Evde Yapılabilecek Okul Öncesi Etkinlikler (PDF)

Bu yazımızda okul öncesi matematik etkinlikleri, aile katılım etkinlikleri, boyama etkinlikleri, dikkat etkinlikleri, fen etkinlikleri, İngilizce etkinlikleri, sayma etkinlikleri, sanat etkinlikleri ve okuma yazma etkinliklerinden bahsettik. Ayrıca okul öncesi etkinlik pdf, matematik etkinlikleri pdf ve okuma yazma etkinlikleri pdf gibi indirilebilir çalışma sayfaları da ekledik. Haydi, şimdi hem eğlenme hem öğrenme zamanı.

Okul Öncesi Matematik Etkinlikleri pdf

(PDF) Okul Öncesi Matematik Etkinlikleri

(PDF) Okul Öncesi Matematik Etkinliği

(PDF) Okul Öncesi Matematik Etkinliği

Okul Öncesi Aile Katılımı Etkinlikleri pdf

(PDF) Okul Öncesi Aile Katılımı Etkinlikleri

(PDF) Okul Öncesi Boyama Etkinlikleri

(PDF) Okul Öncesi Boyama Etkinlikleri

(PDF) Okul Öncesi Boyama Etkinliği

(PDF) Okul Öncesi Boyama Etkinliği

(PDF) Okul Öncesi Dikkat Etkinlikleri

(PDF) Okul Öncesi Dikkat Etkinlikleri

(PDF) Okul Öncesi Fen Etkinlikleri

(PDF) Okul Öncesi Fen Etkinlikleri

(PDF) Okul Öncesi İngilizce Etkinlikleri

(PDF) Okul Öncesi İngilizce Etkinlikleri

(PDF) Okul Öncesi Okuma Yazma Etkinlikleri

(PDF) Okul Öncesi Okuma Yazma Etkinlikleri

(PDF) Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri

(PDF) Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri

(PDF) (PDF) Okul Öncesi Sayı Etkinlikleri

(PDF) Okul Öncesi Sayı Etkinlikleri

(PDF) (PDF) Okul Öncesi Sayı Etkinliği

(PDF) Okul Öncesi Sayı Etkinliği

Okul Öncesi Online Etkinlikler

görsel dikkat etkinliği

Dikkat Geliştirme Etkinliği

hafıza kartları etkinliği

Hafıza Etkinliği

Okul öncesi etkinlik

Deve Cüce Etkinliği

Okul öncesi etkinliği

Uçan Kartlar Etkinliği

görsel dikkat etkinliği

Anaokulu Etkinliği

görsel dikkat etkinliği

Ana Sınıfı Etkinliği

okul öncesi evde etkinlik

Anaokulu Etkinliği

anaokulu dikkat etkinliği

Dikkat Etkinliği

Yukarıdaki okul öncesi etkinlikleri, pedagojik ürün sertifikasına sahip olan MentalUP uygulamasına aittir.

Çocuğunuzun, gelecekte nasıl bir karaktere ve ne tür becerilere sahip olacağına dair temellerin okul öncesi etkinlik dönemlerinde atıldığını biliyor muydunuz? Bu açıdan bakıldığında, kendini geliştirebilen ve sosyal becerileri yüksek olan çocukların, okul öncesi eğitimlerinde aileleri ve eğitim kurumları tarafından desteklenen çocuklar olması da tesadüf değil.

