4, 5 ve 6 Yaş Spor Hareketleri

Sağlıklı bir bünyenin temeli çocukluğa dayanır. Bir çocuğun nasıl beslendiği, nasıl bir ortamda büyüdüğü ve yaptığı fiziksel aktiviteler ilerideki hayatını büyük ölçüde etkiler. 4, 5 ve 6 Yaş spor hareketlerine başlangıç açısından en önemli eşiklerden biri olarak kabul edilir. Ebeveynleri tarafından bu yaşlarda spora teşvik edilen çocuklar, hayatlarının devamında da sporu önemseme eğilimindedir.

Çocuğunuzun spor ile tanışması ve sporu sevmesi sizin için önemliyse, çok kolay biçimde evde spor yapma ve fiziksel gelişim şansı sunan MentalUP Fitness Uygulaması’yla tanışmanın zamanı gelmiş demektir. Hangi hareketin ne işe yaradığını ve nasıl yapılacağını gösteren bir rehberin önderliğinde çocuğunuzu hemen sporla tanıştırabilirsiniz.

MentalUP’ı Aç

Sporun çocuğa faydaları saymakla bitmese bile yapılmasının en önemli sebebi fiziksel gelişim yani dirençli, kuvvetli bir beden yapısının olmasına olanak sağlamasıdır. Bu yüzden çocuklar için spor, üstünde durulması gereken bir konudur. Her yaş grubu için ayrı bir önem arz etse de özellikle okul öncesi spor hareketleri, yani 4,5 ve 6 yaşındaki çocuklar için spor hareketleri, gelişme çağının ilk ataklarına denk geldiği için çok daha hassas bir konumdadır.

Bu yazımızda kısaca aşağıdaki konulara değineceğiz:

  • 4 Yaş Spor Hareketleri
  • 5 Yaş Spor Hareketleri
  • 6 Yaş Spor Hareketleri
  • Çocuklar İçin Spor Önerileri

⚠️ ÖNEMLİ UYARI ⚠️

Çocuklar için spor önemlidir ancak daha önemli bir şey varsa o da spor sırasında meydana gelebilecek olası yaralanma ya da sakatlıklardır. Bu tür bir durumla karşılaşmamak için aşağıdaki uyarıları dikkate alın:

  • Spor için uygun bir alan ve zemin hazırlayın.
  • Yapılacak spora uygun kıyafetler tercih edin.
  • Minik ısınma hareketleri yapın. Mesela kısa bir yürüyüş işe yarayacaktır.
  • Eğer çocuğunuzun spor yapmaya engel herhangi bir fiziksel problemi varsa ya da problem yaşayabileceğini düşünüyorsanız doktorunuz ya da fitness antrenörünüzden bilgi alın.

4 Yaş Spor Hareketleri

4 yaş spor hareketleri

Birçok spor uzmanı tarafından spora başlama yaşı olarak belirtilen 4 yaş, aynı zamanda çocuğun bedenini disipline sokmak için de ideal bir yaş olarak görülür. Yaşı daha küçük olduğu için başlangıçta bu yaş grubundaki çocuklar için eğlenceli spor hareketleri çalışılmalıdır.

Henüz spora yeni başlamış çocuklar için hareketler de başlangıç düzeyinde olmalıdır.

  • Yukarı doğru uzanma hareketi,
  • Zıplama hareketi,
  • Dans etmek,
  • Bisiklet sürmek,
  • Top atıp tutma,
  • Yakalamaca veya ebelemece,
  • Yüzme çocukların sevebileceği aktiviteler arasındadır.

Her türlü spor aktivitesinin içine müzik, sayılar ve renkler katılabilir. Ebeveynler bu hareketleri çocukların zevklerine ve ihtiyaçlarına göre şekillendirebilir ve çoğaltabilir.

