ZEKA OYUNCAKLARI

ANA SAYFA / BLOG / Zeka Oyuncakları
Son Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2023
Zeka oyuncakları, çocukların eğlenerek öğrenmelerini; aynı zamanda zihinsel becerilerini geliştirmelerini sağlayan araçlardır. Zeka geliştirici oyuncaklar satranç, dama, rubik küpü, yapboz, zeka blogları gibi adını sıkça duyduğumuz oyuncaklardan ibaret değildir. Daha az bilindiği halde çok faydalı zeka oyuncakları da mevcuttur. Örnek: Bir türk zeka oyuncağı (oyunu) olan mangalayı biliyor muydunuz?

Peki, soroban isimli oyuncak hakkında bilginiz var mı?

Merak etmeyin, en çok tercih edilen zeka oyuncakları hakkında oldukça detaylı bir yazı hazırladık.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN ZEKA OYUNCAKLARI NELERDİR?

Bu yazımda en çok tercih edilen zeka geliştirici oyuncaklar hakkında genel bilgileri, zihinsel gelişime etkileri, bireyin hangi becerilerini ve yeteneklerini geliştirdikleri, hangi yaş aralığında uygulandıkları ve piyasadaki satış fiyatları hakkında bilgileri sizlerle paylaşacağım.

1- TANGRAM NEDİR? NASIL OYNANIR?

Tangram uzmanların tespitlerine göre 18. YY'da uzak doğuda keşfedilmiş ve daha sonra batı ülkelerine yayılmıştır. Tangram yedi adet geometrik biçimdeki parçaları bir araya getirerek çeşitli şekiller oluşturma esasına dayalı zeka oyuncağıdır. Hedef olarak yapılmak istenen şekil alfabetik bir harf, hayvan figürü, geometrik bir şekil ve benzeri olabilir. Sorular ve cevaplar size bir kitapçık içerisinde sunulur. Yedi parçadan oluşan tangram 5 adet üçgen, 1 adet kare, 1 adet paralelkenardan oluşur. Bu parçalar taş, kemik, plastik veya tahtadan üretilmiş olabilir. Hedef olarak belirlenen şeklin yapılması için yedi parçanın da kullanılması gerekir.

Klasik kare 7 parçalı tangramın yanı sıra 4 parçalı T Tangram, 9 parçalı Kalp Tangram, ve yine 9 parçalı Yumurta Tangram gibi çeşitleri de mevcuttur.

tangram

TANGRAMIN FAYDALARI NELERDİR?

Tangram bireylerde dikkat eksikliği, görsel zeka, geleceği planlama ve mantık muhakeme (problem çözebilme) gibi yeteneklerin gelişimini sağlar.

TANGRAM OYNAMA YAŞI KAÇTIR?

Tangram oynamak için en uygun yaş aralığı 5-16’dır. Eğer yaşınız 16’dan büyük ve tangram oynamak istiyorsanız emin olun sizi de zorlayacak şekillerle karşılaşacaksınız.

TANGRAMIN FİYATI NE KADARDIR?

Tangramın piyasadaki fiyatı 50 - 300 TL arasında farklılık göstermektedir. Bu fiyatlar oyuncakta kullanılan hammaddenin cinsine ve kalitesine göre değişmektedir. Ahşap zeka oyuncakları, plastik veya karton zeka oyuncaklarına göre biraz daha maliyetli olabilmektedir.

EVDE TANGRAM NASIL YAPILIR?

Eğer para vermek istemiyorsanız bu şekilleri evde de yapabilmeniz mümkün. Herkesçe bilinen tangram şablonunu karton üzerine cetvel yardımı ile çizin ve boyayın makas veya falçata kullanarak kesin tangramınız oynamaya hazır. Boyanacak renkleri kendiniz belirleyebilirsiniz. Tangram için soru şekillerini internette bolca bulmanız mümkün. Bu öneri aynı zamanda evde etkinlik arayan anne-babaların da yardımcısı olacaktır.

2- MANGALA NEDİR? NASIL OYNANIR?