Artık aileler daha bilinçli. Okul öncesi dönemlerde yapılan etkinliklerin önemi, aileler tarafından kavranmış durumda. Çocuklarının gelişimini önemseyen, göz ardı etmeyen anne-babalar; okul öncesi etkinlikleri araştırması yapıyor ve bu dönemle ilgili sürekli olarak bilgi edinmeye çalışıyorlar. Yakın geçmişe kadar bu dönemlerde yapılan etkinliklerde çok sınırlı bilgi ve seçenek vardı. Dolayısıyla ebeveynlerinde bilgi ve deneyimleri sınırlıydı ama günümüzde sayısız etkinlik seçeneği mevcut. İşte, en güzel okul öncesi etkinliklerden bazıları 👇

Keyifli ve Eğitici Okul Öncesi Etkinlikler ve Anasınıfı Etkinlikleri

Okul öncesi etkinlik

Hem anaokullarında hem de evde yapılabilecek okul öncesi etkinlik önerileri arayan anne-babalar, doğru yere geldiniz! Bu yazıdaki anasınıfı etkinlikleri ile çocukların becerilerini güçlendirirken aynı zamanda eğlenmelerini sağlamak çok basit.

  1. Okul Öncesi Etkinlik: Kâğıt Uçak Mühendisi

    Kağıt uçak okul öncesi etkinliği

    Çocukluğunuza dönün. En uzağa giden kâğıt uçağınız kaç metre uçmuştu? Bu uçuşun sizi ne kadar heyecanlandırdığını bir hatırlayın. O anda çocukları, başarılı bir uçuş kadar mutlu edecek pek az şey vardır. İşte, bu etkinliği yapma sırası şimdi anasınıfı çocuklarında. Ona, bir kâğıt uçağın nasıl yapılacağını gösterin ve sonra kendi uçağını yapıp uçurmasını bekleyin. Kâğıt uçağı yaparken kağıtları katlayacak. Böylece hem motor becerilerini geliştirecek hem de sıfırdan oyuncak yapabilmenin mutluluğunu yaşayacak. Bir de yaptığı uçak iyi uçuyorsa hissedeceği başarı duygusunu düşünün. Çocukların gelişimine katkı sunmak bazen böyle basit malzemelerle bile mümkün. Kendi yaptığı ve iyi uçan bir kâğıt uçak bile onu, tahmin edemeyeceğiniz kadar mutlu edebilir.

    Ailelere Önemli Tavsiye:

    Çocukların zihinsel gelişimini dijital oyunlarla da desteklemek mümkün. Çocuk gelişim uzmanlarının rehberliğinde hazırlanan ve çocuğunuzun gelişimine dair raporları anlık olarak sunan MentalUP Eğitici Zeka Oyunları’nı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

    MentalUP Eğitici Çocuk Oyunu

    Okul öncesi çocuklar için onlarca faydalı oyun ve yüzlerce egzersiz içeren MentalUP, çocuğunuzun gelişimini her an takip etmenizi sağlar. Böylece çocuğunuzun geliştirmesi gereken becerilerine odaklanabilirsiniz.

  2. Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri: Renk Sepeti

    renk sepeti anaokulu etkinliği

    Çocuğunuz renkleri biliyor mu? Bilmiyorsa, bu çocuk oyunu ile çabucak öğrenecek. İlk olarak bir sepet hazırlayın. Sepet yerine içine eşya konulabilecek herhangi bir nesne de olabilir.

    1. Yerde bir sınır çizgisi belirleyin ve sepeti o çizgiden 1,5 metre uzağa yerleştirin.
    2. Çoraplardan ya da kağıtlardan 10 tane top yapın.
    3. Çocuğunuzdan belirlediğiniz renkte ve belirlediğiniz sayıda eşya bulmasını isteyin. Mesela, 3 tane sarı ya da 2 tane mavi eşya bulsun.
    4. Bütün eşyaları tamamladığında sınır çizgisine gitsin.
    5. Çorap ya da kâğıttan yaptığınız topları sırayla sepete atmaya çalışsın.
    6. Tüm topları sepete atmayı başardığında onu ödüllendirebilirsiniz.

