Ücretsiz 4 Yaş Zeka Oyunu | Online Oyna

Renkli ve şekilli oyun

Uçan Kartlar Oyunu

Deve Cüce oyunu oyna

Deve Cüce Oyunu

Oyunlu görsel dikkat eğitimi

Gözümden Kaçmaz Oyunu

Puzzle oyunu oyna

Şeker Kapmaca Oyunu

Yukarıdaki oyunlar, okul öncesi oyun uzmanlarının tavsiye ettiği 4 yaş zeka oyunları ve 5 yaş zeka oyunları kategorisinden seçilmiştir.

Eğitici ve Eğlenceli 4 Yaş Zeka Oyunları

1

Farkı Bul Oyunu:

 Tıpkı gazetelerin bulmaca sayfalarında veya dergilerde görmeye alışık olduğumuz “7 farkı bul” gibi, 4 yaş çocuklar için uygun fark bulmaca oyunları da mevcuttur. Daha basit ve farkların yetişkinler tarafından kolaylıkla fark edilebileceği görsellerle başlayarak çocuğunuzun ilk egzersizlerini yaptırabilirsiniz. Bunun gibi 4 yaş eğitici oyunlar oynarken iki görsel arasındaki farklarla birlikte birbirine çok benzeyen ancak renk veya aksesuar bakımından farklılık gösteren oyun kartları da tercih edilebilir. Örnek: “Bu kaplumbağanın aynısını bul bakalım.” (Diğer kaplumbağalar aynı görüntüde ancak kabuk rengi farklı, gözlüklü-gözlüksüz, kuyruklu-kuyruksuz gibi farkların olduğu oyun kartlarını hatırlamış olmalısınız). Bu oyun ve bunun gibi 4 yaş için eğlenceli oyunlar; görsel zeka, analiz becerisi ve dikkat gelişimi için etkilidir.

2

Pazardan Aldım Oyunu:

 Çocuğunuza sırasıyla pazardan aldıklarınızı sayabilirsiniz. Bunu yaparken önce bir ürün söyleyip ardından tekrar etmesini isteyin. Sonra 2 ürün, 3 ürün, 4 ürün şeklinde artırın. Pazardan aldım gibi 4 yaş çocuk oyunları, geliştirici olduğu kadar 4 yaş çocuklar için eğitici oyun özelliği de gösterir. Örnek:

-Bugün pazardan elma aldım. Tekrar edelim Cemre: bugün pazardan ne aldım?

-Elma

-Aferin. Başka şeyler de aldım. Bugün pazardan elma, armut aldım. Neler almışım?

-Elma, armut

-Bravo Cemreee ☺ (Bol bol tebrik etmeyi unutmayın) Ama ben başka şeyler de aldım. Bugün pazardan elma, armut, üzüm aldım. Neler almışım?

Gittikçe artan liste bir süre sonra hafızasını zorlamasını gerektirecek. Zihinsel beceriler tıpkı kas gibi zorlama (çok çalıştırma) ile gelişmektedir. “Elma, armut, üzüm, muz, kavun” şeklinde sürekli güncellenen listenin tekrar ettirilmesi çocuğunuzun hafıza gelişimine katkı sağlar. Sıralamayı karıştırmaması ise dikkatli bir çocuk olduğunu gösterir.

3

Sayı Blokları:

Üzerlerinde rakamların olduğu renkli bloklar ile çocuğunuza sayı saymayı eğlenceli yöntemlerle öğretebilirsiniz. Hatta 2-3 yaş için aldığınız yapboz blokların üzerine rakamlar yapıştırarak yeni oyuncak masrafından kurtulmanız mümkün. İmkânınız varsa üzerindeki rakama göre büyük-küçük boyutlarda tasarlanmış yeni set almak daha etkili olur. Bu tür oyuncakları anaokullarında sıkça görmeniz mümkün. Güzel bir okul öncesi oyunudur.

1 Rakamı en küçük; 10 rakamı en büyük blok üzerinde yazılır. Bu blokları büyüklüklerine göre üst üste koyduğu zaman sayı sıralamasını da doğru yapmış olacaktır. Bu şekilde sayısal değerlerin ifade ettiği büyüklük-küçüklük, azlık-çokluk ilişkisini öğrenirken sayı saymayı da etkin bir şekilde öğrenmiş olur. Bu oyuncak, çocuğunuzun farklı değerleri ilişkilendirmesi açısından etkili ve eğitici oyun oynama imkanı sunar. Dolayısıyla matematiksel zeka gelişimi sağlar. Renkli ve rakamlı sayı blogları, 4 yaş oyuncakları kategorisinde oldukça faydalı bir tercihtir.

