BİLSEM’e aday öğrencilerin aileleri tarafından en çok merak edilen konu, Bilsem tablet sınavı (Grup Tarama) aşamasında ne tür soruların sorulacağıydı. Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı, BİLSEM DEMO adında bir uygulama yayınladı.

MEB BİLSEM Grup Tarama demo uygulamasının içeriğini ve indirme linkini aşağıda paylaştık. Aynı şekilde, BİLSEM’e hazırlık uygulaması olan MentalUP’ın içeriğini ve bağlantı sayfasını da aşağıda bulabilirsiniz.

UNUTMAYIN!
2023 - 2024 döneminde BİLSEM DEMO uygulaması artık güncel değil ve sadece mobil cihazlarda çalışıyor. Sadece 5-10 tane örnek soru içerdiği için sınava hazırlık niteliği yok. Eğer BİLSEM sınavına hazırlık uygulaması arıyorsanız; hem bilgisayarda, hem de mobil cihazlarda kullanılabilen ve hazırlık egzersizleri içeren MentalUP’ı kullanabilirsiniz.

MENTALUP BİLSEM’E HAZIRLIK UYGULAMASI

Uygulamayı Aç

2024 BİLSEM DEMO İÇERİĞİ & MENTALUP BİLSEM’E HAZIRLIK UYGULAMASI İÇERİĞİ

MentalUP BİLSEM hazırlık soruları örnek 1
bilsem deneme sınavı

Tıpkı BİLSEM DEMO’daki çantalı soru gibi, bu da MentalUP’ın gittikçe zorlaşan görsel hafıza sorusu.

Bilsem sınav soruları örnek 1
meb bilsem demo

Bu bir görsel hafıza sorusu. Bir önceki ekranda gösterilen nesneyi, bu ekrandaki seçenekler arasından işaretlemeniz bekleniyor.

MentalUP’ın, MEB Bilsem grup tarama demo uygulamasından farkı (ön değerlendirme uygulaması), öğrencinin yapabilme potansiyeline göre soruların gittikçe zorlaşarak gelmesidir. Bu sayede çocuklar, görsel hafıza becerilerini geliştirebiliyorlar.

Bilsem demo ekranlarını ve BİLSEM’e hazırlık uygulaması olan MentalUP’ın ekranlarını incelemeye devam edelim:

MentalUP örnek soru 2
bilim sanat soruları

Bir başka ilişkilendirme sorusu da MentalUP’dan inceliyoruz. Deniz ile ilişkili olanı soruyor. Cevap: Karides

Bilsem DEMO örnek soru 2
bilsem demo indir

Bu da bir tür ilişkilendirme sorusu. Üstteki görselin, aşağıdaki görseller arasından hangisiyle ilişkili olabileceğini soruyor. Tabii ki doğru cevap: Çiviler.

BİLSEM DEMO uygulamasındaki bu sorunun amacı: Çocuğunuzun “ilişkilendirme” becerisini geliştirmek değil; sınavda “ilişkilendirme” becerisini ölçen soruların da sorulacağını göstermektir. Çocuğunuzun ilişkilendirme becerisini güçlendirmek için gittikçe zorlaşan egzersizlere ihtiyaç olduğundan, MentalUP’ı kullanmanız gerekmektedir.

MentalUP BİLSEM sorusu örnek 3
örnek soru 3

Tablodaki boşluğa hangisinin uygun olduğunu bulmak için nesneleri zihnimizde saat yönünde çevirmemizi gerektiren bir tür mantık sorusu.

Bilsem sınav soruları örnek 3
bilsem demo indir

Önce mantık, sonra yön becerisi gerektiren bir soru. Harflerin adım adım saat yönüne ters döndüğünü gözden kaçırmamalısınız.

MEB BİLSEM DEMO uygulamasının ekran görüntülerinde gördüğünüz gibi soruyu açıklayan yazılar yok. Bilim ve Sanat Merkezleri Grup Tarama Sınavı (Bilsem 1. Aşama Sınavı), çocukların bu mantığı kendi kendilerine kurup kuramadıklarını da ölçüyor. Dolayısıyla mantık kurma becerilerini geliştiren Bilsem etkinlikleri ile hazırlık yapmak oldukça mantıklı bir yoldur.