4 Yaş Spor Hareketleri Nasıl Eğlenceli Hale Getirilir?

Çocuklar genel olarak hareket etmeyi sevse de sıkıcı bir şekilde spor yapmak istemeyeceklerdir. Bu durumda sporu bir oyuna çevirerek eğlenceli hale getirmek işe yarayacaktır. Örneğin uzanma hareketini ağaçtan meyve toplamaya çalışmak şeklinde canlandırabilirsiniz. Diğer hareketler içinse aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:

  • Sayma çalışması ile birlikte zıplama hareketi yapabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun sevdiği birkaç hareketli şarkı ile birlikte dans edebilir ve böylece aile katılım etkinliği de yapabilirsiniz.
  • Sırt üstü yatarak hayali bir bisikleti sürebilirsiniz. Bu sırada gözlerini kapatarak bisiklet sürdüğü yerleri anlatmasını isteyebilirsiniz.
  • Yüzerken bir oyuncağı yüzeceği yöne doğru atabilir ve geri getirmesini isteyebilirsiniz.

5 Yaş Spor Hareketleri

5 yaş spor hareketleri

Bir önceki seneye göre bedenen daha fazla gelişme gösteren 5 yaşındaki bir çocuk için spor hareketleri artık daha komplike şekilde yapılabilir durumdadır. Spor yapma bilinci de oluşabilen 5 yaşındaki bir çocuk için spor, yavaş yavaş hayatının bir parçası haline getirilmeli, yine oyunlarla ve eğlenceli aktivitelerle hareketler desteklenmelidir.

Çocuk spor hareketleri bu yaş grupları için benzer olsa da geliştirilmek durumunda olduğu için her sene biraz daha zorlaştırılabilir. Bu sene yapılan spor hareketlerinin içerisine aletler de katılabilir.

  • Zıplama yerine seksek ve ip atlama,
  • Yüzme ile birlikte dalış ve atlama
  • Tek ayak üzerinde durma
  • Yakar top gibi oyunlar ve hareketler, ideal 5 yaş spor hareketleridir.

5 Yaş Spor Hareketleri Nasıl Eğlenceli Hale Getirilir?

Her ne kadar bir aktivite yapmak çocuklar için olumlu karşılansa da bedenin yorulması bir noktadan sonra çocukların sıkılmasına yol açabilir. Bu yüzden aşağıdaki gibi eğlenceli çözümler bulunabilir:

  • Eğlenceli bir çizimin veya halının üzerinde seksek oynamak
  • Sayı sayarak ip atlamak ve tek ayak üzerinde durmak
  • Çeşitli dalma ekipmanları ve dalış stilleri ile birlikte yüzmeyi desteklemek,
  • Topu bir taraftan isabet ettirmeye çalışarak bir taraftan koşu yaparak yakar top oynamak bu yaş grubu çocuklar için oldukça eğlenceli aktiviteler haline getirilebilir.

6 Yaş Spor Hareketleri

6 yaş spor hareketleri

6 yaşına girmiş bir çocukta artık spor bilinci oturmaya başlamıştır. Fiziksel gelişim özellikleri bakımından daha etkin konumdadır. Odaklanabilme süresinin artması, yapılan işlerin nedenini idrak edebilmesi gibi etkenler sayesinde bu sene yapılan sporlar çocuk fitness kategorisinde değerlendirilebilir. Yine oyunlar ve aktiviteler ile birlikte devam eden spor serüveni biraz daha ağırlık çalıştırarak ve bedensel gelişimini destekleyici aktiviteler yaparak devam etmelidir.

Okul çağına giren 6 yaş grubu çocukların fiziksel aktiviteleri de artmıştır. Oyun ihtiyaçlarını arkadaşları ile de giderebilen çocuklar için sadece oyun içeren spor aktiviteleri hem bedensel hem de mental olarak yeterli gelmeyecektir. Bu yüzden bu sene yapılan sporlar daha fazla jimnastik ve ağırlık içeren veya bulmacalı spor hareketleri yapılmalıdır.

