9 Yaş ve 10 Yaş için Online Zeka Oyunları

Görsel tarama oyunu

10'u Bul Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Matematik Becerisi, Planlama, Görsel Dikkat

görsel zeka oyunu

Mantık Topları Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Akıl Yürütme, Planlama, Görselleştirme

8 yaş çocuk oyunu

Yüz Tanıma Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görsel Tarama, Planlama, Uzamsal Bellek

dikkat oyunu

Enstrümanlarım Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görsel Bellek, İşitsel Bellek, Karar Verme

resimli oyun oyna

Bul Bakalım Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görsel Tanıma, Kavramsallaştırma, Görsel Dikkat

7 yaş çocuk oyunu

Tangram Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görsel dikkat, planlama, mantıksal düşünme

9-10 yaş çocuklar artık kuralları karmaşık görünen zeka oyunlarını da rahatlıkla oynayabilirler. Bu sayfada interaktif zeka oyunları oynayabilirsiniz. Aynı zamanda, bir kısmı geçmişten günümüze kültürel miras olan 9-10 yaş zeka oyunları, 9-10 yaş zeka oyuncakları ve çeşitli oyun setlerinden bahsedeceğiz. Okurken hem çocukluğunuza dönecek hem 9 yaş zeka testleri hem de çocukların zeka gelişimine katkı sağlayan yeni teknoloji oyunlar hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

AŞAĞIDAKİ OYUN TAVSİYELERİNİ DE İNCELEYİN

9-10 Yaş Zeka Oyunları
  • Tek kişi oynanan zeka oyunları ve
    1. Kendoku
    2. MentalUP
    3. Sudoku
    4. Eksik Parça
  • 2 kişi karşılıklı oynanan zeka oyunlarından
    1. Üçgen Birleştirme
    2. Cırtcak (9 Taş)
    3. SOS
    4. Zorlu Yönerge

Hepsini kategorilere ayırarak tek solukta okuyacağınız nefis bir liste hazırladık.

Telefon, tablet, PC üzerinden oynanan TÜBİTAK destekli bilimsel zeka oyunlarını incelemek için tıklayın.

TEK KİŞİ OYNANAN 9-10 YAŞ ZEKA OYUNLARI LİSTESİ

1- Kendoku Oyunu

Kendoku Oyunu Nedir, Nasıl Oynanır?

Mantıksal düşünmeyi gerektiren bir çeşit matematiksel zeka oyunudur. 3x3, 4x4, 5x5, 6x6 kareden oluşan çeşitleri vardır. Kendoku oyununda kare kutucukların içine rakamlar yazılır. Her satır ve her sütunun toplamda aynı sayıyı vermesi gerekmektedir. Bunun için en önemli kuralı her rakamı aynı satır veya sütunda sadece 1 kez kullanabilmektir. Oyunda çeşitli ipuçları vardır. Örnek: kutucuklardan birinin sol üst köşesinde 3+ şeklinde ipucu yazılıysa o kutucuğun ve bitişiğindeki kutucuğun içine yazılacak rakamların toplamda 3 sonucunu veriyor olması gerektiğini işaret eder. Fakat 2+1 şeklinde mi yoksa 1+2 şeklinde mi yazmak gerektiğini tespit edebilmek için yine diğer kutucuklardan; diğer kutucuklardaki ipuçlarından yararlanmanız gerekecek. 9 yaş zeka oyunları (9+ yaş) arasında adeta, kondisyonlu beyin egzersizi sağlayan bir oyun!

Kendoku Oyununun Faydaları Nelerdir?

Kendoku oyunu çocuklarda ipuçlarını kullanabilme, problem çözme, mantık yürütme ve sayısal zeka gelişimi sağlar.

9, 10, 11+ yaş çocuklar için uygundur.

Kendoku oyna

2- MentalUP Zeka Oyunu

MentalUP Zeka Oyunu Nedir, Nasıl Oynanır?

MentalUP Zeka Oyunları, her yaş çocuk için uygun olduğu gibi 9-10 yaş çocuklar için oldukça keyif vericidir. 10 yaş bilgisayar oyunları ile birlikte bütün yaş grupları için onlarca oyun seçeneği ve her oyun için onlarca zorluk seviyesi içerir.

