Büyükler & Yetişkinler için Online Zeka Oyunları

Görsel tarama oyunu

10'u Bul Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Matematik Becerisi, Planlama, Görsel Dikkat

görsel zeka oyunu

Mantık Topları Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Akıl Yürütme, Planlama, Görselleştirme

7 yaş çocuk oyunu

Tangram Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görselleştirme, mantıksal düşünme, odaklanma

dikkat oyunu

Enstrümanlarım Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görsel Bellek, İşitsel Bellek, Karar Verme

Resim çizme oyunu oyna

Zor Çizim Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görsel Tanıma, El-Göz Koordinasyonu, Görsel Dikkat

8 yaş çocuk oyunu

Yüz Tanıma Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görsel Tarama, Planlama, Uzamsal Bellek

Zihinsel becerilerinizi test edip, geliştirmenizi sağlayacak birbirinden faydalı yetişkin zeka oyunları bu sayfada. Üstelik tamamı bilimsel ve eğlenceli!

DAHA BİTMEDİ!

Aşağıdaki alternatif oyun önerilerini de değerlendirmelisiniz. Tabi öncesinde zeka oyunlarının büyüklere ne tür faydalar sağladığına kısaca bir göz atalım.

Zeka: Öğrenme ve öğrenilenleri ilişkilendirme, soyut düşünme, akıl yürütme, mantık kurma gibi zihinsel faaliyetlerin tümüne zeka denir. Doğduğumuz andan itibaren gelişmeye başlayan zekamız yetişkin yaşa ulaşana kadar en hızlı gelişim sürecinden geçmiş demektir. Yetişkin bir insanın zeka gelişim oranı, bir çocukla kıyaslandığında kat ve kat düşüktür ancak geliştirilemez değildir. Mesela, zeka oyunları büyükler için de oldukça etkili zeka egzersizleridir.

Yetişkinler için zeka oyunları

Neden-nasıllarıyla birlikte, gözlerinizi ayıramadan, belki de şaşırarak okuyacağınız bir liste hazırladık.

ZEKA OYUNLARI BÜYÜKLER İÇİN EGZERSİZ VEYA TEDAVİ EDİCİ NİTELİKTE OLABİLİR

En sık kullanılan tabir ile “zeki olmak” her yaştan insanın hayatını kolaylaştıran, toplumda ön plana çıkmasını veya topluma faydalı olmasını sağlayan, bununla birlikte maddi-manevi refah seviyesi için de önemli bir kavramdır. Dolayısıyla, her insan zeki olmak, zekasını geliştirmek ister. Bunu sağlamanın etkili ve en eğlenceli yöntemlerinden biri zeka oyunları oynamaktır. Zeka oyunları oynayarak hem eğlenebilir hem de beynimizi zinde tutarak zeka gelişimi sağlayabiliriz. Dikkat dağınıklığı, hafıza zayıflığı gibi sorunlar için de zeka oyunlarının tedavi edici etkisi vardır.

Bu yüzden yetişkinler - büyükler için zeka oyunları hakkında küçük ama bolca alternatif içeren bir liste hazırladık. Neden-nasıllarıyla birlikte gözlerinizi ayıramadan, belki de şaşırarak okuyacağınız bir liste…

Yetişkinlerin Sıkılmadan Oynayabileceği Zeka Oyunları

1

Bulmaca Türü Zeka Oyunları:

Abilerin, babaların, amcaların, dedelerin vazgeçilmezi olan, gazete eklerindeki bulmacaların faydalarını biliyor muydunuz? Kare bulmaca, çengel bulmaca, kelime bulmaca ve diğerleri zihnin dinlenmesine, hafıza ve dikkat gelişimine katkı sağlıyor. Çözüm odaklı düşünmek –ki zekanın en önemli işlevlerinden biri- için de bulmacaların etkisi büyük. Bulmacaların faydaları bu kadarla sınırlı değil. Kelime haznesi gelişimi, genel kültür ve bunlara bağlı olarak iletişim yeteneği gelişimi sağladığı da bir gerçektir.
bulmaca çözmek

2

Satranç:

Hepimizin bildiği ve zeka oyunu denildiği anda aklımıza ilk gelen efsane oyunlardan biridir satranç. Satranç oynayan insanlar kazanmak için tek bir yolun olmadığını, alternatifleri nasıl değerlendirebileceğini daha iyi bilir. Satranç oynamak, baskı altında veya çözülmeyi bekleyen problemler karşısında hızlı karar alma mekanizmamızı geliştirir. Dikkatli olmayı, rakibin hamleleri de dahil birçok varyasyonu hesaplamayı gerektiren bir oyun olduğu için stratejik düşünme, konsantrasyon ve dikkat gelişi sağlar. Satranç, çocuklar ve büyükler için zeka oyunları seçenekleri arasında güçlü bir alternatiftir.
satranç oyunu

3

Video Oyunları / Bilgisayar Oyunları:

