BİLSEM SINAVI | SÜREÇ HAKKINDA TÜM DETAYLAR

ANA SAYFA / BLOG / Bilsem Sınavı | Süreç Hakkında Tüm Detaylar
Son Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2024

ÖNEMLİ DUYURU

Bilsem Sınavı tablet bilgisayarlar ile yapılıyor. Bilsem’e hazırlık için veliler ve öğretmenler, en iyi yöntemin tablet ve telefon uygulamaları olduğunu söylüyor. Her yıl binlerce öğrencinin Bilsem hazırlığı için kullandığı MentalUP Bilsem Hazırlık Uygulaması ile siz de çocuğunuzun en iyi şekilde hazırlanmasını sağlayın!

MentalUP BİLSEM Hazırlık Uygulaması

Bilsem sınavı hakkında velilerin en çok merak ettiği soruları cevapladık. Bu yazıda, aşağıdaki soruların yanıtını bulabilirsiniz:

1) Bilsem Sınavı Nedir, Hangi Öğrenciler Katılabilir?

2) Bilsem Sınavı Nasıl Yapılır? Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?

3) Sınava Kayıt Ücreti Kaç TL ve Nereye Yatırılır?

4) Bilsem Sınavına Hazırlık Nasıl Yapılır, Sınavlar Kaç Aşamadan Oluşur?

5) 2024 Bilsem Sınavı Tarihleri ve Sınav Sonuçlarının Açıklanma Tarihleri

Yukarıdaki soruların yanıtını tek tek, alt başlıklar halinde hızla inceleyelim.

1) BİLSEM SINAVI NEDİR, HANGİ ÖĞRENCİLER KATILABİLİR?

Örgün eğitimde, diğer tüm öğrencilerle aynı müfredatta eğitim alan 1, 2 ve 3. sınıf öğrencileri arasından, üstün yetenekli öğrencileri belirlemeye yarayan sınavlardır. (Bazen 2022’de olduğu gibi 4.sınıflar da dahil ediliyor) Üstün yetenekler; resim, müzik ve genel zihinsel beceri olarak üç gruba ayrılmıştır. Bilsem sınavları; grup tarama uygulaması ve Bilsem bireysel değerlendirme olmak üzere 2 aşamalı olarak yapılır. BİLSEM sınavlarında başarılı olan öğrenciler, Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim almaya hak kazanırlar.

Tanımından da anlaşıldığı üzere, BİLSEM sınavına sırf çalışkan olan öğrenciler değil, özel yetenekleri olan öğrenciler katılabilir.

2) BİLSEM SINAVI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Üstün yetenekli öğrencilerin keşfedilmesi ve yönlendirilmesi konusunda bizzat sınıf öğretmenleri görevlendirilmiştir. Sınıf öğretmeni, yetenekli olduğunu düşündüğü öğrenciler için E-Okul sisteminde başvuru formu oluşturur. Başvurusu gerçekleştirilen öğrenci, BİLSEM sınavına girmeye hak kazanır.

Yani, sınava bireysel başvuru yapılamaz. Sadece öğretmen tarafından aday gösterilen öğrenciler girebilir.

3) BİLSEM SINAVI KAYIT ÜCRETİ KAÇ TL ve NEREYE YATIRILIR?

2017 - 2018’de, sınavın birinci ayağı olan “grup tarama uygulaması” ücretliydi ancak 2018 - 2019 itibariyle BİLSEM ÖĞRENCİ TANILAMA KILAVUZU’nda ücretsiz olduğu belirtilmiştir.

Peki 2017 - 2018'de nasıl olmuştu?

Grup taramasına girecek öğrencilerin velileri 2017-2018 eğitim ve öğretim döneminde 50 TL kayıt ücreti ödemişlerdi.

Geçtiğimiz yıl, BİLSEM sınavının birinci aşaması olan Grup Tarama Uygulaması için kayıt ücreti nereye yatırıldı?

BİLSEM hakkında tüm gelişmeleri ve sınava
hazırlık yöntemlerini anlık takip edebilmek
için Facebook grubuna katılın ✔

  • KREDİ KARTI İLE ÖDEME: https://odeme.meb.gov.tr/ adresinde, BİLSEM grup tarafama sınavına kayıt ücreti yönergelerini takip ederek ödenir. (Birinci yöntem)
  • BANKALARIN GİŞELERİNDEN ÖDEME: T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası veya Türkiye Vakıflar Bankası şubelerinde gişeden işlem yaptırarak. (İkinci Yöntem)
  • ATM veya İNTERNET BANKACILIĞI KULLANARAK ÖDEME: Yukarıdaki maddede belirtilen bankaların ATM’lerinden veya İnternet bankacılığı hizmetinden yararlanarak. (Üçüncü yöntem)
Özetle: Sınava kayıt ücreti her yıl değişmekteydi ve kredi kartı ile internetten veya banka/ATM aracılığı ile elden ödeniyordu.

4) BİLSEM SINAVINA HAZIRLIK NASIL YAPILIR? SINAVLAR KAÇ AŞAMADAN OLUŞUR?

