Sözel Zeka Nedir? Nasıl Geliştirilir ve Sözel Zeka Özellikleri

ANA SAYFA / BLOG / Sözel Zeka Nedir? Nasıl Geliştirilir ve Sözel Zeka Özellikleri
Son Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2019

Hiç tanımadığınız birine; sokakta yol tarif ederken, öğle yemeği sipariş ederken ya da milyonlarca insana fikirlerinizi haykırırken faydalandığımız şey aynıdır: Sözel zeka!

Bazı çocukların tıpkı birer yetişkin gibi konuştuğunu görmek sizi hiç şaşırtmış mıydı?

Söylediklerinizi hemen anlaması, sorduklarınıza yetişkin gibi cevaplar vermesi ve yanıtlanması zor, boyundan büyük soruları sorması…

Sordukları ve söyledikleriyle etrafındaki herkesi etkilemeyi başaran büyümüş de küçülmüş bu çocuklar, yüksek sözel zeka potansiyeliyle ödüllendirilmiş şanslı çocuklar olabilirler!

Peki, sözel zeka nedir? Ve bir çocuğun yüksek sözel zeka potansiyeline sahip olması neden önemlidir?

Sözel Zeka

Sözel Zeka (Dilsel Zeka) Nedir?

Sözel Zeka (Dilsel Zeka): İnsanların kelimeleri düşünebilmesi ve kelimeleri kullanarak düşüncelerini ifade edebilmesi yeteneğidir.

Tüm insanlar, birbiriyle konuşurken sözel zekadan faydalanırlar. Basit bir mektuptan, bir roman yazmaya varıncaya dek, dil ile ilgili birçok faaliyet sırasında sözel zekamızı kullanırız.

NOT: Her çocuk çeşitli egzersizler yardımıyla sözel becerilerini geliştirilebilir. Sözel zeka potansiyelinizi keşfetmenizi ve geliştirmenizi sağlayacak, büyük-küçük herkesin severek kullandığı MentalUP’ı ücretsiz indirin:

MentalUP’ı Şimdi Deneyin!

Sözel zeka, Harvard Üniversitesi profesörü Howard Gardner’ın çoklu zeka kuramına göre; insanın sahip olduğu 8 zeka türünden biridir. Tüm insanlar sözel zekaya sahip olmasına rağmen bazıları yüksek zeka potansiyeline sahiptir. Bu da onları ayrıcalıklı kılmaktadır.

William Shakespeare, Sir Arthur Conan Doyle, Agatha Christie ve Edgar Allan Poe gibi dünya edebiyatının unutulmaz isimleri, yüksek sözel zeka potansiyeline sahip tarihi karakterlere harika birer örnektir.

Sözel Zeka Nasıl Geliştirilir?

Tüm insanlar belirli düzeyde sözel zeka potansiyeliyle doğar. Çocukluk dönemlerinden itibaren bulundukları çevre ve uğraşları, bu potansiyelden ne oranda faydalanabileceklerini belirler.

Sözel Zeka Gelişimi

Herkes düzenli egzersizler ile sahip olduğu sözel zeka potansiyelini geliştirebilir ve potansiyelinin avantajını etkin biçimde kullanabilir.

ÖNEMLİ: Tüm zeka türlerinde olduğu gibi sözel zeka potansiyelinin de geliştirilmesi mümkündür. Bunun için sözel zeka becerisini tetikleyecek egzersizler yapmalı ve çeşitli faaliyetlerle sözel zeka potansiyeli desteklenmelidir.

Hafıza, dikkat, mantık, görsel ve sözel alanlardaki becerilerinizi geliştirmek için 10+ milyon kullanıcı gibi siz de MentalUP’dan faydalanabilirsiniz.