Biz yetişkinler tarafından faydaları göz ardı edilen, genellikle zararları üzerinde durulan eğlenceli aktivitelerden bir diğeri bilgisayar oyunlarıdır. Aslında her alanda olduğu gibi doğru-yanlış kullanıma bağlı olarak yarar-zarar durumu oluşmaktadır. Bilgisayar-Video oyunları günlük belirli sürelerde -kontrolü kaybetmeden- oynandığı zaman zeka geliştirici etkiye sahiptir.

bilgsayar oyunu

Zorlu bir aksiyon oyununda hızlı karar alma, detayları görme veya tam tersine sadece önemli nesnelere odaklanma kabiliyetlerimizi geliştirebiliyoruz. Bir araba yarışı oyununun el-göz koordinasyonu gelişimi sağladığı apaçık belli ve bilimsel olarak kanıtlanmış bir bilgidir. Strateji oyunlarının sosyal ilişkileri güçlendirdiği ve mantıklı düşünebilme yeteneği gelişimi sağladığı da kanıtlanmış bilgiler arasındadır. Bir işe veya konuya odaklanma konusunda güçlük (dikkat dağınıklığı, dikkat eksikliği, konsantre olamama problemi) çeken kişilerin bilgisayar oyunlarına odaklanma konusunda zorluk çekmedikleri gözlemlenmiştir. Dolayısıyla, video oyunlarının zekanın dikkat ve konsantrasyon ile ilgili bölümlerinde bir miktar gelişim sağladığı gerçektir. Bu konuda daha etkili ve nokta atışı çözüm arıyorsanız zeka geliştirici oyunların en bilimseli ve küçük oyunlar kategorisinde en eğlencelisi olan MentalUP beyin egzersizlerinden bahsedebiliriz.

4

MentalUP Beyin Egzersizleri:

Asıl üretim amacı çocukların zeka potansiyelini keşfetme ve geliştirme üzerine olan MentalUP, kısa sürede yetişkinlerin de yoğun ilgisini çekmeyi başarmış bilimsel bir zeka oyunları uygulamasıdır. Mobil, tablet, PC gibi araçlarla erişim imkanı veren MentalUP beyin egzersizleri uygulaması yetişkinlerde dikkat ve hafıza gelişimi sağlar. Konsantrasyon yeteneğini de üst düzeyde tutar. MentalUP, Yıldız Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK destekli global bir uygulamadır. Zeka üzerindeki geliştirici özellikleriyle birlikte koruyucu özelliklere de sahiptir. Dünya Alzheimer Örgütü’nün (ADI) Alzheimer (alzaymır) hastalığından korunmak için 3 önerisi şu şekildedir:

  • Düzenli Spor
  • Düzenli Beslenme
  • Düzenli Beyin Egzersizi

Alzheimer (alzaymır) ve çeşitli zihinsel hastalıklardan korunmak için MentalUP beyin egzersizlerini düzenli kullanmanızı öneriyoruz. MentalUP’ı şimdi inceleyin


UNUTMAYIN: Zeka oyunları büyükler için ve çocuklar için tıpkı besinler gibi önemli bir İHTİYAÇTIR.

MentalUP Zeka Oyunu:

MENTALUP’I AÇ

mentalup oyunu

5

Eşini Bul Oyunu

Yılların eskitemediği ve büyük küçük herkesin oynadığı bir oyun: Eşini bul oyunu. Zeka egzersizleri arasında insan belleğine hitap eden bu oyunda kapalı kartların arkasındaki görselleri eşleştirmeye çalışıyorsunuz. Tabi ki bu oyun da artık dijital ortama taşındı. Hafıza oyunları denildiğinde akla ilk gelen oyunlardan biri olan eşini bul oyunu beyninizi zinde tutar ve hafızanızı geliştirmenizi sağlar.

Eşini Bul Hafıza Oyunu Oyna

6

Yetişkinler İçin Geliştirilmiş Mobil Uygulamalar

Zeka egzersizleri yapmak isteyen yetişkinler için geliştirilmiş onlarca mobil uygulama var. Akıl oyunları formatında tasarlanan bu uygulamalar arka planda bir yapay zeka ile çalışıyor. Mobil uygulamaların "oyun oyna" seçenekleri arasında karşılıklı (online) akıl oyunları da var. Aynı şekilde oyun oyna seçenekleri arasında tek kişi oynanıp skorların diğer insanlarla karşılaştırıldığı beyin egzersizleri de mevcut.

Örnek: Hafıza oyunlarında elde ettiğiniz skorun ne anlam ifade ettiğini yorumlamak için başkalarının aynı oyunda nasıl skorlar yaptığını ölçümlemek oldukça verimli oluyor.

Zeka geliştirici uygulamalar

Yetişkinlerin de severek kullanacağı mobil zeka oyunu uygulamalarından bazıları:

  • Paperama
  • MentalUP
  • Kelimelik
  • 2048
  • Flow