4 Yaş Evde Yapılabilecek Etkinlikler

4 yaş etkinliği

Deve Cüce Etkinliği

görsel dikkat etkinliği

Görsel Dikkat Etkinliği

hafıza kartları etkinliği

Hafıza Kartları

4 yaş evde etkinlik

Görsel Tarama Etkinliği

4 yaş dikkat etkinliği

Dikkat Etkinliği

hafıza oyunu 4 yaş için

Görsel Hafıza Etkinliği

Yukarıdaki 4 yaş etkinlikleri, pedagojik ürün sertifikasına sahip olan MentalUP uygulamasına aittir.

Çocuğuyla 4 yaş etkinlikleri yapan ama kendisi daha çok eğlenen anne-babalar burada mı? 😊 Okul öncesi dönemin başları olan 4 yaş, evde yapabileceğiniz faydalı ve eğlenceli etkinliklerle oldukça verimli geçebilir. Gelin, 4 yaş çocuklar için evde yapılabilecek etkinliklere hızla göz gezdirelim.

Uzmanlar Uyarıyor:

Teknoloji çağında yaşayan çocukların teknolojiye olan haklı ilgisini de göz ardı etmemek gerekiyor. Uzmanlar; telefon, tablet gibi akıllı cihazları, tamamen yasaklamanın çözüm olmadığını; onun yerine, MentalUP gibi bilimsel uygulamaları günlük 20 dakika kullandırmanın faydalı olduğunu belirtiyor.

MentalUP Zeka Oyunu'nu Aç

İşte, En Güzel 4 Yaş Etkinlik Oyunları ve Önerileri

4 yaş etkinlik

Çocuklar için 4 yaş, basılı materyallerden; yani kitaplardan, dergilerden, çeşitli kartlardan ve kalemlerden faydalanabileceğiniz bir dönemdir. Elbette ilk etapta harika çizimler, resimler yapamayacaklar ama bu yazıdaki gibi 4 yaş eğitici faaliyetlere devam edilirse ince motor becerilerinin gelişimi desteklenmiş olur. Çocuklar, kimi zaman bu tür etkinliklere sıcak yaklaşmayabilir. Bu tür durumlarda ısrar etmemeli, başka bir zamana ertelemelisiniz.

  1. Doğa Evimizde Etkinliği

    doğa evimizde çocuk etkinliği

    4 yaş çocuğu etkinlikleri arasında, doğa sevgisini en iyi şekilde kazandırabileceğiniz etkinliklerden biri de bu. Evinizde doğaya dönüş için küçük bir alan oluşturun. Doğadan topladığınız yaprak, çiçek, taş, ağaç dalı ve deniz kabuğu gibi materyalleri ya da doğa resimleri çizdiğiniz kağıtları bu alana yerleştirin. Bu materyaller ile çocuğunuzun da yardım etmesine olanak vererek bir oyun kurun.

    Örnek: Bir şişeye doğadan topladığınız yaprakları ve dalları yapıştırarak bir ağaç yapabilirsiniz. Gerisi çocuğunuzun hayal gücüne kalmış.

    Dikkat: Kendinizi kaptırıp, bütün kompozisyonu siz kurmayın. Unutmayın, çocuk olan siz değilsiniz. 😊

  2. Çiftçi Çocuk Aktiviteler Peşinde!

    fasulye çimlendirme etkinliği

    Şimdilerde yetişkin olan neredeyse herkesin çocukluğunda önemli bir yer edinmiştir fasulye çimlendirmek. Peki, bu keyifli ve sorumluluk bilincini geliştiren aktiviteyi neden çocuklarımıza da anlatıp birlikte yapmıyoruz? Bu etkinliği anne, baba ve çocuk olarak 3 kişi aynı anda yaparsa tatlı bir rekabet oluşabilir ve biliyorsunuz, aile katılımı etkinlikleri çocuk gelişimi için son derece önemlidir. Bilmeyenler ya da yeniden hatırlamak isteyenler için hatırlatalım.

    👉Fasulye çimlendirmek için neler lazım:

    • Bir cam bardak ya da kullanmadığınız bir kavanoz
    • Biraz kuru fasulye
    • Biraz pamuk
    • Biraz su

    4-5 tane fasulyeyi cam bardak ya da kavanoza alın ama kenarlarda durmasına dikkat edin çünkü çimlenirken görmek istiyorsanız kenarlarda olmalı. Pamukları küçük parçalar haline getirin ve azıcık ıslatın. Islanmış pamuk parçalarını, fasulyelere temas edecek biçimde bardağınıza alın. Bardağınızı evin güneş alan bir yerine koyun ve çocuğunuzdan her gün azıcık suyla pamukları ıslatmasını isteyin. Çok değil 3-4 gün içinde fasulyelerin filizlendiğine şahit olacaksınız. Eğer sabrederseniz ortalama 10 gün sonra da fasulyenizden çıkacak yaprakları göreceksiniz. Eğer isterseniz daha sonra biraz daha büyük bir kaba ya da saksıya toprak ekleyebilir ve fasulyenizi ekebilirsiniz. Evde yapılabilecek aktiviteler arasında fasulye çimlendirme aktivitesi, hemen her çocuğun severek yaptığı bir aktivitedir. 4 yaş çocuğu için etkinlik önerileri arayan anne babaların diğer etkinlikleri de okuması önerilir.

