Fiziksel Olarak Yapabileceğiniz Aile Katılım Etkinlikleri

#1 Tamirci Etkinliği: Bozuk bir radyo, kılıfı kopmuş bir kol saati ya da eski bozuk bir telefonunuzu tamir etmeye çalışın. Okul öncesi aile katılım etkinlikleri çerçevesinde değerlendirilebilecek bu etkinlik aynı zamanda ileri yaş grubu çocuklar için de eşsiz bir eğlence ve öğrenme kaynağıdır. Ayrıca kaba ve ince motor becerilerinin gelişimine de destek olur.

#2 En Lezzetli Aile Katılım Etkinliği Minik Aşçı: Çocuğunuzun çok sevdiği bir yemek vardır değil mi? Mesela makarna. Onunla bu yemeği yapabilirsiniz. Ya da krizi fırsata çevirebilirsiniz.Örneğin çocuğunuz ıspanak sevmiyor ise, çocuğunuzla ıspanak yaparak bu yemeği ona sevdirebilirsiniz.

#3 Origamiye “Merhaba” Deyin: Kağıtları katlayarak uçak ya da gemi yaptığınıuz zamanları ne çabuk unuttunuz! O zamanlar adına “Origami” denildiğini bilmiyordunuz belki ama çok keyif alıyordunuz değil mi? Yaptığınız uçağı kim daha uzağa atacak? Kimin gemisi daha uzun süre suyun üstünde kalacak? En basit yöntemle çocuğunuza uçak veya gemi yapmayı öğretebilirsiniz.

origami etkinliği

#4 Misafirin Var Etkinliği: Pasta, kurabiye gibi yiyecekler hazırlayabilir, karşılıklı paşa çayı eşliğinde sohbet edebilirsiniz.

#5 Küçük Bahçıvan Etkinliği: Küçük bir bahçeniz var ise fidan dikebilirsiniz ya da saksıda çiçek yetiştirebilirsiniz. Toprak ile haşır neşir olması çocuğunuza iyi gelecektir. Her gün sulama görevini de kendisine bırakın ki, sorumluluk almayı öğrenebilsin.

#6 Evdeki Kamp Aile Katılımı Etkinliği: Evcilik oyunları için ona yardımcı olun. Berjerleri yatırıp çadır kurduğunuz zamanları hayal edin. Nasıl ev yaptığınızı hatırladınız değil mi? Şimdi sıra çocuğunuzda. Onun içindeki maceracıyı ortaya çıkarın.

#7 Bulmaca Etkinliği: Çocuk bulmacaları alın ve evde bulmaca çözün. Zeka gelişimi için bu oldukça önemlidir. Yapamadığı yerlerde hemen yardımcı olmayın. Bırakın kendi de çözmeye çalışsın ve biraz akıl yürütsün. Eğer isterseniz birkaç minik ipucu verebilirsiniz.

#8 Kozlarınızı MentalUP’ta Paylaşın: 10+ milyondan fazla aile tarafından kullanılan, pedagojik ürün sertifikalı zeka oyunları uygulaması MentalUP’ta çocuğunuzla birlikte oyunlar oynayarak zihinsel becerilerinin gelişimine katkı sunabilirsiniz. Üstelik telefon, tablet ya da bilgisayar üzerinden kolayca oynayabilirsiniz.

Dijital etkinlikler, çocukların zihinsel becerilerini güçlendiriyor!

Çocukların fiziksel gelişimleri kadar zihinsel gelişimlerini de önemseyen ebeveynlerin 1 numaralı tercihi olan MentalUP, pedagog onaylı bir uygulamadır. 120’den fazla zeka egzersizi ile en eğlenceli aile katılım etkinlikleri arasında rahatlıkla kendine yer bulan MentalUP’ı hemen denemelisiniz.