Rehber gerektirmeyen MentalUP, gelişmiş algoritmaları sayesinde oyuncunun zeka potansiyelini tespit ederek kendisine en uygun oyundan başlatır. Yani, her yaş ve her zeka potansiyeline uygun oyunlar içerir. Oyunlar gittikçe zorlaşarak oyuncunun beyin egzersizi yapmasını sağlar. MentalUP, çocuğunuzun zeka potansiyelini keşfetmesine, gelişim sürecini grafiksel sunumlarla takip etmenize ve zeka gelişimine katkıda bulunmanıza imkan verir. Bununla birlikte PEDAGOJİK ÜRÜN sertifikalı, güvenilir bir uygulamadır. Ücretsiz de kullanabilirsiniz. Mutlaka deneyin.

MentalUP Zeka Oyunları:

Şimdi Dene

MentalUP Zeka Oyunlarının Faydaları Nelerdir?

MentalUP zeka oyunları çok yönlü ve çeşitli olduğu için sözel, görsel, sayısal zeka gelişiminden; mantık yürütme, problem çözme, analitik düşünme, dikkat ve konsantrasyon yeteneği gelişimine kadar birçok faydaya sahiptir. Bununla birlikte çocukların günlük teknoloji kullanım ihtiyaçlarını sağlıklı bir şekilde gidermelerini sağlar.
Her yaş çocuk için uygundur.

mentalup oyna

3- Sudoku Oyunu

Sudoku Oyunu Nedir, Nasıl Oynanır?

Neredeyse her gazetenin bulmaca ekinde olan bir zeka oyunudur. Kendoku oyunu ile benzerlik gösterir ancak sudokunun kendine özel kuralları vardır. 9x9 kareden oluşur. Ana kareyi de kendi içinde bölen 3x3 kare kümeleri vardır. Her kümede 3x3 kutucuk olduğu için her satırda ve her sütunda toplam 9 adet kutucuk oluşur. Bu kutucuklara 1’den 9’a kadar rakamlar yan yana ve alt alta yazılır. Ana kuralları: Her satır ve sütunda aynı rakam yalnızca bir kez kullanılabilir. Aynı şekilde kalın çerçeve ile işaretlenmiş 3x3 kare kümenin içerisinde de aynı rakam yalnızca bir kez kullanılabilir. Tüm bu kurallara uyarak bütün bulmacadaki kutucuklara rakamlar yerleştirilmeye çalışılır. Sudoku oyunu da 9 yaş zeka oyunları (9+ yaş) kategorisinde sıkı bir beyin egzersizi oyunudur. Her ne kadar 9 yaş oyunları arasında en çok tercih edilenlerden biri olsa da daha ileri yaş gruplarında ve hatta yetişkinlerde bile değerlendirilebilir.

Sudoku Oyununun Faydaları Nelerdir?

Sudoku oyunu çocuklarda problem çözme, mantık yürütme ve sayısal zeka gelişimi sağlar.

9, 10, 11+ Yaş çocuklar için uygundur.

sudoku oyna

4- Eksik Parça Oyunu

Eksik Parça Oyunu Nedir, Nasıl Oynanır?

Eğlenceli ve zihinsel beceri geliştirici bir oyun var sırada. Eksilen parçayı bulmanız gereken bu oyun şöyle oynanıyor:

İlk olarak büyükçe bir tepsi alınır ve üzerine çeşitli nesneler yerleştirilir. Oyuncu, bir süre bu nesnelere bakar ve ardından gözleri kapatılır ya da odanın dışına çıkarılır. Tepsideki bazı eşyalar çıkartılır ve eşyaların yerleri değiştirilir. Son olarak oyuncu içeri girdiğinde ya da gözlerini açtığında hangi nesnelerin eksilmiş olduğunu bulması istenir. Çocuğun yapabilme potansiyeline göre bu nesnelerin sayısı artırılabilir ya da azaltılabilir.

Eksik Parça Oyununun Faydaları?

