyayı bulmaktır. Eşyaya yaklaştığında diğer oyuncular “Yakın” diyerek ebeyi yönlendirir. Eğer ebe, saklanan eşyaya yeterince yakın değilse oyuncular bu kez “Uzak” diyerek yönlendirme yapar. Ebe, saklanan eşyayı bulduğunda yeni ebeyi seçer ve oyun böyle devam eder.

Uzak Yakın Oyununun Faydaları Nelerdir?

Uzak Yakın oyunu çocukların aşağıdaki becerilerini geliştirme imkanı sunar:

  • İşitsel bellek
  • Mantıksal düşünme
  • Problem çözme
Uzak Yakın oyunu

8-Puzzle (Yapboz) Oyunu Nedir?

Her ne kadar 5-6 yaş zeka geliştirici oyunlar arasında yer alsa da yapbozlar, her yaş grubu için hem eğlenceli vakit geçirme hem de zihinsel becerileri güçlendirme için harika seçeneklerdir. Özellikle basit ve az parçalı puzzle’lar ile 6 yaş çocukların zeka becerilerini hızlıca desteklemek mümkün. Yapbozlar aile katılım etkinlikleri arasında da en çok tercih edilenlerden biridir. Biz puzzle seçin ve parçalarını masaya yayın. Ardından doğru resmi birlikte inşa edin.

Puzzle (Yapboz) Oyununun Faydaları Nelerdir?

Puzzle ya da diğer adıyla yapbozlar çocuklar için şu becerilerin gelişimini destekler:

Puzzle oyunu

9-Sudoku Oyunu Nedir?

Günümüzde daha çok yetişkinlerin ellerinde görmeye alıştığımız sudoku bulmacaları aslında çocuklar için de harika birer zeka egzersizidir. Zihinsel fonksiyonları geliştirdiği bilinen en basit 6 yaş zeka oyunları arasında yer alan sudoku, kareler içindeki eksik rakamları çözüp doldurmanız gereken bir oyundur. Sudokuda dikkat etmeniz gerekenler ise şöyle:

  1. Bir rakamı aynı satırda yalnızca 1 kez kullanabilirsiniz.
  2. Bir rakamı aynı sütunda yalnızca 1 kez kullanabilirsiniz.
  3. Bir rakamı aynı büyük kare içerisinde yalnızca 1 kez kullanabilirsiniz.
  4. Her rakam, her sütunda, her satırda ve her büyük karede yer almalıdır.

Sudoku Oyununun Faydaları Nelerdir?

Sudoku çözen çocuklarda şu becerilerin gelişimi gözlemlenir:

Sudoku oyunu

10-Rol Yapma Oyunu Nedir?

Bu oyunun oynanması hem çok kolaydır hem de eğlenceli vakit geçirirken zihinsel becerileri geliştirme imkanı sunar. Bir anlatıcı seçin ve onu sahneye çıkartın. Ardından anlatıcı, aklından belirlediği kişi ya da hayvanı rol yapma yoluyla anlatmaya çalışsın. Doğru cevabı veren kişi yeni anlatıcı olsun ve eğlence devam etsin. Bu oyun, 6 yaş zeka oyunları arasında en eğlenceli oyunlardan biri olduğundan beyin geliştirme için harika bir seçenektir.

Rol Yapma Oyununun Faydaları Nelerdir?

Rol yapma oyunu oynayan çocuklar, aşağıdaki gibi birçok becerisini güçlendirebilir:

  • Sosyal iletişim becerileri
  • Dilsel beceriler
  • Hayal gücü
Rol Yapma oyunu

ÇOCUKLAR İÇİN ZEKA OYUNLARININ ÖNEMİ

Sadece zeka oyunları değil, tüm oyunlar çocukların gelişiminde önemli rol oynar. Oyun, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimlerinde önemli role sahip organik bir araçtır. Oyuna konu olan çeşitli materyallere de oyuncak diyoruz. Günümüzde bu oyuncaklara teknolojik araçlar da dahil oldu. Örneğin, bilgisayar ve tabletler yetişkinler için iş aracı olsa da çocuklar için oyuncaktan daha fazlası değildir. Çocuklar bu oyuncakları kurallı veya kuralsız kullanarak hayal güçlerini geliştiriyor. Oyun, çocuklar için bir deney sahası; bir prova alanı gibidir. Özellikle ergenlik çağına kadar çocuklar için en iyi öğrenme yöntemi oyunlardır.

6 yaş zeka oyunları

Bu yazı 6 yaş çocuk sahibi ebeveynler için rehber niteliğindedir. Şimdi 6 yaşın zihinsel özelliklerine uygun oyuncak seçimi yapmanın inceliklerii inceleyelim.

YAŞA UYGUN OYUNCAK SEÇİMİ NASIL YAPILMALI?

Altı yaş çocuk sahibi ebeveynlerin özellikle matematik oyunları araştırdığını tespit ettik. Bunun sebebi: çocuğun ilk kez matematik gibi mantıksal irdelemelere ihtiyaç duyan derslere tabi tutulmasıdır. Uzmanlar, çocuğunun okul başarısını artırmak isteyen ebeveynlere 6 yaş matematik oyunları oynatmalarını öneriyor. Tabi ki bu durum sadece 6 yaşındaki çocuklara özel değil.

Her yaşın kendine özgü zihinsel becerileri olduğu için oyuncak seçimi de çeşitli gruplara ayrılmaktadır. Örnek: MentalUP zeka oyunları çocuğunuzun zeka potansiyelini otomatik tespit ederek en uygun egzersizden başlatır. Gittikçe zorlaşan egzersizler ile zeka potansiyeli gelişimi sağlar. Fiziksel oyun ve oyuncak seçiminde ise araştırma yapma görevleri ebeveynlere düşüyor. İşinizi kolaylaştırmak adına MentalUP Blog sayfası ebeveynlerin yanında. Daha önceki yazılarımızda 2-3 yaş zeka oyunları, 4 yaş zeka oyunları, 5 yaş zeka oyunları ve ideal oyuncaklardan bahsetmiştik. 7 yaş ve üzeri çocuklar için de paylaşımlarımız devam edecek. MentalUP Blog sayfasını takip edin.