4-13 yaş arası çocukların olduğu kadar yetişkinlerin de zeka becerilerinin gelişimi için tercih ettiği MentalUP’ta çocuğunuzla birlikte hem eğlenebilir hem de birlikte oynadığınızda aile bağlarını kuvvetlendirebilirsiniz. Çocuğunuzun potansiyelini keşfetmesi için;

MentalUP’a hemen göz atın

#9 Koleksiyon Yapmasına Yardımcı Olun: Misketler, tasolar, deniz kabukları, çeşitli taşlar ya da gazoz kapakları ile ne çok eğlenirdik değil mi? Çocuğunuzun da böyle bir koleksiyonu olsun istemez misiniz? Birlikte bir şeyler biriktirmeye başlayın. Nadide bir koleksiyon parçası karşısında ne kadar sevindiğini görünce siz de mutluluktan havalara uçabilirsiniz.

#10 Gölge Oyunları Oynayın: Duvarın karşısına geçtiğinizde gölgenizle oyunlar oynayabilirsiniz. Önce siz gölgenizi çeşitli şekillere benzeterek çocuğunuzdan tahmin isteyin. Sonra aynı şeyi çocuğunuz yapsın, siz tahmin edin.

#11 İsim-Şehir Oynayın: Sahi Lüleburgaz hala şehir mi? Hayır biz çocukken şehir olduğunu iddia ederdik de :) Çocuklarınızla İsim-Şehir, Adam Asmaca, Sessiz Sinema, SOS gibi oyunlar oynayabilirsiniz. Bunun gibi çocuk oyunları genel kültür kazanımlarında büyük rol oynarlar.

#12 Birlikte Karaoke Yapın: Karaoke hiç de korktuğunuz gibi bir şey değil. Çocuğunuzun sizden daha iyi söylediğini görünce şaşıracaksınız.

#13 Birlikte Kahvaltı Hazırlayın: Güzel bir kahvaltıya kim hayır diyebilir? Birlikte kahvaltı hazırlamak eğlenceli olacaktır. Haydi bakalım, kalp şeklindeki patatesi kim yiyecek?

#14 Ona Fotoğraf Çekmeyi Öğretin: Fotoğraf çekmek ciddi bir iş olmakla birlikte bir sanattır. Çocuğunuza fotoğraf çekmenin inceliklerini öğretin. Bu aşamada illa fotoğraf makinenizin olmasına gerek yok, ilk etapta telefonlarınızı da kullanabilirsiniz. Çektiğiniz fotoğrafları hatırlıyor musunuz? Peki çocuğunuz bu fotoğraflar ile ne yapacak? Haydi, birlikte fotoğrafçıya ve ardından kırtasiyeye. Eve döndüğünüzde hayal gücüne bağlı olarak bir aile albümü oluşturabilirsiniz.

çocuklar için fotoğraf etkinliği

#15 Harita Kaşifi Oyunu Oynayın: Aksaray haritada tam olarak neredeydi? Harita Kaşifi oyunu ile çocuğunuza kendiniz gösterin. Tabii biliyorsanız…

#16 Onu Spora Yönlendirin: Çocuğunuzu spor yapmaya alıştırın. Birlikte spor yaparak çok verimli ve sağlıklı vakit geçirebilirsiniz.

#17 Hayvan Beslemeyi Unutmayın: Sokak hayvanlarına vereceğiniz mama ya da bir kap su ile çocuğunuza hayvan sevgisi aşılayabilirsiniz. Eğer eviniz müsait ise evcil hayvan sahiplenmek çocuğunuzun hayvanlarla iyi iletişim kurmasını sağlayacaktır. Çocuğunuzun hayvansever bir birey olmasını istiyorsanız işte size fırsat.

#18 Filmleri Canlandırın: Kovboy filmlerini evinize taşıyın. Kızılderili kıyafetleri yapın ve oyunlar oynayın. Jackie Chan filmlerini izlediğinizde taklit ettiğiniz zamanlar aklınıza gelmiyor mu?