6 Yaş Spor Hareketleri Nasıl Eğlenceli Hale Getirilir?

Bu yaş grubu çocuklar bedenen yorulacağı etkinliklerden çok daha hızlı bir şekilde sıkılabilmektedir. Bu yüzden kendi yaş grubuyla birlikte yapabileceği jimnastik, atletizm gibi kurslara yönlendirilebilirler. Aynı zamanda denizde taş sektirme, oyun parkında tırmanma veya barfiks çekme, ağaçları izleyerek ve doğa hakkında konuşarak yürüyüş yapma gibi dış mekân aktiviteleri de artırılabilir. Evde Twister gibi kutu oyunları ile birlikte hem eğlenebileceği hem de hareket edebileceği etkinlikler yapılabilir.

4-5-6 Yaş Spor Uygulaması MentalUP’ta!

Evinizin ya da bahçenizin rahatlığında çocuklarınızla birlikte spor yapmak ne kadar harika olur değil mi? Bunun için yapmanız gereken tek şey, MentalUP Fitness Uygulaması’nı indirmek ve spora başlamak. Hangi hareketi nasıl yapacağınızı hem sesli hem videolu olarak anlatan bir rehber eşliğinde 4 yaş spor hareketleri yapabilirsiniz. Ayrıca 5 yaş spor hareketleri ve 6 yaş spor hareketleri de uygulamanın içinde mevcut.

Evde spor yapmayı keyifli hale getiren çocuk spor uygulaması MentalUP’ı inceleyin.

Çocuklar İçin Spor Önerileri

Çocuğun gelişiminde sporun önemi artık neredeyse her anne-baba tarafından biliniyor. Her yaştaki çocuk mutlaka tek başına, ailesi ile veya kendi yaş grubu ile birlikte hareket etmeli, oyun oynamalı ve spor yapmalıdır. Hem fiziksel hem de mental sağlığı için spor olmazsa olmazlar arasında başı çeker. 4, 5 ve 6 yaşındaki çocuklar günde 180 dakika yani 3 saat fiziksel aktivite yapabilir. Uzmanlara göre en az 60 dakika hareket etmesi gereken çocuklar çeşitli oyunlar ve etkinlikler ile desteklenmelidir. Oyunlar burada yazılan kadar sınırlı kalmayabilir ve aileler tarafından geliştirilebilir.

4 Yaş Spor Hareketleri 5 Yaş Spor Hareketleri 6 Yaş Spor Hareketleri
Zıplama Seksek Jimnastik
Dans Etme İp Atlama Atletizm
Top Oynama Tek Ayak Üzerinde Durma Yürüyüş Yapma
Yakalamaca Yakar Top Oynama Taş Sektirme
Yüzme Dalış Kutu Oyunları Oynama

Çocuklar İçin Fiziksel Aktivite Kursları Nelerdir?

Günümüzde hem özel kurumların artması hem de devlet destekli kurumların daha fazla derslik açmasıyla birlikte kurs sayıları ve çeşitleri oldukça artmış durumdadır. Özellikle savunma ve beden geliştirme kurslarına rağbet yüksektir. Bunun yanı sıra halk oyunları, bale, jimnastik gibi müzik ile iç içe olan hem esnekliği artıran hem de eğlenceli olan kurslar da epey ilgi görmektedir. Bireysel olarak yapılan atıcılık, yüzme, tenis gibi sporlar da çocukların eğlenceli bulduğu kurslar arasında sayılmaktadır. Oyun oynamak için vakti olmayan ebeveynler çocuklarını oyun gruplarına dâhil edebilir ve çocuklarının hem sosyalleşmesini hem de bedensel aktivitelerde bulunmasını sağlayabilirler.