    Eğer “Benim çocuğum renkleri biliyor” diyorsanız üzülmeyin çünkü bu oyun, anasınıfı etkinlikleri arasında en özelleştirilebilir olanlardan biri. Renk yerine sayı ya da bir başka değer önerisi kullanabilirsiniz. Mesela ismi “a” ile başlayan 3 tane eşya bulmasını isteyebilirsiniz. Bunu, çocuğunuzun ilgi alanlarına göre şekillendirmek tamamen sizin hayal gücünüze kalmış.

  3. Okul Öncesi Matematik Etkinlikleri: Ellerimde Sayılar

    ellerimde sayılar okul öncesi matematik etkinliği

    Çocukların ve hatta yetişkinlerin önemli bir kısmı matematikten korkuyor. Oysa okul öncesi dönemde yapılacak verimli etkinlikler ile çocukların matematiği sevmesi sağlanabilir. Çocukların sayısal becerilerini de geliştiren bu okul öncesi matematik etkinliği şöyle uygulanabilir:

    • 5 tane kağıt hazırlayın ve kağıtlara 1’den 5’e kadar rakamları tek tek yazın. Her bir kağıtta ayrı rakam olmasına dikkat edin. Yanınızda yedek kağıtlar da bulundurun.
    • Çocuğunuzun ellerini parmak boyası ile renklendirin.
    • Kağıtların üzerinde bulunan sayı kaçsa, o sayı kadar elini kağıda bastırmasını isteyin. Mesela rakam 4 ise, 4 defa elini kağıda bastırsın.
    • Yanlış yaptığında hemen farklı bir kağıt alarak yeniden deneyin.

    Bu egzersiz, çocukların sayı sayma becerilerini güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda karar verme ve renkleri tanıma açısından da gelişimlerine katkı sunuyor.

    Matematik Becerilerini Güçlendirme Oyunları:

    Çocuğunuzun matematik becerilerinin güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorsanız okul öncesi dönemi, tam zamanı. Okul öncesi dönemde temelleri inşa edilen matematik becerilerini geliştirmek için MentalUP Eğitici Zeka Oyunu'nu kullanabilirsiniz.

    Uzmanlar, zeka becerilerinin bir bütün olarak geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Çocuğunuzun hangi zeka becerilerinin geliştirilmesi gerektiğini merak ediyorsanız MentalUP, size anlık olarak gelişim raporları sunuyor.

    MentalUP’ı Denemek İçin Tıklayın

  4. Anasınıfı Etkinlikleri: Sokak Hayvanlarını Besleme

    sokak hayvanlarını besleme etkinliği

    Çocuğunuzla birlikte, sokak hayvanlarına yardımınız dokunsun istemez misiniz? Yapmanız gereken çok basit. Mevsimlere ve hayvanlara göre bunları çeşitlendirmek mümkün. Aile katılımı etkinlikleri çerçevesinde de değerlendirilebilecek bu etkinlik ile çocuklara hayvan ve doğa sevgisi aşılarken sosyal becerilerini de güçlendirebilirsiniz.

    • Sıcak yaz günlerinde kapınızın önüne bir kap su ve biraz mama koyabilirsiniz. Dilerseniz mama yerine baharatlı, soğanlı ya da patatesli olmayacak şekilde evde artan yemekleri değerlendirebilirsiniz.
    • Kış aylarında ise temiz ve kuru bir yere bırakacağınız mama ya da artan yemekler ile sokak hayvanlarına bir iyilik yapabilirsiniz.
    • Sokak hayvanları denilince insanların aklına ilk olarak köpekler ve kediler geliyor. Kuşlar ise biraz unutuluyor gibi. Gelin, kuşlara da bir iyilik yapalım. Yemeklerden artan ekmek kırıntılarını ve bayatlamış ekmekleri, hamur işlerini ufalayarak bir poşete doldurun. Çocuğunuzla dışarı çıkın ve kuşların yoğun olduğu bir alana serpin.
    • En son aşamada ise çocuğunuza şu soruları sorabilirsiniz:

    “Hayvanlara yardım ettikten sonra nasıl hissettin?”
    “Artık yiyecekleri çöpe atmak yerine hayvanlara vermek ile ilgili ne düşünüyorsun?”
    “Hayvanlara daha fazla yardımcı olmak için aklına başka bir fikir geliyor mu?”