#19 En Güzel Aile Katılım Etkinliği: Çocuğunuzu Dinleyin: Her şeyden önemlisi onunla sohbet edin. Gerçekten bir yetişkinmiş gibi onunla konuşun. Onu dinleyin. Nasihatlerinizle çocuğunuzu sıkmamaya çalışın. O da yaşayarak öğrenmeli.

#20 Birlikte Bisiklet Sürün: Birlikte bisiklet sürmek eğlenceli olacaktır. İlk bisiklete bindiğinizde düşmüştünüz ya hani. Sizi kim kaldırmıştı hatırladınız mı? Çocuğunuz düştüğünde ilk kaldıran siz olun.

bisiklet etkinliği

#21 Yürüyüşe Çıkın: Mahallede bir akşam yemeği sonrası hep birlikte yürüyüş yapmak, çocuğunuzla yapabileceğiniz en sağlıklı aile katılımı etkinlikleri arasında.

#22 Paten Kayması için Onu Cesaretlendirin: Paten kaymak neredeyse her çocuğun hayalidir. Tekerlekler üstünde hızlıca bir yerden bir yere gitmek, rüzgarın yanaklarımızdan geçişini hissetmek... Çocuğunuza bir paten alın ve denge kurmaya başladığında elinden tutan siz olun.

#23 Çocuğunuza Yardımseverlik Aşılayın: Çocukların merhametli ve yardımsever bireyler olmalarına olanak sağlamak için bu tip okul öncesi aile katılımı etkinlikleri çok önemli. Eski eşyalarınızı ayırın, yardıma muhtaç birine verin ya da kıyafet kumbaralarına atın. Çocuğunuza yardımseverlik aşılamak istemez misiniz? İşte bu aile katılım etkinliği sizin için bir fırsat.

#24 Arabanızı Birlikte Yıkayın: Arabalar erkek çocuklar için daha ilgi çekici görünse de kız çocuklarınız için de gayet merak uyandırıcı. Birbirinizi ıslatmadan arabayı yıkayabilir misiniz?

#25 Bir Uçurtma Yapın ve Uçurun: Uçurtma uçurmak, bahar havalarının vazgeçilmezidir. Biraz el beceriniz var ise kendiniz de uçurtma yapabilirsiniz.Sonra da gökyüzünde süzüldüğünü görmek paha biçilemez bir mutluluk verir.

#26 Aile Katılım Etkinliği Olarak Piknik: Evde hazırladığınız kurabiyeler ile, sıkma portakal suyunuzu da alın. Şimdi pikniğe gidiyoruz! Giderken top almayı da ihmal etmeyin sakın. Uzaklara gitmenize gerek yok. Bahçenize ya da balkonunuza çıkabilirsiniz.

#27 Ona Kütüphaneyi Tanıtın: Kütüphaneler artık eskisi kadar rağbet görmüyor doğrusu. Ama o sessizlikte binlerce kitabın arasında çalışmak ayrı bir zevk. Hatta kütüphaneye üye de olabilirsiniz. Böylece bilgisayar ve telefon öncesinde anne-babasının nasıl bilgi edindiğini de yakından görmüş olacaktır.

kütüphane keşif etkinliği

#28 Görgü Kurallarını Oyunla Öğretin: Görgü kurallarını nasıl aşılayacağınız sizin elinizde ama en mantıklısı, çocuğunuza bunları oyunlarla öğretmek.

#29 Tiyatro ya da Sinemaya Gidin: Tiyatro ve sinema muhteşem bir zaman geçirme mekanı. Eğer herhangi bir salgın hastalık yoksa tiyatroya ya da sinemaya birlikte giderek daha sonra oyun/film hakkında konuşabilirsiniz.

#30 Birlikte, Büyükleri Ziyaret Edin: Büyüklerinizi ziyaret etmek çocuğunuz için başlı başına sıkıcı olabilir. Çocuğunuzla büyüklerinin yanına yine de gidin. İlerleyen yaşlarında bunun ne kadar güzel bir davranış olduğunu anlayacaklardır.