Mangala Orta Asya'daki Türk çobanlar tarafından bulunduğuna inanılan Türk strateji oyuncağıdır. 4000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen mangala oyuncağı Osmanlı döneminde 7'den 70'e herkese hitap etmiştir. 200 farklı oynanış stili olan oyuncağın genel adına mangala denmektedir.

Her ülkede farklı stil ve kurallarla oynanan mangala, ülkemiz genelinde normal kurallarıyla oynanır. Gaziantep, Urfa, Hatay gibi illerimizde Köçürme adıyla günümüzde de yaygın bir şekilde oynanmaktadır. Mangala 2009 yılında Kültür Bakanlığı tarafından zeka ve strateji oyuncağı olarak tescil edilmiştir.

mangala

Oynanışı taş atlatma stratejisine dayanan oyuncakta 12 oyuk, oyuncunun kazanacağı taşlarını koyması için bir de hazine çukuruna vardır. Her oyuncu 24 adet taşa sahiptir ve taşlar çukurlara 4´er adet olmak üzere dağıtılır. İlk oyuncu kendi tarafındaki çukurlardan herhangi birinde bulunan 4 adet taşı alır ve taşların birini aldığı çukura bırakır. Geri kalan taşları, başladığı çukurun sağ tarafına doğru her bir çukura birer adet bırakarak ilerler ve elindeki taşları bitirir. Kendi çukurunda bir taş kalan oyuncu bu taşı o çukurun sağındaki çukura taşıyabilir. Oyun herhangi bir oyuncunun tarafındaki taşlar bittiği zaman sona erer. Kendi bölgesindeki taşları bitiren oyuncu rakibinin bütün taşlarına sahip olur.

MANGALANIN FAYDALARI NELERDİR?

Mangala bireylerde analitik düşünce, hafıza, geleceği planlama, esneklik, hızlı karar verme gibi yeteneklerin gelişimini sağlar.

MANGALA OYNAMA YAŞI KAÇTIR?

Mangala oynamaya başlamak için en uygun yaş 6’dır. 6 yaşından itibaren her yaşa uygun ve zevkli bir strateji oyunudur. Mangala türü zeka oyuncakları yetişkin bireyler tarafından da kullanılmaktadır.

MANGALANIN FİYATI NE KADARDIR?

Mangala’nın piyasadaki fiyatı 50 - 600 TL arasında farklılık göstermektedir.

EVDE MANGALA NASIL YAPILIR?

Eğer kendiniz bir mangala oyuncağı yapmak isterseniz 12’li boş yumurta kolisi, oyun taşları içinde misket veya fasulye kullanabilirsiniz. Hazine kutuları için ise 2 adet boş kap işinizi görecektir.

3- RUBİK KÜPÜ NEDİR?

Rubik Küpü, Zeka Küpü ya da Sabır Küpü olarak da adlandırılır. Rubik Küpü diye bilinen standart 3×3×3'lük modelin her yüzünde 9 kare olmak üzere alanı toplam 54 karedir. 4×4×4'lük, 5×5×5'lik, 6×6×6'lık, 7×7×7'lik, 11×11×11'lik gibi çok katmanlı rubik küpleri de mevcuttur. 2007 yılına kadar 300 milyon adet satıldığı ve dünyanın en çok satılan zeka oyuncağı olduğu söylenir. Rubik küpü 1974 yılında Macar mimar ve heykeltıraş Erno Rubik tarafından yapılmıştır.

Hollanda da 2002 yılında ilk gayrı resmi rubik küpü yarışması yapılmıştır. Bunun ardından 2003 yılında rubik küpü dünya şampiyonası düzenlenmiştir. Ülkemizde ilk yarışma 2013 yılında WCA (Dünya Küp Birliği) tarafından gerçekleştirilmiştir

Rubik küpünü hızlı çözen bir kişi saniyede 8 hamle yapabilir. Hızlı çözücülerin küpü çözme ortalama süresi 20 saniyedir. En genç rubik küpü çözücüsü 3.5 yaşındaki Çinli Ruxin Liu’dir. Genç çözücülerin çoğu 5 yaşın altında ve bunların yüzde 80’i kız çocuğudur. Rubik küpü gibi portatif zeka oyuncakları yetişkin kullanıcıları da oldukça cezbediyor.

rubik küp

RUBİK KÜPÜN FAYDALARI NELERDİR?