  5. Okul Öncesi Sanat Etkinliği: Heykel Çocuk

    heykel çocuk okul öncesi sanat etkinliği

    En kolay hazırlanıp yapılabilecek anaokulu etkinliklerinden biri “Heykel Çocuk”. Telefonunuzdan çocuğunuzun da sevdiği bir müzik açın ve müzik çalarken birlikte dans edin. Beklemediği bir anda müziği duraklatın ve “Heykel” diyerek komut verin. Müzik durduğunda komutu alan çocuk, en son hangi hareketi yapıyorsa öyle kalmalı ve donmalıdır. Bir süre bekledikten sonra müziği tekrar başlatın ve dansa devam edin. Bu etkinlik, evde sıkılan ve hareket etme ihtiyacı olan çocuklar için birebir.

    Sanat Etkinlikleri ve Oyunları Arayan Ebeveynler:

    Onlarca oyunu ile alanının en kapsamlı uygulaması olan Eğitici Zeka Oyunları Uygulaması MentalUP’ta çocukların sanatsal becerilerinin gelişimine destek olan görsel ve müziksel zeka etkinlikleri de var.

    Sanatsal becerileri geliştiren etkinlikler sunan MentalUP’ı inceleyin:

    MentalUP'ı Aç

  6. Okul Öncesi Oyunlar ve Sanat Etkinlikleri

    taklitli okul öncesi oyun

    Eğer çocuğunuzun kendini ifade etme becerilerini güçlendirmek istiyorsanız bu tür okul öncesi oyunlar tam size göre. Çocuğunuzla birlikte minik kağıtlara çeşitli hayvan isimleri yazın. Katlayıp bir kavanozun içine atın. Çocuğunuz, kavanozdan bir kağıt seçsin ve kağıtta çıkan hayvanın taklidini yapsın. Hem hareket hem de sesle yaptığı taklitlerdeki başarısına göre ona puan verin. Mesela bir kedi gibi yürüyerek miyavlayabilir ya da bir inek taklidi yaparken ot yiyebilir ve “Möö” sesi çıkartabilir.

  7. Okul Öncesi Oyun Etkinlikleri: İpe Boncuk Dizme

    ipe boncuk dizme etkinliği

    Çeşitli renk ve boylarda boncukları bir kaba doldurun. Boncuğunuz yoksa düğme de kullanabilirsiniz. Boncukların deliğinden geçebilecek bir ip hazırlayın. Boncukları ipe dizerek doldurun ve en sonunda ipi bağlayarak kolye yapın. İnce motor becerilerinin de gelişimine katkı sağlayan bu oyun her ne kadar kız çocukları için uygunmuş gibi görünse de el ve göz koordinasyonuna yaptığı katkılar açısından bakıldığında erkek çocukları için de önerilmektedir.

  8. Okul Öncesi Kolay Etkinlik Önerileri: Ona Kitap Okumak

    okul öncesi kolay etkinlik kitap okuma

    Kulağa çok basit ve anlamsız gelse de çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve hayal kurma becerilerini güçlendirmek için en güzel etkinlik, ona kitap okumaktır. Kitap okumayı ya da ona hikayeler anlatmayı sadece uykuya hazırlık olarak görmeyin. Hatta anlattığınız hikayenin ortasında durup “Sence devamında neler olmuş olabilir?” diye sorarak ona hikayeye dahil olma ve kendi hikayesini yaratma fırsatı verebilirsiniz.