4

Uzaktan Kumandalı Araba:

 Özellikle erkek çocuklarının vazgeçilmez seçimi olan arabaların uzaktan kumandalı olanları 4 yaş zeka oyunları kategorisinde önemlidir. Pembe bir araba ile kız çocuklarının ilgisini çekmek de bir hayli kolaydır. Kumandalı arabanın park edebileceği boşluklar veya halı kenarı, halı üzerindeki desenler gibi çeşitli alanlar çocuğunuz tarafından keşfedilmeyi bekler. Bu konuda çocuğunuza yardımcı olmak için çeşitli görevler verebilirsiniz. Örnek: Kumandalı arabasını bir sehpanın altından geçirip diğer sehpanın altına park etmesini isteyebilirsiniz. Basit görünen bir kumandalı araba 4 yaş çocuklarda refleks gelişimi, dikkat ve hayal gücü açısından oldukça önemlidir. Hatta, araç park etmenin geometrik hesaplamalar konusunda öğrenme becerilerini geliştirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. 4 yaş üstü çocuklar için de uygundur ancak 3 yaş altı çocuklar bu tip araçları etkin şekilde kullanamayabilir.

BİLGİSAYAR, TABLET-TELEFON OYUNLARI ÇOCUKLAR İÇİN UYGUN MU?

Etrafında sürekli teknolojik cihazlar gören çocuklar gerek meraklarından, gerekse dünyaya/yaşama uyum sağlama eğilimlerinden kaynaklı teknolojik cihazlarla yakından ilgilenecektir. Bilişim çağında yaşayan çocuklar için bu bir ihtiyaçtır ve uzmanlar günlük belirli bir süre teknoloji kullanımına müsaade etmektedir. Çocuğunuz yaşı gereği daha çok çizgi film izlemekten hoşlansa da teknolojiyi bu yönüyle kullanmak zeka geliştirici etkiden ziyade dinlendirici etkiye sahiptir. Çizgi film izleyen çocuk interaktif bir süreçte değildir. Olayları kendisi organize etmediği için düşünmek yerine hazır olanı tüketmektedir.

Dinlenmek ve eğlenmek de bir ihtiyaçtır ama makalenin konusuna dönecek olursak 4 yaş zeka oyunları arasında teknolojik alternatifleri konuşmak gerekir.

okul öncesi oyunlar

5

MentalUP 4 Yaş Zeka Oyunları:

Kısaca ne olduğunu anlatalım: Yukarıda bahsettiğimiz fark bulmaca, blok dizmece vb oyunlarla sağlanan dikkat gelişimi, hafıza gelişimi gibi etkinliklerin dijital ortama uyarlanmasıdır. En büyük artısı ise okul öncesi oyunlarının tek yönlü değil; çok yönlü zihinsel gelişim sağlamasıdır. Görsel, sözel, sayısal zeka gelişimi; dikkat, konsantrasyon, analitik düşünme becerisi ve çok daha fazlası için tasarlanan MentalUP, Uluslararası Milli Uygulamamızdır.

5 yaş ve üzeri çocuklar için daha fazla egzersiz seçeneği sunan MentalUP Zeka Oyunları, 4 Yaş çocuklar için de onlarca egzersiz (oyun) içermektedir. Okul öncesi eğitim kurumları da 4-5 yaş çocuklar için eğitici oyun kategorisinde MentalUP’ı sıklıkla kullanmaktadır. Alanlarında uzman akademisyenlerin tasarladığı MentalUP oyunları Pedagojik ürün sertifikalı(resmi) ve güvenilir bir uygulama olması yönüyle benzerlerinden çok farklı, çok daha faydalıdır.

Hatta 4 yaş zeka testleri denildiğinde de ilk akla gelen seçeneklerden biridir.

4 yaş için eğlenceli oyunlar sunan MentalUP, bu süreçte size detaylı performans raporları verecektir.

MENTALUP’I DENE

Kalabalık Oynanan 4 Yaş Oyunları

6

Sıcak-Soğuk Oyunu:

 Kalabalık çocuk grupları arasında veya ailece oynanabilecek en zevkli 4 yaş oyunlarından biri de sıcak-soğuk oyunudur. Çocuklardan biri gözlerini kapatır, herhangi bir oyuncak gizlendikten sonra gözlerini açar. Belirli bir alanda oyuncağı bulma görevi alan çocuk ilk önce alan içerisinde ezbere dolaşmaya başlar. Saklanan oyuncağa yaklaştığında diğer çocuklar “sıcak” diyerek yönlendirme yapar. Uzaklaştığında ise “soğuk” diyerek ipucu vermiş olur. Oyuncağı bulan çocuk arkadaşları arasından birini ebe seçer ve yeni bulma görevi seçilen çocuktadır. Sıcak-Soğuk gibi 4 yaş çocuk oyunları sayesinde çocuklar hem sosyalleşir, hem eğlenir, hem de yönergeleri takip etme, ipuçlarını değerlendirme konusunda gelişim sağlar.
7

Gece-Gündüz Oyunu:

 Bizlerin de okullarda oynadığı o en popüler dikkat oyunlarından biri… Çocuklardan biri yönerge verir (ebe olur): Gece ol dediğinde diğer çocuklar gözleri kapanacak şekilde masanın üzerine eğilir ve alnını bileklerinin üzerine kapatır. Gündüz dediğinde ise normal oturma pozisyonuna geçip gözlerini açar. 4 yaş zeka geliştirici oyunlar arasından gece-gündüz oyunu çocukları oldukça heyecanlandıran bir oyundur. Oyun hızlandıkça hata yapma olasılığı artar. “Gece ol” denildiğinde gündüz pozisyonu; “gündüz ol” denildiğinde gece pozisyonu alan çocuk yanar (oyundan çıkar veya ebe olur)

