Tavsiye Listesi: Evde Ailecek Oynanabilecek, Keyifle Oynanacak Oyunlar

Dikkat: Bu listedeki ailece oynanan fiziksel ve dijital oyunların tamamı, çocuklar için %100 faydalı ve bir o kadar da eğlenceli oyunlardan seçilmiştir.

İşte, ailecek oynanacak en güzel 10 oyun.

1) MentalUP Çocuk Zeka Oyunu

Esasen bu oyun, tek kişi oynanan bir zeka oyunu fakat çocuklar MentalUP oynarken ebeveynler ister istemez seyirci oluyor; şaşırıyor ve çok eğleniyorlar. Mutlaka deneyin: Çocuğunuzun zihinsel beceri gerektiren oyunlar karşısındaki performansına şaşıracak ve detaylı gelişim analizleriyle onu daha iyi tanıma fırsatı bulacaksınız. Günde sadece 20 dakika yeterli.

MentalUP Uygulamasını Aç

MentalUP; YTÜ onaylı, TÜBİTAK destekli, bilimsel bir oyun. Çocukların bilişsel becerilerini artırdığı ve okul başarılarına katkı sağladığı bilimsel olarak kanıtlandı. Uygulamanın içerisinde 150’den fazla eğitici zeka oyunu var.

Ailece Oynanacak Oyunlar

MentalUP’ın Çocuklara Faydası:

Sözel, görsel, sayısal zeka gelişimi, mantık yürütme, problem çözme, analitik düşünme, dikkat ve konsantrasyon yeteneği gelişimi sağlar. Bununla birlikte çocukların günlük teknoloji kullanım ihtiyaçlarını sağlıklı bir şekilde gidermelerini sağlar.

Her yaş çocuk için uygundur. (Ağırlıklı kullanıcı yaş aralığı 4-13 Yaş)

2) Evde Nesi Var Oyunu

Oldukça basit ama bir o kadar faydalı bir oyundur. Üstelik çok da eğlencelidir ve hem ailecek oynanacak oyunlar hem de eğitici oyunlar sınıfında yer alır. 2 kişi veya daha fazla kişi ile oynanır. Oyunculardan biri oyunun oynandığı ortamda –örneğin, evde oynanacak olsun- içinden bir nesneyi seçer.

Örnek: TV kumandası.

Karşısındaki oyuncular henüz hangi nesneyi aklında işaretlediğini bilmediği için ona sorarlar:

-Nesi var?

-Kırmızı tuşu var.

-Başka nesi var?

-Siyah tuşları var

Başka nesi var?

-Gri rengi var

Buldum! TV kumandası.

İpuçları gelirken kim hızlı davranıp nesnenin ne olduğunu doğru tahmin ederse o kişi 1 sayı kazanır.

ailecek oynanacak oyun

Nesi Var Oyununun Çocuklara Faydası:

Çocukların görsel zeka ve dikkat yeteneğini geliştirir. İpuçlarını değerlendirme becerilerini destekler.

3 yaşından itibaren tüm çocuklar için uygundur.

Çocuğunuzun görsel zeka ve dikkat gelişimini desteklemek için aşağıdaki interaktif oyunları da sırayla oynayabilirsiniz. Bakalım kim daha çok puan alacak?

Ailece oynanan oyunlar listesine sesli harfleri değiştir oyunu ile devam edelim.

3) Sesli Harfleri Değiştir Oyunu

Sesli Harfleri Değiştir gibi aile oyunları evde kalabalık oynanabilen keyifli ve bol gülmeceli oyunlardır. Bu eğlenceli oyun için kurallar da çok basit:

Bir kişi sesli harf seçer. Örneğin “u” harfi. Sağ baştaki oyuncudan başlar ve bir kelimedeki sesli harflerin tamamı “u” olacak şekilde telaffuz etmesi istenir.

Örnek: “Bilgisayar” kelimesini “bulgusuyur” şeklinde söylemesi gerekir. Her oyuncu birer kelime söyler ve ebe olan kişi belirlenen sesli harf dışında başka sesli harf kullanmadan bu kelimeyi tekrar eder. Yanarsa kendisi bir harf belirler ve sıradaki kişi ebe olur. Ailece bir araya gelerek çocuklarınızla neşe içerisinde oynayabilirsiniz.

evde oynanacak aile oyunları

Sesli Harfleri Değiştir Oyununun Çocuklara Faydası:

Hızlı düşünme ve sözel zeka gelişimi sağlar.

8, 9, 10, 11+ Yaş çocuklar için uygundur.

4) Online Eğitici Oyunlar

Evde oynanabilecek oyunlar, fiziksel materyallerle veya hayal gücümüzle sınırlı değil. Çocukların mobil oyunlara olan ilgisini de düşünürsek, uzmanların önerdiği gibi bunu bir fırsata çevirebiliriz. Çocuk gelişim uzmanları; teknolojiyi tamamen yasaklamak yerine, aşağıdaki gibi eğitici, öğretici, eğlenceli zeka oyunları ile teknolojiyi faydalı yönde kullanmalarını öneriyor. Tabii, günlük ideal ekran süresini de unutmadan.