Rubik Küpü bireylerde hızlı düşünme, mantık muhakeme, el çabukluğu ve el-göz-beyin koordinasyonunun gelişimini sağlar.

RUBİK KÜPÜN OYNAMA YAŞI KAÇTIR?

Rubik Küpü oynamaya başlanmak için uygun yaş 3’tür. 3 yaşından itibaren her yaş için uygundur.

RUBİK KÜPÜN FİYATI NE KADARDIR?

Rubik Küp'ün piyasadaki fiyatı 70 - 1000 TL arasında farklılık göstermektedir. Rubik Küpü’nün fiyatı büyüklüğüne ve oyuncakta kullanılan hammadde kalitesine göre farklılık göstermektedir.

4-MENTALUP NEDİR?

MentalUP, pedagoji alanında uzman doktorların desteği ile Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilmiş çok yönlü zeka oyunları içeren online bir uygulamadır. MentalUP, teknik olarak bir oyuncak olmasa da çocukların akıllı teknolojileri oyuncak gözüyle değerlendirmelerinden yola çıkılarak teknolojiyi sağlıklı kullanmaları hedeflenmiştir. Teknoloji çağında dünyaya gelmiş çocukları tamamen teknolojiden uzak tutmak mümkün olmadığı için yaşına uygun olacak şekilde uzmanların tavsiye ettiği günlük kullanım sürelerine uygun çalışma planı oluşturmaktadır. Günlük yarım saate yakın kullanım hakkı veren MentalUP Zeka Oyunları ile çocukların teknolojik cihazlarla geçirmek istediği süre en verimli şekilde değerlendirilmiş oluyor.

mentalup

MENTALUP'IN FAYDALARI NELERDİR?

MentalUP; dikkat, hafıza, konsantrasyon gelişimine destek olur. Görsel-sözel-sayısal zeka gelişimini destekleyici oyunlar içerir. TÜBİTAK destekli güvenilir bir uygulamadır.

MENTALUP OYNAMA YAŞI KAÇTIR?

4 yaş ve üzeri (okul öncesi) çocuklardan tutun da okul çağı çocuklarına kadar; hatta yetişkinlerin dahi kullanımına uygundur. MentalUP kullanıcının yaş ve kapasitesine uygun oyunları otomatik belirler.

MentalUP'ın her yaş ve seviye için sunduğu zeka geliştirici sorular, yetişkinler için de oldukça keyiflidir. Bulmaca ve küçük zeka oyunları oynamayı seviyorsanız MentalUP zeka geliştirici sorular sizin de ilginizi çekebilir.

MENTALUP'IN FİYATI NE KADARDIR?

Ücretlendirme, satın almak istediğiniz süreye göre değişkenlik gösterir. Her bütçeye uygun paket seçenekleri mevcuttur. Detaylı bilgi için ücretsiz üye olup "SATIN AL" sayfasında fiyatları inceleyebilirsiniz.

EVDE MENTALUP NASIL UYGULANIR?

Çocuğunuz okuma bilmiyorsa bir yetişkin tarafından basit yardımlarla (nasıl oynandığını anlatarak) desteklenmesi gerekmektedir. Eğer çocuğunuz okuma biliyorsa hiçbir yetişkin yardımı olmadan MentalUP'ı tek başına kullanabilir. Üye olup, çocuğunuzun ÜCRETSİZ denemesini sağlayabilirsiniz.

Şimdi Deneyin

5- ZEKA BLOKLARI NEDİR? NASIL OYNANIR?

Zeka Blokları bireylerin sağlığına uygun hammadde ve boya kullanılarak plastikten üretilmiş, üzerinde bulunan oyuklar ve çıkıntılar sayesinde birbirine geçmeli parçalardan oluşan, zeka geliştirici oyuncaktır. Oyuncağın amacı parçaların birleştirilmesiyle değişik şekillerin oluşturulmasıdır. Zeka blokları ile neredeyse aklınıza gelen bütün şekilleri yapmak mümkün gibi gözükmektedir. İlk olarak Avrupa pazarında bulunan oyuncak daha sonra Amerika pazarında da yer almıştır. Şu an neredeyse tüm ülkelerde satışı mevcuttur.