Eğitimcilerin tavsiyesi MentalUP ile sözel becerilerinizi geliştirmek için tıklayın

Çocuğunuzun sözel zeka potansiyelini nasıl mı geliştirirsiniz? İşte, sözel zeka nasıl geliştirilir sorusunun kapsamlı yanıtı:

  • Okuma faaliyetlerini arttırın: Hikayeler, öyküler, şiirler, tiyatro metinleri, haber veya şakalar… Ona faydası dokunabilecek olabildiğince fazla alanda çeşitli metinler okumasını sağlayın.
  • Etkileşime girmesi için teşvik edin: Münazara ve tartışmalarda yer almak, sözel zekanın sahada gelişimine yardımcı olur. Münazara ve tartışma faaliyetleri, insanları anlamak ve sözcüklerle onlara yanıt vermenin en etkili yollarından biridir.
  • Hayal gücünü sınayın: Sözel zeka sınırlanamaz ama sınınabilir. Onu yaratıcı düşünce gücüyle birleştirmesini sağlayın. Çocuğunuzdan sadece iyi eserler okumasını beklemeyin, bir tane de kendisinin yazması için onu teşvik edin.
  • MentalUP’dan faydalanın: Potansiyeli keşfetmek kadar onu geliştirmek de önemlidir. Bulmacalar, Puzzle’lar, kelime ve harf oyunları, çocukların sözel zeka potansiyelini geliştirmek adına eğlenceli birer çözümdür. MentalUP’ın çocuklar için hazırladığı oyun formatındaki egzersizler ile sözel zeka potansiyelini geliştirmek hem eğitici hem de eğlencelidir.

“Dilimin limitleri, dünyamın sınırlarıdır.”

Ludwig Wittgenstein

Sözel zeka neden önemlidir?

İnsan dilinin, yaklaşık 5 bin 200 yıldır bizimle birlikte olduğunu biliyor muydunuz?

Sözel Zeka Önemi

Bugün inşa edilen her şey; toplumlar ve kültürler dahil, dilin doğal bir ürünüdür. Dünyanın en büyük sanatçıları ise onu en etkin kullanmayı başaran, yüksek sözel zeka potansiyeline sahip kişilerdir.

Sözel zeka, bir insanın tüm sosyal yaşantısına şekil verebilir ve akademik alandaki başarısı için oldukça önemlidir:

  • Çocukların okulda gördükleri tüm dersler belirli oranda sözel zeka becerilerine ihtiyaç duyar. Bazı derslerde başarılı olmak için ise çocuğun temel düzeyin üstünde sözel zeka potansiyeline sahip olması gerekir.
  • Sözel zeka insanlık tarihinden bu yana önemini daima korumuştur. Tarih sahnesinde, asırlar boyunca toplum ve topluluklara ışık tutan insanlar, sözel zekalarından faydalanmıştır.
  • Endüstri 4.0 ile birlikte teknolojinin zirveye ulaştığı yeni bir makineleşme çağına giriyoruz. Makinelerle birçok iş otomatikleştirildiğinde, makinelerin asla sahip olamayacağı sözel zekanın bir süper güce dönüşeceği düşünülüyor.
  • Sosyal hayatta ve iş dünyasında insanlarla etkili iletişim kurabilmek önemli bir yetenektir. Yüksek sözel zeka potansiyeline sahip bireyler, daha sağlıklı ilişkiler kurabilir ve çözüm odaklı davranabilirler.

Sözel zeka potansiyeline sahip kişilerin özellikleri nelerdir?

Sözel zeka potansiyeline sahip kişiler, sözcüklerle ilgili her uğraştan keyif alabilirler. Herhangi bir konu hakkında okumak ve yazmak onlara keyif verir. Dil alanındaki tüm tekniklerle uğraşmayı sever ve yeni dilleri öğrenmekten hoşlanırlar.

Sıkıcı ve kafa karıştırıcı görünen cümle yapıları, bu kişiler için büyük birer eğlence kaynağına dönüşebilir. Karmaşık cümle ve sözcük yapıları onlara keyif verir. Yeni sözcükleri ve dil kurallarını kısa sürede öğrenebilir, etkin şekilde kullanabilirler.