Dikkatli biçimde nesneleri bulmayı gerektiren bu oyun çocukların dikkat, odaklanma ve karşılaştırma becerilerinin gelişimini destekler.

4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 yaş ve üzeri çocuklar için uygundur.

Eksik Parça Oyunu

İKİ KİŞİ KARŞILIKLI OYNANAN 9-10 YAŞ ZEKA OYUNLARI LİSTESİ

1- Üçgen Birleştirme (Üçgen Dilim Peynirler) Oyunu

Üçgen Birleştirme Oyunu Nedir, Nasıl Oynanır?

Evde kağıtla oynanan oyunlar arasında oldukça eğlenceli bir oyundur.Üçgen birleştirme oyunu, kâğıt üzerinde doğrusal ve yan yana onlarca nokta koyarak hazırlanır. Karşılıklı oynanan bu oyunda her oyuncunun sırayla birer hamle yapma hakkı vardır. Hamleler iki nokta arasında çizgi çekme ile gerçekleşir. Oyun sırası gelen oyuncu en fazla 2 noktayı birleştirecek 1 adet çizgi çekebilir. Eğer çektiği çizgi üçgen oluşturabiliyorsa +1 hamle hakkı daha kazanır ve üçgenin içine adının baş harfini yazar. Bu şekilde en çok üçgeni oluşturan taraf oyunu kazanmış olur. Rakibin hamlelerini de hesaplamayı ve rakibin üçgen oluşturmasını engellemeyi gerektiren bir oyun olduğu için stratejik düşünmeyi gerektirir. Üçgen birleştirme oyununun diğer adı: üçgen dilim peynirler oyunudur.

Üçgen Birleştirme Oyununun Faydaları Nelerdir?

Üçgen birleştirme oyunu çocukların stratejik düşünme becerilerini geliştirir.

6, 7, 8, 9, 10, 11+ Yaş çocuklar için uygundur.

kağıtla oynanan oyun

Ücretsiz 9-10 Yaş Zeka Oyunları

Görsel tarama oyunu

Dağınık Oda Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görsel Dikkat, Görsel Takip, Kıyaslama

görsel zeka oyunu

Gözümden Kaçmaz Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Sürdürülebilir Dikkat, Görsel Dikkat, Görsel Tarama

8 yaş çocuk oyunu

Küp Sayısı Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Akıl Yürütme, Uzaysal Algı, Sayma Becerisi

dikkat oyunu

Peş Peşe Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Sürdürülebilir Dikkat, Görsel Tanıma, Kısa Süreli Bellek

2- Cırtcak (9 Taş) Oyunu

Cırtcak (9 Taş) Oyunu Nedir, Nasıl Oynanır?

Hepimizin çocukluğunda oynadığı veya görmüş olduğu cırtcak oyununu hatırlayalım. Toprak üzerine çubukla veya beton zemine tebeşirle çizilebileceği gibi evde oynamak için beyaz kâğıt üzerine de çizilebilen oyun sahası vardır. Cırtcak oyununun sahasını çizmek çok basittir. Önce büyük bir kare çizilir, sonra bu karenin içine orta boy bir kare ve onun da içine küçük bir kare çizilir. Yani, küme içinde küme gibi düşünebilirsiniz. Karelerin kenarları tam orta noktadan diğer kare kenarlarıyla dik çizgilerle birleştirilir. Çizgilerin kestiği noktalara sırayla taşlar koyulur. 2 kişi oynanan cırtcak oyununda her hamle 1 taş hareket ettirme hakkı verir. Kim 3 adet taşı dikey çizgi üzerine getirebilirse cırtcak yapmış olur ve rakibin bir adet taşını yer. Bu şekilde oyunda en az taşı kalan kaybetmiş olur.

Cırtcak Oyununun Faydaları Nelerdir?

Üçgen birleştirme oyununda olduğu gibi stratejik düşünme becerilerini geliştirir ve dikkat gelişimi sağlar.

6, 7, 8, 9, 10, 11+ Yaş çocuklar için uygundur.