Yapılması öngörülen şekillere göre oyuncağın paket içerisindeki parça sayısı değişir. Bu parçalar hem yapılacak şekle göre hem de bireyin yaşına göre değişkenlik gösterebilir.

zeka bloklari

ZEKA BLOKLARININ FAYDALARI NELERDİR?

Zeka Blokları bireylerde düşünme becerisi, hayal gücü ve yaratıcılığı geliştirir. Bebeklerde ve gelişim çağındaki çocuklarda zeka gelişimine destek olur.

ZEKA BLOKLARININ OYNAMA YAŞI KAÇTIR?

Zeka blokları oynamak için hedeflenen başlangıç yaşı 3’tür. Bebekler için olan zeka blokları daha büyük ve az parçalıdır. Gelişim çağındaki çocuklar için ise orta boy ve 50 – 100 parça sayısı olmaktadır. Yetişkin bireyler için parça sayısı 1.000’leri geçebilir.

zeka oyuncakları

ZEKA BLOKLARININ FİYATI NE KADARDIR?

Zeka bloklarının piyasadaki fiyatı 60 - 500 TL arasında farklılık göstermektedir. Oyuncak ile yapılacak şekillerin büyüklüğüne ve parça sayısına göre setlerin fiyatları değişkenlik göstermektedir.

Çocukların akıllı teknolojilere olan ilgisini ve ihtiyacını en doğru şekilde karşılarken zeka gelişimlerini destekleyin: MentalUP Zeka Oyunları'nı hemen inceleyin.

6- SOROBAN NEDİR? NASIL OYNANIR?

Hesap makinesinin atası sayılan soroban ilk olarak 14. ve 15. yüzyıllarda uzak doğuda kullanılmış bir abaküstür. Soroban’ın günümüzde kullanılan klasik modeli, mental aritmetik çalışmaları için kullanılır.

Soroban’ın üst kısmındaki tekli boncuklar 5 sayısını alt kısmında kalan dörtlü boncuklar ise 1 sayısını ifade eder. Soroban’da çubuk sayısı 17, 23, 27 olabilir. Temel Soroban’da ise 13 çubuk bulunur ve bu çubuklarher zaman tek sayı olur.

soroban

SOROBAN ÇÖZMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Soraban kullanmayı öğrenen insanlar Anzan denilen zihinsel aritmetik hesaplama metodunu öğrenmeye başlarlar. Bu öğretinin sonucu olarak görselleştirme ve zihinsel beceri alanında uzmanlaşmış duruma gelirler. Ayrıca Soraban Alzheimer hastalığının tedavisinde de kullanılır.

SOROBAN ÖĞRENME YAŞI KAÇTIR?

Soroban çalışmaları 3 yaşından itibaren başlar. Her yaşta insan Soraban öğrenebilir ve bu sayede hesap makinesi kullanmadan çok hızlı bir şekilde hesap yapabilir hale gelebilirler.

SOROBAN’IN FİYATI NE KADARDIR?

Soraban’ın piyasadaki fiyatı 150-1000 TL arasında farklılık göstermektedir. Soraban’ın maliyeti malzeme kalitesine ve işçiliğene göre değişebilir. Uzmanlar iyi bir Soraban’ın ahşap ve kaliteli olmasının daha iyi sonuç vereceğini söylüyor. Hesaplama yaparken size üstün bir yetenek kazandıracak olan bu materyalin ebatları, malzeme kalitesi ve boyutu önemli, yani ucuz bir soraban doğru seçim olmayabilir.

Karne hediyesi, doğum günü hediyesi veya benzer özel günler için "ne hediye alsam?" diyenler şu yazımızdan yardım alabilir:
"Çocuklar için doğum günü ve karne hediyesi oyuncak tavsiyeleri"