Renkli ve şekilli oyun

Çiz Bakalım Oyunu

Deve Cüce oyunu oyna

Deve Cüce Oyunu

Oyunlu görsel dikkat eğitimi

Uzay Yolculuğu Oyunu

Puzzle oyunu oyna

Hafıza Kartları Oyunu

Puzzle oyunu oyna

Tangram Oyunu

Enstrümanlarım Oyunu

Enstrümanlarım Oyunu

Yüz Tanıma Oyunu oyna

Yüz Tanıma Oyunu

Mantık Topları oyunu oyna

Mantık Topları Oyunu

5) Ailece Scrabble Oyunu

Ailece oynanan oyunlar listesine dünyanın en popüler kelime oyunlarından biri olan scrabble ile devam edelim. Scrabble ile birlikte çocuğunuzun yaşına uygun çeşitli kutu oyunları da tercih edilebilir.

Scrabble oyununda amaç: oyun tahtası üzerinde harf taşlarını çeşitli kurallara göre yerleştirirken anlamlı kelimeler oluşturabilmektir. 9 yaş zeka oyunları tercihlerinize scrabble ile başlayabilirsiniz. Oyunu yöneten kural kitapçığı vardır. Scrabble oyununu yetişkinler de çok seviyor. Evde ailecek oynanabilecek oyunlar arasında sıkça tercih edilir.

aile oyunu

Scrabble Oyununun Çocuklara Faydası:

Scrabble oyunu, çocukların kelime haznesinin gelişmesinde ve dil bilgisi kurallarının öğretilmesinde etkili bir oyundur.

8, 9, 10, 11+ Yaş çocuklar için uygundur.

6) Ailecek BomFiz Oyunu

Bu oyun, standart “BOM!” oyunundan farklı olarak 3 aşamalı göreve sahiptir. Bu yüzden 10 yaş zeka oyunları arasında tercih edilebilir. Standart BOM oyununda 1’den 5’e kadar sırayla sayılırken 5. Sayıya denk gelen oyuncu “beş” demek yerine “bom” diyordu ve 5'in katlarına (10-15-20-25…) her oyuncunun rakam yerine BOM demesi gerekiyordu. BomFiz zeka oyununda ise sadece 5’in katlarında BOM demek yetmiyor. Bununla birlikte 7’nin katlarında da rakam yerine “fiz” demek gerekiyor. Evde oynanan eski oyunlar (nostaljik oyunlar)dan biridir.

Bomfiz Örneği: 1-2-3-4-BOM-6-FİZ-8-9-BOM-11-12-13-FİZ-BOM-16…

Tabi bomfiz oyununun zihnimizi zorlayan kuralları bunlarla sınırlı değil. Üçüncü ve en zor kuralı ise 5 ve 7’nin ortak katlarında “Bom” veya “Fiz” yerine “BomFiz” deme zorunluluğu… İşte bu harika! Örneğin, 35 rakamı hem 5’in hem de 7’nin katları arasında yer alır.

ailecek oyunlar

Ailecek Oynanacak BomFiz Oyununun Çocuklara Faydası:

Bom-Fiz oyunu çocuklarda sayısal zeka gelişimi, işlem yapabilme kabiliyeti ve dikkat gelişimi yönünden faydalı bir oyundur.

9, 10, 11+ Yaş çocuklar için uygundur.

7) Ailecek Oynanan Kelime Oyunu

Bu oyun gibi ailecek oynanacak oyunlar evde zaman geçirmenin en güzel yollarından biridir. Oyunumuz, kelime bilgisi gerektiriyor ama okul öncesi çocuklarla da oynamak mümkün. Büyük-küçük herkes oynayabilir. Üstelik, hiçbir malzeme gerektirmez.

Oynanışı şöyle: Oyunda ebe veya kural koyucu olan kişi, bir ses öbeği verir. Örneğin, A ve Y harflerinin bir araya gelmesiyle oluşan “AY” sesini belirlemiş olalım. Tüm oyuncular, belirli bir süre içerisinde “AY” sesiyle başlayan kelimeler bulmalı. Ayna, ayraç, aydın, ayı, ayakkabı…

En çok kelimeyi bulan, o seti kazanır. Materyal gerektirmeden ailece oynanabilecek oyunlar arasında, oldukça tercih edilen bir oyundur.

evde oyun oyna

Kelime Bulma Oyununun Çocuklara Faydası:

Kelime bulma oyunu çocukların kelime haznesini ve hızlı düşünme becerisini geliştiren, kolay bir oyundur.