Çocuklar için Fitness

Fitness gibi vücut geliştirme sporları genelde yetişkinler tarafından tercih edilse de çocuklar için de programlar bulunmaktadır. Bu tarz vücut geliştirme sporlarına sadece kas kütlesini artırmak olarak bakılmamalıdır. Özellikle çocuklar için anatomik yapıyı güçlendirme ve denge bakımından önemli bir yere sahip olan fitness, mutlaka bir eğitmen tarafından yaptırılmalıdır. Her yaş grubuna yönelik ayrı bir vücut geliştirme stili olduğu gibi her grubun da kendi bedenine has taşıyabileceği ağırlık kapasitesi bulunmaktadır. Bu yüzden işi profesyonellere bırakmak şartı ile çocuklar fitness’a yönlendirilebilir.

Dilerseniz rehber eşliğinde ve her yaş için özel fitness egzersizleri sunan MentalUP Fitness Uygulaması’nı da inceleyebilirsiniz. Günün herhangi bir saatinde hemen spora başlamak için ideal bir fırsat. Üstelik hem fitness hem zekâ oyunları bir arada.

Çocuklar İçin Dış Mekân Sporları

Her zaman evde oturarak bir şeyler yapmak hem çocuklar için hem de ebeveynler için sıkıcı bir hale gelebilir. Bu yüzden dış mekândan yararlanmak mental sağlık için de oldukça iyi bir aktivite türüdür. Çeşitli oyuncaklar içeren oyun parkları artık her yerde mevcut. Hem bacak hem kol kaslarını geliştirebilen oyuncakların yanı sıra diğer çocuklarla iletişime geçmek, düştüğünde yerinden kendiliğinden kalkabilmeyi öğrenmek çocukların özgüvenini de artıracaktır. Bunun yanı sıra basit bir yürüyüş ile sokaktaki canlıları sevebilir, yaprak toplayabilir, böceklerin veya kelebeklerin peşinden koşabilirsiniz. Yürürken etrafta olan biteni birbirinize anlatmanız yürüyüşünüzü de sıkıcı bir hal almaktan kurtaracaktır.

Çocuklar her daim fiziksel aktivitede bulunmak isteyebilirler fakat bu durum ebeveynler için oldukça yorucu olabilir. Bu tarz durumlarda çeşitli aletler, araçlar veya oyuncaklar ile spor hareketleri desteklenebilir. Örneğin birlikte zıplamak yerine çocuğa bir ip verilebilir. Çocuk ip atlarken ebeveynin de sayı sayması çocuğun sayılarla olan bağının artmasına olanak tanırken ebeveynin de işin içinde olması çocuğu teşvik edecek ve ebeveynin de çok yorulmamasını sağlayacaktır. Aynı şekilde siz bir bankta otururken çocuğun kaykay, paten veya scooter sürmesi siz dinlenirken çocuğun da spor yapmasını, eğlenmesini hatta daha önemlisi denge yetisinin gelişmesini sağlayacaktır.

4, 5 ve 6 Yaş Grubu Çocuklar Spora Nasıl Teşvik Edilir?

Her yaş grubu için farklı spor aktiviteleri bulunsa da teşvik etmek için en önemli ortak etken iletişimdir. Önce çocuğun ihtiyaçları anlaşılmalı ve buna göre iletişim kurulmalıdır. Çocuğun nelerden hoşlandığı, fiziken nelere müsait olduğu, tek mi yoksa kalabalık mı aktivite yapmaktan hoşlandığı oldukça önemli konulardır ve göz ardı edilmemelidir. Ebeveyn, sıkıştığı noktalarda çocuktan destek almalı ve bir etkinlikten hoşlanıp hoşlanmadığını açık bir şekilde sormalıdır. Çocuğun tepkisine ve cevaplarına göre yöntemler geliştirmeli, oyunlar eğlenceli bir hale getirilmeli ve sürekli konuşarak, dokunarak, gülümseyerek ve destekleyerek iletişim halinde olunmalıdır.

BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ
ANA SAYFA / BLOG / 4, 5, 6 Yaş Spor Hareketleri