  3. Patates Baskısı Etkinliği

    patates baskı 4 yaş çocuk oyunu

    Tıpkı fasulye yetiştiren çiftçi çocuk etkinliği gibi patates baskı da unutulmaz etkinlikler arasında yer alıyor. Çocukların ince motor becerileri, görselleştirme ve hayal gücü becerilerini geliştiren bu tip okul öncesi etkinlikler ayrıca renk tanıma ve kendini ifade etme becerilerinin gelişimine de destek olur. Peki, nasıl yapıldığını hatırlıyor musunuz? Kısaca anlatalım.

    1 tane orta boy patatesi ortadan ikiye bölün. Patateslerin iç kısımlarına keçeli kalem yardımıyla istediğiniz şekilde çizimler yapın. Çizimlerinizin üst kısımlarında bir bıçak yardımıyla minik derinlikte kazımalar yapın. Son olarak sahneyi çocuğunuza bırakın. Fırçasını sulu boyaya daldırsın ve patatesin üstünü boya ile kaplasın. Ardından da herhangi bir boş kağıda patatesi bastırsın. İşte sürrealist resim çalışmaları.

    Dikkat: Bu etkinlikte bir bıçağa ihtiyacınız var ancak bıçak gerektiren aşamaları asla çocuklara yaptırmayın ve kendinizi aktiviteye kaptırıp bıçağı ulaşılabilir bir yerde unutmayın.

    Önemli Hatırlatma:

    Fiziksel aktivitelerden yorulan veya sıkılan çocukların, özellikle oyun oynamak veya YouTube’da video izlemek için kısa bir teknoloji molası vermek istedikleri malumunuz.

    Böyle durumlarda, uzmanların da önerisini göz önünde bulundurarak faydalı uygulamaları günlük 20 dakika kullanmalarına müsaade edin. Bu sayede baskılamamış ve teknolojinin yalnızca faydalı yönünden istifade etmesini sağlamış olursunuz.

    YTÜ onaylı, TÜBİTAK destekli zeka oyunu uygulaması olan MentalUP’ı kullanabilirsiniz.

    MentalUP Zeka Oyunu'nu Aç

  4. İp Baskısı Etkinliği

    ip baskısı 4 yaş etkinlik

    Yine klasik ama çok faydalı etkinliklerden biri. Evde yapılabilecek aktiviteler arasında en sürprizli olanlardan biri ip baskısı çünkü çıkan sonuca inanamıyorsunuz. 😯 Öncelikle en az 50 cm uzunluğunda bir ipi suya daldırıp ıslatıyoruz. Sonrasında sulu boya ile istediğimiz renklerde boyuyoruz. İster tek renk, isterseniz gökkuşağı gibi olabilir. Islatıp boyadığımız ipi bir defterin sayfaları arasına rastgele yerleştirip kapağı kapatıyoruz ama ipin bir ucu dışarıda kalmalı. Geldik son aşamaya. Bir elimizle defteri sıkıca kapatıyor, diğer elimizle ipin ucunu dışarı doğru çekiyoruz. Kısa bir süre bekleyip defteri açtığımızda ise yeni sanat eserimizle karşılaşmış oluyoruz. İp baskısı etkinliği, çocukların sanatsal becerilerini destekler.

  5. Bilgi Yarışması

    çocuklar için bilgi yarışması

    Çocuklarla evde yapılabilecek etkinliklerden belki de en bilgi dolu olanı hepimizin sevdiği bilgi yarışmaları olabilir. Yalnız dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var: Zor sorularla çocuğunuzu oyuna küstürmemelisiniz. Soruları hazırlarken yaşını ve seviyesini dikkate alın. Evde yapılabilecek etkinlikler 4 yaş için bilgi yarışması olabilir ama sorular da 4 yaşa uygun olmalıdır.

