SAĞ BEYİN - SOL BEYİN TESTİ YAP

Hızlı IQ Testi

Sağ-Sol Beyin Testi

Beyninizin sanatsal, duygusal, mantıksal, gerçekçi yönlerini hangi oranlarda kullandığınızı ölçer ve detaylı raporlar verir.

Bu test ile beyninizin hangi tarafını % kaç oranında kullandığınızı, bunun ne anlama geldiğini, ilgi alanlarınızı, kariyer fırsatlarını ve gelişim önerilerini öğrenebilirsiniz.

Sağ Beyin - Sol Beyin Farkı

Sağ beyin, yaratıcılık, görsellik ve duygusal ifade gibi alanlarda daha etkindir. Sanat, müzik ve anlık sezgilerin kaynağı olarak kabul edilir. Öte yandan sol beyin; mantık, analitik düşünce ve dil becerilerinin merkezidir. Matematik, dilbilgisi ve planlama gibi görevlerde daha güçlüdür.

“Sağ beyin mi, sol beyin mi daha zeki?” sorusu yanıltıcıdır. Kimi insanlar sağ beyin özellikleriyle parlarken, kimileri sol beyin yetenekleriyle öne çıkar. En iyi sonuçlar ise her iki bölümün işbirliği içinde çalıştığı durumlarda elde edilir.

Yaratıcı düşüncenin analitik düşünceyle buluştuğu noktada, bireyin potansiyeli en üst düzeye çıkar. Unutmayalım ki, beyin farklılıkları bizi zenginleştirir ve çeşitliliğimiz zekamızın kaynağıdır.

Aşağıdaki tablo ve görsel yardımıyla sağ ve sol beyin özelliklerini, sağ beyin sol beyin farkını detaylı öğrenebilirsiniz:

SOL BEYNİNİ DAHA İYİ KULLANANLAR SAĞ BEYNİNİ DAHA İYİ KULLANANLAR
Mantıkları ön plandadır. Duyguları ön plandadır.
Matematik ve dil becerileri gelişmiştir. Hayal güçleri gelişmiştir.
Pragmatiktir, sonuçlarla ilgilenir Yaratıcı hikayeler kurmaktan hoşlanırlar.
Gerçekçi olurlar. (Realist) Birçok zaman dalgın olabilirler.
Planlı ve düzenli olurlar. Empati, şefkat ve sezgileri güçlüdür.
Akademik - bilimsel konulara ilgili ve bu alanlarda başarılı olurlar. Görsel - sanatsal konularla ilgili ve bu alanlarda başarılı olurlar.
Sağ Beyin-Sol Beyin

ÖRNEK SAĞ - SOL BEYİN TESTİ

Sağ Sol Beyin Testi: Sağ ve sol beyin loblarının baskın özelliklerini anlamak için kullanılan bir değerlendirme aracıdır. Test, belirli sorular ve görsel öğelerle analitik düşünme yetenekleri ile yaratıcılık eğilimleri arasındaki dengeyi ölçer.

Örnek bir testin nasıl göründüğünü merak ediyorsanız, internette karşılaşabileceğiniz bir test örneğine hemen aşağıdan başlayabilirsiniz.

1- Yeni tanıştığın veya uzun süre görüşmediğin birinin yüzünü mü yoksa ismini mi daha kolay hatırlarsın?

Sağ Sol Beyin Egzersizleri

Beynimizin farklı yönleri, bize hem analitik düşünme yetenekleri hem de yaratıcılık sunar. İşte, sağ ve sol beyin egzersizleri ile beyninizin her iki bölümünü de güçlendirebileceğiniz bazı öneriler:

Sağ Beyin Egzersizleri

  • Sanatsal Yaratıcılık: Resim çizmek, boyama yapmak, el işleri ile uğraşmak gibi aktiviteler sağ beyin aktivitesini artırır. Fırçanın izlediği yolu takip ederken içsel yaratıcınızı keşfedebilirsiniz.
  • Müzik Dinlemek ve Çalmak: Farklı türlerde müzik dinlemek, enstrüman çalmak sağ beyini stimüle eder. Ritim ve melodi duyarlılığınız gelişirken, duygusal ifadeniz de zenginleşebilir.
  • Yapay Zeka Destekli Oyunlar Oynamak: Dünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan, bilimsel ve faydalı zeka oyunları uygulaması MentalUP’ı günde on beş dakika kullanarak hem sağ hem sol beyin gelişiminizi hızlandırabilirsiniz.

Sol Beyin Egzersizleri:

  • Bulmaca Çözme: Mantık ve problem çözme becerilerinizi geliştirmek için sudoku, satranç gibi bulmacalar idealdir.
  • Dil Oyunları: Kelime bulmacaları, çapraz bulmacalar sol beyin için harika birer egzersizdir. Yeni kelimeler öğrenirken dil becerilerinizi güçlendirebilirsiniz.
  • Yapay Zeka Destekli Oyunlar Oynamak: Sağ-sol beyin gelişimini desteklemek için Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri ve alanında uzman doktorlar tarafından geliştirilen MentalUP Beyin Egzersizleri’ni inceleyin.

Sağ ve sol beyninizi geliştirebileceğiniz yeni aktiviteler ve etkinlikleri keşfetmek için Sağ Beyin Sol Beyin Özellikleri ve Geliştirme Yöntemleri başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Beyin Testi Nedir?

Bu sayfada sağ beyin testi ve sol beyin testi ile ilgili detaylı bilgileri ve test içeriklerini paylaştık. Sağ-sol beyin testi ile sıklıkla karıştırılan beyin testi kavramına da açıklı getirelim.

Beyin testi, sağ beyin-sol beyin testinden tamamen farklı bir testtir. Beyin testinde daha çok beyin sağlığı değerlendirilir. Yaş, çevresel koşullar, stres durumu, beslenme, uyku, hafıza keskinliği ve psikolojik faktörler çerçevesinde değerlendirilen bu test, genel manada kişinin beyninin ne kadar sağlıklı olduğunun ölçülmesini amaçlar. Bu ölçümlerin doğru yapılabilmesi için profesyonel destek almak şarttır. Dolayısıyla internet ortamında yapılan beyin testleri, sadece genel bir fikir sahibi olmanıza yardımcı olabilir ama kesin sonuçlar değildir.

Uzmanlar tarafından uygulanan beyin testlerinden sonra kişinin hangi alanlarda gelişime ihtiyacı olduğu belirlenir ve beyni zinde tutmak için öneriler sunulur.

BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ
ANA SAYFA / BLOG / Sağ Beyin - Sol Beyin Testi