BİLSEM’e hazırlık uygulamasından örnek soru 4
deneme soruları

Birbirine çok benzeyen şekiller arasından hangisinin farklı olduğunu soran MentalUP dikkat sorusu

Bilsem demo örnek soru 4
bilsem tablet sorulari

Birbirine çok benzeyen şekiller arasından hangisini daha önceden görmüş olabileceğinizi soran BİLSEM DEMO dikkat sorusu

• MENTALUP BİLSEM HAZIRLIK GOOGLE PLAY STORE’DAN İNDİR • BİLSEM DEMO GOOGLE PLAY STORE’DAN İNDİR
• MENTALUP BİLSEM HAZIRLIK APP STORE’DAN İNDİR • BİLSEM DEMO APP STORE’DAN İNDİR
• MENTALUP BİLSEM HAZIRLIK BİLGİSAYARDA AÇ

Bilsem sınav soruları örnekleri genel olarak bu şekilde. Her ne kadar 2024 BİLSEM DEMO uygulaması güncel olmasa da içinde yaklaşık 5-10 soru örneği var. MentalUP’ta ise BİLSEM’e hazırlık niteliği olan farklı alanlarda birçok egzersiz, 150'den fazla soru tipi ve yüzlerce zorluk seviyesi mevcut.

BİLSEM DEMO NEDİR?

Bilsem demo nedir: Sınava girecek öğrencilere, birkaç adet bilsem sınav soruları örnekleri göstererek, yalnızca önbilgi edinmelerini sağlayan uygulamadır. Yukarıda, MEB Bilsem demo uygulamasının içeriğini ve soruların mantığını paylaştık:

DİKKAT!

İncelediğiniz üzere, MEB Bilsem Grup Tarama Demo uygulamasındaki örnek sorular şunu çok net ifade ediyor:

Bilsem sınavı çocukların; hafıza, mantık, dikkat, ilişkilendirme ve görsel zeka becerilerini test ediyor. Bu becerilerde üstün performans gösteren (üstün yetenekli) öğrenciler, sınavı başarıyla geçiyorlar.

Peki, bu beceriler nasıl geliştirilir ve sınava nasıl hazır olunur?

MentalUP Bilsem’e hazırlık ve zihinsel becerileri geliştirme uygulamasını mutlaka deneyin. MentalUP’ın içerisinde yer alan hafıza, mantık, dikkat, ilişkilendirme ve görsel zeka egzersizleriyle çocuğunuzu sınava en iyi şekilde hazırlayabilirsiniz. Aynı zamanda MentalUP egzersizleri, Bilsem sınavı soruları ile yakın benzerlik gösterdiği için çocuğunuza pratik kazandırır.

MentalUP’ı Denemek İçin Tıklayın

MentalUP’ın, güncelliğini yitiren 2023 - 2024 MEB BİLSEM DEMO uygulamasından bir diğer farkı, çocuğunuzun performans raporlarını gösteriyor olması. Bu sayede çocuğunuzun güçlü ve zayıf yönlerini gözlemleyebilir, Bilsem deneme sınavı çalışmalarınıza yön verebilirsiniz. Örneğin, performans raporunda “dikkat” becerisinin diğer becerilerden zayıf olduğunu gözlemlediniz. Bu durumda, BİLSEM tablet sınavı (ön değerlendirme sınavı) hazırlıklarınızı, “dikkat” egzersizlerine ağırlık vererek yapmanız oldukça etkilidir. Ayrıca sınav mantığını iyice anlamak isterseniz birçok veli tarafından “en iyi Bilsem hazırlık kitabı” olarak nitelenen ücretsiz kitabımızı da inceleyebilir ya da Bilsem nasıl kazanılır? sayfamızı okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Hangi illerde Bilsem okullarının olduğunu merak ediyorsanız Bilsem okulları nerelerde var yazımızı okuyabilirsiniz.

MEB Bilsem Grup Tarama Demo uygulamasını Google Play Store’da veya App Store’da “İndir” seçeneği ile cihazınıza indirebilirsiniz.

BİLSEM hakkında tüm gelişmeleri ve sınava
hazırlık yöntemlerini anlık takip edebilmek
için Facebook grubuna katılın ✔