#31 Soy Ağacınızı Oluşturun: Soy ağacını oluşturmak onu da mutlu edecektir. Dedesinin, dedesinin, küçük kardeşinin, torununun, halasının kızının oğlunu merak eder mi acaba?

#32 Masa/Kutu Oyunları Oynayın: Çocuğunuzla birlikte puzzle yapmak ya da scrabble kelime haznesini geliştirecek oyunlar oynamak ikinize de iyi gelir.

#33 Evde Futbol Oynayın: Tabi bunun için öncelikle evdeki kırılacak eşyaları ve yaralanmaya neden olabilecek nesneleri ortadan kaldırmalısınız. Ardından başlasın eğlence. Üstelik sadece futbol değil; basketbol ya da voleybol gibi oyunları da değerlendirebilirsiniz.

evde futbol etkinliği

#34 Birlikte Nostaljik Oyunlar Oynayın: En son ne zaman misket oynadınız? Dokuz taş? Yakan top? Nostaljik oyunları çocuğunuz da bilirse, sizin nasıl bir çocukluk geçirdiğinizi daha iyi anlayacaktır.

#35 Ona Dil Öğretmeye Çalışın: Yabancı dil öğrenebilmesi için onunla farklı oyunlar oynayabilirsiniz. Dil kartları alabilir, yabancı çizgi filmler izleyebilirsiniz.

#36 Misafir Ağırlamayı Öğretin: Misafir etmenin adaplarını öğretin. Arkadaşınızı eve çağırdığınızda sizi gözlemler ve o da arkadaşına öyle davranır. Böylece misafirperver bir çocuk yetiştirmek için önemli bir adım atabilirsiniz.

#37 Birlikte Ata Binin: At binmeye gitmek sizin için ürkütücü olabilir ama minikler için öyle değildir. Onlar için tam bir macera deneyimidir. Siz binmeyecek olsanız bile çocuğunuzla birlikte ata binmeye gidebilirsiniz.

at binme etkinliği

#38 Lunaparkları Değerlendirin: Lunapark ve eğlence mekanları, çocuklar için enerji atma alanları olduğu için bırakın istediği kadar eğlensin. Gece mışıl mışıl uyuyacaktır.

#39 Ressamlığa Minik Bir Başlangıç Yapın: Minik Picasso’nuza bir fırça ve boya alın. Kendiniz de bir resim yapmaya başlayın. Emin olun çerçeveletip duvara astığınızda misafirleriniz sizinkinin çocuk resmi olduğunu söyleyeceklerdir. Bu etkinlik sayesinde çocukların hayal gücü ve motor becerilerinin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

#40 Birlikte Belgesel İzleyin: Müzeler, tarihi mekanlar çocuklarınızın ilgisini çekmeyebilir. Ama evde izleyeceğiniz çocuklara yönelik belgeseller ile bu alanlar artık onun da merakını giderecek.

En Faydalı Online Aile Katılım Etkinlikleri

uzay yolculuğu Matematik Etkinliği

Matematik Etkinliği

görsel tarama etkinliği

Kıyaslama Etkinliği

Kaçan Top dikkat etkinliği

Dikkat Etkinliği

Akıl Yürütme Etkinliği

Akıl Yürütme Etkinliği

sayma becerisi etkinliği

Sayma Becerisi Etkinliği

görsel takip etkinliği

Görsel Takip Etkinliği

Çocuklarınızla birlikte yapacağınız etkinlikler, onun zihinsel ve bedensel gelişimi için büyük önem taşıyor. Aşağıda 40 farklı aile katılımı etkinlikleri önerisi bulabilirsiniz ama önce hemen üst kısımdaki oyunlaştırılmış aile katılım etkinlikleri ile başlayın. Bu oyunlar, pedagojik ürün sertifikasına sahip olan MentalUP uygulamasına aittir.