Özetle:
  • Okumayı ve yazmayı severler
  • Redaksiyon ve düzenlemede iyidirler
  • Hırslı birer okurdurlar
  • Havalı, manalı ve nadir sözcükleri severler
  • Okudukları şeyler hakkında konuşurlar
  • Okudukları kitaplardan alıntıları hatırlar, bundan zevk alırlar
  • Metinlerdeki noktalama ve ritmi severler
  • Ana dilleri kadar yabancı dillerle uğraşmaktan da zevk alırlar

Sözel Zeka Oyunları

Sözel zeka potansiyelinizi geliştirmek için deneyebileceğiniz birçok şey var; sözel zeka oyunları da bunlardan biri.

Aşağıda yer verdiğimiz oyunlar ile sözel zeka potansiyelinizi arttırmaya hemen başlayabilirsiniz, daha fazla oyuna MentalUP’dan ulaşabileceğinizi unutmayın.

ilişkiyi bul zeka oyunu

Bu sözel zeka oyunu ile çocuğun kavramsallaştırma, kıyaslama, bölünmüş dikkat yetenekleri gelişir.

gorsel tanimlama zeka oyunları

Bu akıl ve zeka oyunu ile çocuğun kavramsallaştırma, görsel dikkat, sürdürülebilir dikkat yetenekleri gelişir.

resim tanima zeka oyunu

Bu sözel bulmaca ile görsel tanıma, kavramsallaştırma, görsel dikkat yetenekleri gelişir.

adlandırma zeka oyunu

Bu çocuk sözel zeka oyunu ile çocuğun kelime bilgisi, kelime akıcılığı, akıl yürütme yetenekleri gelişir.

Sözel Zeka Testi Nedir? Zekanızı Test Edin!

Sözel zeka testi: Dili kullanma, analiz etme ve çözümleme yeteneklerinin ölçümlendiği bir zeka testidir. Bu testler ile çocuk veya yetişkinlerin; dili konuşma, yazma, anlama ve hatırlama gibi becerilerinin ne düzeyde olduğu saptanır.

Sözel zeka testlerine, özel eğitim programı sunan okullar, kolejler veya kurumlar öğrenci/aday kabulü aşamasında ihtiyaç duyar. Testten elde edilen sonuçlarla, kişinin eğitim için gerekli yeterliliklere sahip olup olmadığı sınanmış olur.

Sözel Zekanızı Test Edin!

Çocuğunuz veya kendiniz için basit bir sözel zeka testi mi yapmak istiyorsunuz? MentalUP’ın çoklu zeka testinden faydalanarak, sözel zeka potansiyelinizi keşfedebilirsiniz.

Ücretsiz çoklu zeka testine hemen başlamak için tıklayın

Sözel Zeka Meslekleri Hangileridir?

Albert Einstein’ın da dediği gibi “Aslında herkes dahidir!”, önemli olan; bir balığı ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılamak değil, yüzme yeteneğine göre değerlendirmektir.

Yazar Çocuk

Endüstri 4.0 ile tanıştığımız Eğitim 4.0 dünyası, gelecekte sözel zeka potansiyeli yüksek kişileri harika kariyer fırsatlarının bekleyeceğini müjdeliyor.

Sözel zeka meslekleri olarak öne çıkan en popüler meslekler:

  • Katiplik
  • Metin veya reklam yazarlığı
  • Editörlük
  • Eleştirmenlik
  • Habercilik
  • Öğretmenlik
  • Yayıncılık
  • Sunuculuk
  • Konuşma terapistliği
  • Profesyonel konuşmacı
  • Tercümanlık

Yüksek sözel zeka potansiyeline sahip bireyleri heyecan verici bir gelecek bekliyor! Gelecek yıllar boyunca bu listeye daha nice yeni dünya mesleklerini ekleyeceğimizi öngörüyoruz. Sözel zeka potansiyelinizi geliştirerek, siz de bu muhteşem geleceğin heyecan verici bir parçası olabileceğinizi unutmayın.