    Özellikle çok basit sorular sormak gibi hatalara da düşmeyin çünkü o zaman da doğru cevap vermenin hazzını ve zorluğunu yaşayamayacak. Kısa bir süre düşündükten sonra cevap verebileceği sorular hazırlamanız, başarı duygusunu da tatmasını sağlayacaktır. Sadece bilgi sorusu sormak yerine becerilerini geliştirebileceği şu tür sorular da sorabilirsiniz:

    • Aslan nasıl ses çıkartır?
    • Ağaçlar ne renktir?
    • Çikolata nasıl kokar?
  6. Elinle Gör Etkinliği

    elinle gör oyunu

    Çocuklarla evde yapılacak etkinlikleri çeşitlendirmek ve sayısız eğlenceli oyun ile onları mutlu etmek mümkün ama duyusal becerileri de geliştiren oyunlar, bir taşla iki kuş vurmanızı sağlayabilir. Bunun gibi 4 yaş oyun etkinlikleri ile çocukların mekansal algı becerilerini güçlendirebilir, keyifli zaman geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

    Çocuğunuzun gözünü bağlayın ve masanın üzerine çeşitli meyveler ya da nesneler koyun. Çocuğunuzun, dokunarak masanın üzerindekileri tahmin etmesini isteyin.

  7. Çamaşır Asma Etkinliği

    çamaşır asma etkinliği

    Bazı çocuklar, ev işleri yapmaya bayılırlar. Anne ya da babası tarafından onaylandıklarında ise bu tür çocuk etkinlikleri onlar için bir şölene dönüşür. Çamaşır asmayı, özellikle 4 yaş evde yapılabilecek faaliyetler arasında en zahmetsiz olanlardan biri olarak kabul edebiliriz. Üstelik kaba motor becerilerinin gelişimine ve sorumluluk bilincinin kazanılmasına ciddi katkı sağlar.

    Eğer evinizde yeterli alan varsa birbirini karşıdan gören 2 sandalye arasına bir ip gererek, çocuğunuza gerçekçi bir deneyim yaşatabilir ve çamaşır asma imkanı verebilirsiniz. Eğer böyle bir imkanınız yoksa, siz çamaşır asarken renkli mandalları, rengini de söyleyerek size vermesini isteyebilirsiniz.

  8. Eğlenceli Hafıza Testi

    hafıza kartları oyunu

    Çocukların oynarken en çok keyif alıp hırs yaptığı oyunlar, hafızayı sınayan oyunlar. 4 yaş evde yapılabilecek faaliyetler ya da 4 yaş zeka testleri ararken bu tip oyunlara denk gelmiş olmanız normal çünkü çocuklar tarafından çok seviliyor.

    Peki, nasıl oynanır?

    Öncelikle halınızın üzerine çeşitli nesneler yerleştirin. Çocuğunuzun kısa bir zaman diliminde (mesela 30 saniye) bu nesnelere bakmasına izin verin. Ardından arkasını dönsün ve siz de oradaki nesnelerden birkaçını saklayın. Sonra çocuğunuz size döndüğünde kaybolan nesneleri bulsun. Basit görünüyor ama pek de öyle değil 😊

  9. Puzzle (Yapboz)

    4 yaş çocuklar için puzzle

    Puzzle ya da bir diğer adıyla yapbozlar özellikle 3 yaşından sonraki dönemlerde çocuklara öneriliyor. Puzzle yapan çocukların, görsel becerileri ve problem çözme becerileri gelişiyor. Ayrıca başarıyla tamamlanamasa bile yapbozların her bir parçasını yerleştirdiklerinde el-göz koordinasyonları da gelişiyor. Başarıyla tamamlandığında ise bu aktivite, iyi bir özgüven sağlıyor.

  10. Renkler Nerede Etkinliği

    çocuklara renkleri öğretmek

    Her renkte meyve ve sebzemiz varken, bunları renk öğrenimi amacıyla kullanmamak çok mantıksız olurdu. Mesela ayva sarıdır. Elma’nın ise kırmızı, yeşil ve sarı gibi birçok rengi vardır. Portakal turuncudur. İşte, çocuğunuza renkleri öğretmek için basit bir yol. Bir tepsiye meyveleri ve sebzeleri dizin. Çocuğunuzdan sarı bir meyve isteyin. Ardından işi biraz zorlaştırabilir ve bir kırmızı bir turuncu meyve ya da sebze isteyebilirsiniz.

  11. Miniklere Özel, Minik Sudoku

    çocuklar için sudoku

    Çocukların yaşına uygun olarak seçilecek sudoku oyunları, çocuklarda matematik becerilerini geliştirmekle kalmaz; konstantrasyon, görsel bellek ve işlem becerisinin gelişimine destek olur. Bu noktada önemli olan, sudokunun çocuğun seviyesine göre seçilmesidir.

    Çocuklar, çoğu zaman hareketlidir ve durmak nedir bilmezler ama özellikle 4 yaşındaki çocuklar için bunu daha net söylemek mümkün. Çocuklar için 4 yaş civarı; dünyayı tanıma, öğrenme, deneyimleme ve fiziksel hareket açısından bakıldığında en verimli dönemler arasında başı çekiyor. Dolayısıyla, gelişimini özenle takip etmeli ve yönlendirmelerimizle, onlara, sağlam bir gelecek hazırlamalıyız.

BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ
ANA SAYFA / BLOG / 4 Yaş Etkinlik Önerileri ve Evde Yapılabilecek Etkinlikler