8

Evcilik Oyunu:

 Her yaştan çocuklar için ayrıca hazırladığımız; her makalede muhakkak altını önemle çizdiğimiz evcilik oyunu neden bu kadar önemlidir? Evcilik oyunu, birçok bilişsel gelişim oyunlarını kapsamaktadır. Bu oyunlar genellikle çocukların çeşitli karakterlere büründüğü, çeşitli sorumluluklar aldığı serbest kurallı oyunlardır. 4 yaş etkinlik olarak da değerlendirilebilecek evcilik oyunu, çocukları fiziksel olarak yorarken zihinsel olarak dinlendirir. Fiziksel yorgunluk bir çocuk için kas gelişimi ve sağlıklı büyümeyi ifade etmektedir. Evcilik oyunlarının zihinsel gelişime faydası ise: Yaratıcılığı geliştirmesi, kelime haznesi ve dil kullanım yeteneği geliştirmesi, sorumluluk duygusu kazanmasını, duygu düşüncelerini dışa vurması, kompozisyon yeteneği, dikkatini bir olaya veya nesneye yoğunlaştırarak dikkat gelişimi vb şekillerde görülür.

Tek Kişi Oynanan/Oynanabilen 4 Yaş Zeka Oyunları

9

Puzzle (Yap-boz):

 Sık sık bahsediyoruz çünkü her yaşa uygun puzzle (yapboz) seçeneği var. Yetişkinler için binlerce parçadan oluşan yapbozlar okul öncesi eğitimi alan çocuklar için 20-30 parçadan oluşmaktadır. Çocuğun yaşı büyüdükçe puzzle parçacıkları küçülür; toplam parça sayısı artar. Puzzle benzeri 4 yaş eğitici oyunlar, çocuklarda problem çözme yeteneğini geliştirir. Analitik düşünme becerisi kazandırır ve bilinen en iyi hafıza oyunlarından biridir.

10

Oyun Hamuru:

 Bu oyun aracı da bir çok yaş için uygun ve çeşitli faydalar sağlamaktadır. Oyun hamurlarının en belirgin faydaları şu şekildedir: Yaratıcı, tasarımsal ve sanatsal becerileri geliştirir. Bununla birlikte el becerilerini de artırır. 4 yaşındaki çocuklar için zeka geliştirici yönü ön planda olan oyun hamuru, 6-7 yaşındaki çocuklarda el kaslarını geliştirmek, yazı yazmaya hazır hale getirilmek için tercih edilmektedir.

5 YAŞ ve 4 YAŞ ÇOCUKLAR İÇİN ZEKA OYUNLARININ ÖNEMİ

4-5 yaş hareketliliğin ve sorgulamanın zirve yaptığı yaştır. Buna bağlı olarak 4-5 yaş oyunları okul öncesi dönemde son derece önemli bir hale gelmektedir. Dolayısıyla, 5 yaş ve 4 yaş çocuklar için zeka geliştirici oyunlar seçerken hem geliştirici, hem de eğitici oyunlar tercih edilmelidir. 4-5 yaş eğitici oyunlar; enerji sarf ettiren, merak ve dikkat uyandıran, eğitici özelliği olan oyunlardır.

Bildiğiniz gibi “çocuklar sadece eğlenmek için değil; sağlıklı gelişim için de oyunlara ihtiyaç duyar.” Daha önceki yazılarımızda işlemiş olsak da çok kısa bir hatırlatma yapmakta fayda görüyorum.

4 yaş zeka oyunları
Okul öncesi eğitim, kreş veya anaokulundan önce ailede başlar. Bu sürecin en etkili eğitim araçları ise okul öncesi oyunları.

Ailece oynanan oyunlar, çocukların bir arada oynayabileceği oyunlar ve oyuncaklar çocuklarda bilişsel gelişim, fiziksel gelişim, dil gelişimi, dikkat gelişimi, sosyal ve duygusal gelişim sağlar. Tabi ki doğru oyun ve oyuncakların tercih edilmesi önemli bir detaydır.

Bu bilimsel makalemizde 5 yaş ve 4 yaş zeka oyunları konusunu ele aldık. Her yaş çocuklar için uygun oyunları; bu oyunların çocuklarda zeka gelişimine olan katkılarını MentalUP BLOG sayfasında okumaya devam edebilirsiniz.

Okul öncesi eğitim sürecinde çocukların zeka gelişimini destekleyerek, çocukları eğitim hayatına hazırlayan MentalUP Zeka Oyunları uygulamasını incelemek için tıklayın

5 yaş için okul öncesi eğitici oyunlar listesine bu sayfada ulaşabilirsiniz: 5 Yaş Zeka Oyunları

BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ
ANA SAYFA / BLOG / Ücretsiz 4 Yaş Zeka Oyunu | Online Oyna