Bilsem ile ilk kez tanışan velilerin aklında “Bilsem sınavı nasıl yapılır?” sorusunun olduğunu biliyoruz. Merak etmeyin, Bilsem ile ilgili bütün sorularınızın cevaplarını blog yazılarımızda bulabilirsiniz. Bilsem sınavları; grup tarama uygulaması ve bireysel yeteneklerin değerlendirilmesi olarak 2 aşamadan oluşur. Sınavların ilk aşaması olan grup tarama sınavlarında Bilsem adayı olan öğrenciler, tabletler üzerinden bir sınava tabii tutulur. Bu sınavı başarıyla geçen öğrenciler, Bilsem 2. Aşama olarak da bilinen bireysel yetenek değerlendirme sınavlarına katılmaya hak kazanırlar. Bu sınavlarda ise öğrencilerin bireysel yetenekleri değerlendirilir. Yani, genel yetenek alanından sınava giren öğrenciler kendi alanlarında karşılarına çıkan soruları yanıtlarken müzik alanından giren öğrenciler müzik odaklı, resim alanından giren öğrenciler ise resim odaklı sınavlara alınırlar. Bu iki sınavı da başarıyla tamamlayan öğrenciler ise Bilsem’i kazanmış olur ve Bilsem’de eğitim almaya hak kazanırlar. Bu sınavlar bilgiye dayalı değil, zihinsel becerilere dayalı sınavlardır. Bilsem nasıl kazanılır sorusunun cevabını arıyorsanız işte size altın değerinde bilgiler: Bu nedenle, kitaplardan herhangi bir konuyu ezber yaparak BİLSEM sınavına hazırlanılamaz ama size özel ve ücretsiz olarak hazırladığımız, kapsamlı bilgiler veren Bilsem hazırlık kitabı iyi bir yardımcı olarak değerlendirilebilir. Ezber yerine, zihinsel beceri gelişimini destekleyici ve sınav sorularına benzer sorularla pratiği artırıcı hazırlıklar yapılmalıdır. Ayrıca öğrencilerin zihinsel sağlıkları ve psikolojileri de önemsenmelidir. Bununla birlikte düzenli bir beslenme ve hem yeterli hem dengeli uyku ile süreç desteklenmelidir.

Veliler Dikkat: Bilsem de dahil olmak üzere hiçbir sınav dünyanın sonu değil. Çocuğunuza kazanmak kadar kazanamamanın da doğal olduğunu hissettirin. Ona, ailesi için çok değerli olduğunu hissettirdiğinizde başarısına da büyük katkı sağlamış olacaksınız.

Hazırlık niteliği olmasa da örnek olması açısından, Milli Eğitim Bakanlığı Tarafından BİLSEM DEMO adında bir uygulama yayınlanmıştır. Bilsem sınavı çıkmış sorulara benzer sorular içeren ve gittikçe zorlaşan egzersizler yapma imkanı sunan MentalUP ise binlerce öğrencinin, sınava hazırlık için kullandığı uygulamadır.

Özetle: Bilsem sınavı 2 aşamadan oluşur. Diğer soru, “Bilsem sınavına nasıl hazırlanılır”ın cevabı ise her sınıf düzeyine özel BİLSEM etkinlikleri sunan MentalUP Bilsem’e Hazırlık Uygulaması’nı kullanmaktır. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak, MentalUP’ı hemen deneyebilirsiniz.

MentalUP Bilsem’e Hazırlık Uygulaması

Uygulamayı Aç

5) 2024 BİLSEM SINAVI TARİHLERİ VE SINAV SONUÇLARININ AÇIKLANMA TARİHLERİ

2024 eğitim ve öğretim döneminde BİLSEM okulları için aday gösterilen öğrencilerin gözlem formlarının doldurulma tarihi, grup tarama sınavı tarihi, bireysel yeteneklerin değerlendirilme tarihleri aşağıdaki gibi. Güncel Bilsem sınav tarihleri açıklandığında her zaman bu sayfada bulabilirsiniz.

SINAV TARİH
Gözlem Formlarının E-Okul Sistemine Girişi 08.01.2024 - 19.01.2024
1.Sınav (Grup Tarama - Tablet Sınavı) 10.02.2024 - 14.04.2024
1.Sınav Sonuçlarının Açıklanma Tarihi 18.04.2024
2.Sınav – (Bireysel Değerlendirme) 26.05.2024 - 26.07.2024
2.Sınav Sonuçlarının Açıklanma Tarihi 31.07.2024

Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) hakkında detaylı yazılar paylaştık. Bilsem sınavı nedir, Bilsem nasıl kazanılır ve Bilsem sınavı nasıl yapılır gibi birçok sorunun cevabını verdik. Sizlerden gelen yorumlar neticesinde, mevcut yazılarımızı da çeşitli kategorilere ayırmanın daha faydalı olacağına karar verdik. Konu özelinde, aşağıdaki başlıkları da incelemeyi unutmayın.