8) Evde Oynanabilecek Oyunların Atası: Evcilik Oyunu

Pek tabii, evde oynanabilecek oyunlar arasında evcilik oyunu da var. Unuttunuz mu? Çocuklar, en çok da evcilik oyunlarından, yani kuralları olmayan, serbest kurguya dayalı paylaşım oyunlarından keyif alıyorlar. Evcilik oyunu için herkesin birer rol seçmesi yeterli. Gerisi kendiliğinden geliyor. Örneğin biri doktor olup diğeri beyaz eşya tamircisi olan iki oyuncu, kendi meslekleriyle ilgili birbirleriyle paylaşım içerisine girebilir. İlla kendimizi role sokmak zorunda da değiliz. Arabaları, bebekleri ve istediğimiz tüm oyuncakları konuşturarak da evcilik oyunu oynayabiliriz.

evcilik oyunu

Evcilik Oyununun Çocuklara Faydası:

Evcilik oyunu, çocuklara sorumluluk alma duygusunu aşılayan, geleceğe yönelik prova yaptıran bir oyundur. En önemlisi de çocukların hayal gücünü geliştiren en güzel oyunlardan biri olmasıdır.

9) Evde Yüzük Saklamaca

Evde oynanabilecek nostaljik oyunlardan biri de yüzük saklamaca. Sıkıcı hale geldiğini düşünmeyin sakın. Biz yetişkinler için bir miktar sıkıcı olmuş olabilir. Siz hiç, çoluk çocuk, ailecek denediniz mi peki? Deneyin; neden yılların bu oyunu eskitemediğini göreceksiniz. Oynaması da çok basit. Yüzük veya benzeri küçük bir nesneyi evin içinde bir yere saklayın ama ebe olacak kişi nereye sakladığınızı görmesin. Ardından ebe olan kişiyi odanın içerisinde yönlendirmelisiniz. Sakladığınız yere yakınlaştığında “sıcak” deyip uzaklaştıkça “soğuk” demeniz yeterli.

evde oyun oyna

Yüzük Saklamaca Oyununun Çocuklara Faydası:

Sosyalleşip eğlenme gibi zaten tahmin etmesi kolay faydaları bir yana dursun; yüzük saklamaca oyunu çocukların ipuçlarını değerlendirme ve yönergeleri takip etme becerilerini geliştiriyor.

10) Ailece Çuf Çuf Tren Oyunu

Unuttuk mu yoksa? Yine yılların eskitemediği bir başka oyundur; çuf çuf tren oyunu. Sakın ha bu oyunların modasının geçtiğini düşünmeyin. Zira evde ailecek oynanacak oyunlar arasında halen en sevilenler arasında. Her oyuncuya birer kağıt kalem vererek kolayca oynayabileceğiniz, eğlenceli bir oyun bu. Görecekseniz, çocuğunuz çok eğlenecek!

Çuf çuf tren oyununda herkes önündeki kağıda 1’den 10’a kadar sayılar yazar. Oyunculardan biri avucuyla kalemine perde yaparak kendi kağıdına bir sayı yazar. Örneğin 5 yazmış olsun. Diğer oyuncular bu sayıyı tahmin etmeye çalışır. Bilemezlerse sıra kendisinde olan oyuncu 5 sayısını kare içerisine almak üzere bir çizgi çizer. Bu şekilde her defasında bir çizgi çekerek toplam dört başarılı hamlede vagonlardan birini oluşturmuş olur. Eğer diğer oyunculardan biri sayıyı tahmin ederse sıra kendisine geçer. Vagonlarını ilk önce tamamlayan kişi treni göndermiş ve oyunu kazanmış olur.

ailece kağıt oyunları

Çuf Çuf Tren Oyununun Çocuklara Faydası:

Bu oyun çocukların, ince motor becerilerini ve mantık yürütme becerilerini geliştirir.

ÖNEMLİ HATIRLATMA

Çocuk gelişim uzmanları, teknolojiyi tamamen yasaklamanın doğru olmadığını; yasaklamak yerine günlük belirli bir süre kullandırmak gerektiğini sık sık hatırlatıyorlar. Elbette, faydalı ve eğitici içerikler tavsiye ediliyor. MentalUP, bu amaçla üretilmiş; çocuklar üzerindeki faydaları gözlemlenmiş, kanıtlanmış, bilimsel bir zeka oyunu uygulamasıdır. Güvenle kullanabilirsiniz. Günlük sadece 20 dakika yeterli.

MentalUP Uygulamasına Git

İnternetin zararlı içeriklerinden korunmak ve teknolojiyi faydalı yönde kullanabilmek için MentalUP Eğtici Zeka Oyunu’nu mutlaka deneyin.

Ailece Oynanan Oyunlar

Bu yazıda, ailece oynanabilecek oyunlar arasından en çok oynanan ve çocukların en sevdiği oyunları derledik. Daha fazla oyun önerisi için: Evde Oynanan, Tek Kişi veya Çoklu Oyunlar başlıklı yazıyı inceleyebilirsiniz.