MANTIK KURMA BECERİSİ NEDİR? NASIL GELİŞTİRİLİR?

ANA SAYFA / BLOG / Mantık Kurma Becerisi Nedir, Nasıl Geliştirilir?
Son Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2020

Mantık, doğru ile yanlışı ayırmak için insan aklının başvurduğu düşünme disiplinidir. Mantıklı düşünme, ancak akıl yürütme ile mümkündür. Yani, mantıklı bir şekilde akıl yürütmek demek, verilen yargılardan faydalanarak yeni bir yargıya varmak demektir.

Mantık geliştirme yöntemleri hakkında hazırladığımız bu makale çok sayıda örnek içermektedir. Bu sayede “mantık nasıl geliştirilir?” sorunuza oldukça açıklayıcı cevaplar bulabileceksiniz.

Hatta hızlı bir giriş yaparak örnek olması açısından birkaç mantık egzersizi paylaşalım. Egzersizleri inceledikten sonra yazının devamını okuyun. Mantık yürütme yeteneğinizi geliştirecek çok önemli teknikler paylaştık. Bu yöntemleri çocuklarınıza da öğretmeyi unutmayın.

akıl yürütme egzersizi

Bu egzersiz; akıl yürütme, planlama gibi mantık becerilerinizi geliştirir

mantık geliştirme egzersizi

Bu egzersiz; Görsel tanıma, mantıklı düşünme gibi zihinsel becerilerinizi geliştirir

mantıksal düşünme egzersizi

Bu egzersiz; mantıksal-matematiksel düşünme becerilerinizi geliştirir

İnsanoğlunda olması gereken temel düşünme becerilerinden biri de mantık kurabilmektir. Bireyin mantıklı düşünebilme yetisi ne kadar güçlü ise öğrenme becerileri de o derece güçlü olur. Bu durum, beynin analitik düşünme yeteneğini geliştirir, kişiyi hayata karşı rakiplerinden (emsallerinden) avantajlı kılar.

  • Mantıklı insanlar, olaylar ve nesneler arasında kolaylıkla ilişki kurabilirler.
  • Mantıklı insanların hata yapma oranı düşüktür çünkü her an muhakeme yaparlar.
  • Mantıklı düşünen çocuklar derslerde başarılıdır çünkü neden-sonuç ilişkisi kurabilirler.
  • Mantıklı bireyler iş hayatında başarılıdır çünkü doğru stratejiler benimserler.
mantık nasıl geliştirilir

Bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde mantık geliştirme yeteneği mevcut olmasına karşılık eşit şartlardaki bireyler arasında yetenek düzeyinde farklılıklar vardır.

MANTIK NASIL GELİŞTİRİLİR?

Mantık geliştirmek için bolca egzersiz ve alıştırma yapmak gerekir. Makalenin başında belirttiğimiz gibi mantık, bir düşünme disiplinidir. Dolayısıyla, pratik yaptıkça bu disiplin gelişecek ve beyinde kalıcı hale gelecektir.

Peki,

Mantık Egzersizleri Nelerdir?

  • Polisiye romanlar okumak, polisiye filmler izlemek gibi evde yapılacak etkinlikler
  • Matematik problemleri çözmek
  • Sayısal bulmacalar çözmek
  • Yapboz blokları gibi oyuncaklarla 3 boyutlu yapılar tasarlamak
  • Mantık oyunları oynamak

Yaşamımız boyunca karşılaştığımız olayların da birer mantık egzersizi değeri vardır ancak özellikle üzerine gitmek istediğimizde bunun en eğlenceli yolu mantık oyunları oynamaktır. Mesela, satranç oynamak mantıksal matematiksel zeka gelişimini destekler. Bilgisayar, tablet ve telefon üzerinden oynayabileceğimiz bilimsel mantık oyunları da mevcuttur.