Cırtcak oyunu oyna

3- SOS Oyunu

SOS Oyunu Nedir, Nasıl Oynanır?

Efsane olup, evde kağıtla oynanan oyunlardan bir diğeri de SOS oyunu. Hatta bu oyun için en eski ve en az malzeme gerektiren 9-10 yaş oyuncak bile diyebiliriz. Hepimizin bildiği, çok basit kurallara sahip ve çok popüler oyunlardan biridir. Sos oyunu, 6 yaş ve üzeri her çocuk tarafından oynanmaya müsait olduğu gibi yetişkinlerin de sık sık tercih ettiği kağıt oyunlarından (kağıt üzerinde oynanan oyun) biridir. Oyun sahasını oluşturmanın en basit yolu kareli defterin bir yaprağını kullanmaktır. Kareler içerisine hamle sırası geldikçe “S” veya “O” harfi koyulur. Oyuncu istediği harfi kullanabilir. Oyunculardan biri S-O-S harfleri yan yana, üst üste veya çapraz bir şekilde doğrusal olarak yan yana getirdiğinde “sos” yapmış olur. Sos oyununda tek bir hata ile karşı tarafa onlarca sos kaptırmış olabilirsiniz. Bu yönüyle, bahsettiğimiz 9-10 yaş zeka oyunları arasında aşırı dikkat gerektiren oyunlardan biridir. Harf koyacağınız kutunun sağını, solunu, altını, üstünü iyice kontrol etmeniz gerekir. Bir süre sonra sos vermeye mecbur kaldığınızda ise en az sos ile işin içinden çıkmak için iyi bir analiz yapmanız ve hızlı düşünmeniz gerekecek. 9 yaş oyunları arasında kabul gören ama her yaştan çocuğun severek oynadığı bu oyun, basit görünümlü ama çocuklarda zeka gelişimi için çok etkili bir oyundur.

SOS Oyununun Faydaları Nelerdir?

Sos oyunu, dikkat gelişimi ve hızlı karar alma yeteneği gelişimi sağlar.

6, 7, 8, 9, 10, 11+ yaş çocuklar için uygundur.

Sadece kağıt üzerinde oynanan oyunlar değil; 10 yaş zeka oyuncakları (9-10 yaş için uygun zeka geliştirici oyuncaklar) da beyin egzersizi olarak değerlendirilir. 5-6-7-8-9-10 yaş zeka oyuncakları hakkında bilgi almak için "En İyi 5 Zeka Geliştirici Oyuncak" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

kağıttan oynanan oyun

4- Sırtımdaki Kelime Oyunu

Sırtımdaki Kelime Oyunu Nedir, Nasıl Oynanır?

Bu oyunu oynayacak çocukların en azından okumayı biliyor olmaları gerekir. Daha alt yaş grupları için uygun değildir.

Bir oyuncu diğer oyuncunun arkasına geçer ve parmağı ile sırtına bir kelime yazar. Yazılan kelimeyi doğru tahmin eden oyuncu bu kez arkadaşı ile yer değiştirir ve yeni kelimeyi o yazar. Oyunu zorlaştırmak için kelime yerine bir cümle de yazabilirsiniz. Eğer oyunu kolaylaştırmak istiyorsanız ipucu verebilir ya da şekil çizmesini de isteyebilirsiniz.

Sadece harfleri tanıyan çocuklar için de bu oyunu uyarlamak mümkün. Onlar için kelime yerine harf çizimi yapabilirsiniz.

Sırtımdaki Kelime Oyununun Faydaları?

Uzamsal zeka, dikkat, görsel canlandırma ve sosyal iletişim becerilerini geliştirir.

7, 8, 9, 10 yaş ve üzeri çocuklar için uygundur.

Sırtımdaki Kelime oyunu

DEVAMI

Çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz aktivitelerin, oyunların ve anne babaların işine yarayacak önemli bilgilerin paylaşımına devam edeceğiz. MentalUP blog sayfası, geleceği parlak nesiller için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan anne, baba ve eğitimcilerin yanında. Bu makalemizi sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak desteğinizi hissettirin. Teşekkürler…