  9. Okul Öncesi Hareketli Etkinlikler: Minderini Koru

    Okul Öncesi Hareketli Etkinlikler

    Bir kişiyi oyunun yöneticisi olarak seçin. Bu yönetici müziğin yönetilmesini sağlamalıdır. Diyelim ki 5 çocuk var. Bu durumda yere 4 minder koyun. Yönetici müziği açsın ve oyuncular minderlerin etrafında oynayarak dönsünler. Yönetici, müziği durdurduğunda herkes bir mindere oturmaya çalışsın. Oturamayan kişi bir sonraki oyuna kadar elensin. Her eleme sonrasında 1 minder eksilterek oyunu devam ettirin. En son 1 minder ve 2 oyuncu kaldığında yönetici, müziği yeniden açsın. Müzik durduğunda mindere oturmayı başaran kişi oyunun galibi olur. Bu oyunda müziksel-ritmik zeka ve bedensel-kinestetik zeka becerilerinin gelişimine destek olunur.

  10. Okul Öncesi Tahmin Etkinlikleri: Benim Mesleğim Ne?

    Okul Öncesi Tahmin Etkinlikleri

    Bu oyunda doğru tahmin eden kazanır. 100 puana ilk ulaşan oyunun birincisi olur. Çocukların bu oyunda yapması gereken, doğru sorular ile sorulan mesleği bulmaktır. Oyun başlarken bir kişi yönetici olarak seçilir. Bu kişi kendisine meslek seçer ve diğer oyuncular, sorular sorarak o mesleği bulmaya çalışır. Yönetici, sorulara sadece evet ya da hayır şeklinde cevap verebilir. Örnek sorular ise şöyle olabilir:

    • İşinde yemek yapıyor musun?
    • Masada mı çalışıyorsun?
    • Bilgisayarla mı çalışıyorsun?
    • Çalışırken araba kullanman gerekiyor mu?

    Her doğru cevap 10 puan değerindedir ve 10 soru sonunda 100 puana ulaşan kazanır. Kazanan kişi, yeni yönetici olur ve oyun bu şekilde devam eder.

Anaokulu Etkinliklerinin Faydaları

Okul öncesi dönemdeki çocukların yapmayı en çok sevdikleri şeylerden biri anaokulu etkinlikleri olarak karşımıza çıkıyor. Hem zihinsel hem sosyal hem de fiziksel anlamda çocukların gelişimine katkı sağlayan bu aktiviteler ile çocukların eğlenceli vakit geçirirken becerilerini güçlendirmesini de sağlamak mümkün. Peki, anaokulu etkinlikleri hangi becerilerin gelişimine katkı sağlıyor? İşte cevabı:

  • Kesme, yapıştırma, katlama yapmayı sağlayan etkinlikler ile çocukların el becerileri, el-göz koordinasyonları, ince ve kaba motor becerileri gelişim gösterir.
  • Matematik, sayı sayma odaklı anasınıfı etkinlikleri ile çocukların sayısal becerileri ve analitik düşünme becerileri gelişim gösterir.
  • Birçok anaokulu etkinliği çocukların kendini ifade etme ve sosyal iletişim becerilerini güçlendirir.
  • Kitap okuma odaklı anaokulu etkinlikleri sayesinde çocukların hayal kurma becerileri güçlenir.
  • Müzikli ve hareketli anasınıfı etkinlikleri ile çocuklar, müziksel-ritmik zeka becerilerini güçlendirme imkanı bulurlar.
  • Hareket odaklı oyunlar ve anasınıfı etkinlikleri ile hem spor yapma istekleri artar hem de kas gelişimini destekleyebilirler.
  • Anasınıfı düzeyinde yapılan hemen hemen tüm aktiviteler, çocukların odaklanma ve konsantrasyon becerilerinin gelişimini destekler.
  • Renk, şekil gibi ögeleri barındıran puzzle (yapboz) benzeri anaokulu etkinlikleri ile çocukların görsel zeka ve görsel dikkat becerileri güçlenir.
BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ
ANA SAYFA / BLOG / Okul Öncesi Evde Yapılabilecek Etkinlikler