MentalUP Mantık Oyunları, çocukların mantık ve muhakeme yeteneğini geliştirmeye yönelik özel içeriklerle hazırlanmıştır. MentalUP oynayan çocuklar hem eğlenir hem de mantık kurabilme yeteneğini geliştirir. Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen TÜBİTAK destekli MentalUP Mantık Oyunları, çocukların okul başarısını artırmaktadır.

Aynı zamanda çocuğunuzun zihinsel becerileri hakkında önemli istatistikler de sunmaktadır.

MentalUP Mantık Oyunları:

Şimdi Deneyin

Zeka, mantığı kapsayan bir kavramdır. Mantık gelişimi için zekamızın mantıksal yönünü geliştirmemiz gerekir. Akıl-Mantık oyunlarının mantıksal matematiksel zeka gelişimi için oldukça etkili olduğundan bahsettik.

Mantık, geliştirilebilir bir disiplindir ancak mantık ile zeka aynı kavramlar değillerdir.

Mantık İle Zeka Arasındaki Fark

Mantığın bir zeka düzeyi olmadığını hatırlatmakta fayda var. Hatta zeka ile mantık arasındaki farkı açıklayarak “mantık nedir?” sorusuna daha keskin bir cevap verebiliriz. Bu sayede, mantığın nasıl geliştirileceğini, çocuklarımızın mantık becerilerini nasıl geliştirebileceğimizi de tartışabiliriz:

Zeka, herhangi bir bilgiyi algılama, yorumlama, kaydetme, kullanma ve sonuç çıkarma gibi süreçlerin tümüne verilen isimdir. Mantık ise zekayı “doğru sonuca ulaşmak” üzere kullanma sanatıdır çünkü bir takım kuralları mevcuttur.

İnsan, bu kurallara hızla ve doğru zamanlama ile uymayı öğrendikçe mantığını geliştirmiş olur.

Örnek 1:

  • Balıklar suda yaşayan canlılardır.
  • Japon balığı bir balıktır.
  • Öyleyse Japon balığı da suda yaşar.

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi mantık, tümden gelim yöntemidir:

Örnek 2:

  • Mangala oynamak, çocukların zeka gelişimini destekler.
  • Satranç oynamak, çocukların zeka gelişimini destekler.
  • Öyleyse tüm mantık oyunları çocukların zeka gelişimini destekler.

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi mantık, bir öncül belirleyerek tümevarım yöntemidir (Endüksiyon).

Örnek 3:

  • Porselen kırılgan bir malzemedir.
  • Bazı tabaklar porselendir.
  • Öyleyse porselen tabaklar yüksekten düşerse kırılır.

Uzman pedagogların desteğiyle geliştirilen ve R.S.D tarafından pedagojik ürün olarak sertifikalandırılan, üstelik çocuklar için de oldukça eğlenceli olan MentalUP Eğitici Zeka Oyunu uygulamasını mutlaka inceleyin.

Muhakeme Nedir?

İki veya daha fazla bilgiyi karşılaştırarak veya birleştirerek bir problemi çözme düşüncesidir; düşünme biçimidir. Karşılaştırılan bilgi bir sonuç veya öngörü de olabilir. Örneğin, çocuklar satranç oynayarak muhakeme yeteneklerini bir miktar geliştirirler. Bu sayede, ilk akla geleni yapmak yerine diğer seçeneklerden elde edecekleri sonuçları da düşünerek en doğru tercihleri yapmayı öğrenirler. Dolayısıyla, "satranç öğrenin" diye sık sık öğüt verilmesinin sebeplerinden biri de beyni bu şekilde alıştırmalara tabi tutmaktır.

Muhakeme yeteneği de mantığın bir parçasıdır. Analitik düşünme ve muhakeme yeteneği gelişimi için önerdiğimiz alıştırma egzersizlerini incelemeyi unutmayın. PEDAGOJİK ÜRÜN SERTİFİKASI’na sahip MentalUP Akıl Oyunları ile çocuklarınızın mantık, hafıza (bellek), muhakeme, problem çözebilme; görsel, sözel, sayısal zeka gelişimini destekleyebilirsiniz.

Daha detaylı inceleyin > Akıl Oyunları