Çocukları Çok Mutlu Eden Aile Katılımı Etkinlikleri

Aile katılım etkinlikleri

2000 yılı öncesi bir çocuğu eve çağırmak için anneler ve babalar büyük çaba sarf ederlerdi. Cep telefonları günümüzdeki kadar yaygın olmadığından dolayı da çocuğunuz arkadaşları ile mahalleden biraz uzaklaştı ise, gün boyu aramak zorunda kalırdınız. Anne babanızdan bitmek bilmeyen nasihatler aklınıza geldi değil mi?

Zamane çocuklarını ise dışarı çıkartmak artık çok güç. Hatta dışarı çıksın sosyalleşsin, toprakla, mahalle ile haşır neşir olsun diye deyim yerindeyse “evden kovar” olduk. (COVID-19 gibi istisnasi durumlar dışında tabi) Bilgisayar oyunları, tabletler, telefonlar çocuklarımıza zamanı o kadar güzel unutturuyor ki, biz de bazen bu duruma göz yumuyoruz. Aslında sanki bu durum biraz ebeveynlerin işine geliyor gibi. Çocuğunuz evde güvende ve sessizce; tablette oyun oynuyor, siz de istediğiniz işi yapabiliyor ve dizinizi izleyebiliyorsunuz. Peki, bu durumun ileride çocuğunuzu nasıl etkileyeceğini hiç düşündünüz mü?

Bir çocuğun anne babası ile zaman geçirmesi onun gelecekte daha özgüvenli, mutlu ve sosyal bir birey haline dönüşmesine yardımcı oluyor. Belki siz ebeveynleriniz ile çocukluğunuzda sıkça zaman geçirmemiş olabilirsiniz. Ama çocuğunuzun buna ihtiyacı olduğunu unutmayın.

Aile Katılımı Nedir: Anne-baba ya da diğer kardeşlerin ve hatta diğer aile üyelerinin de katılımı ile gerçekleşen çocuk etkinlikleri ya da oyunlarına aile katılım etkinliği adı verilir. Bu süreçte aile üyeleri oyunlara ya da etkinliklere sürekli olarak dahil olurlar. Bu etkinlikler sayesinde çocuklar, okulda öğrendiklerini pekiştirme ve sosyal becerilerini geliştirme fırsatı bulurlar. Anne-baba ve çocuk arasındaki sağlıklı iletişimin kurulabilmesi adına da aile katılım etkinlikleri büyük önem taşımaktadır.

Seçkin kurumlarda yapılan sosyal araştırmalar, ailesi ile zaman geçiren çocukların, tablet ve telefonlar ile oynayan çocuklardan daha sosyal ve özgüvenli olduğunu gösteriyor.

Bebekliğinden itibaren çocuğunuzu nasıl yetiştirdiğiniz sizin elinizde. Tablet ve telefonları sürekli olarak elinizde tutmayın. Kötü alışkanlıklarınız var ise, derhal bu davranıştan vazgeçin ya da bunu çocuğunuzun yanında yapmayın. Unutmayın çocuğunuzun yanında elinizde hep telefon olur ise o da tabletle, telefonla oynamak isteyecektir. Fakat sizi kitap okurken gördüğünü hayal edin; bingo! Ona okuma sevgisini aşılamaya başladınız bile.

Çocuğunuza Teknolojiyi “ÖCÜ” gibi Göstermeyin!

Yerinde ve doğru kullanıldığında teknoloji, hayatımıza büyük değerler katıyor ve her birimiz teknoloji ile iç içeyiz. Hal böyleyken uzmanlar, çocukları teknolojiden uzak tutmak yerine sınırlı kullandırmak konusunda fikir birliğine varıyorlar. Çözüm, çocukları teknolojiden uzak tutmak değil, aksine teknolojinin nimetlerini kullanmalarını sağlamak. Bu aşamada bilinçli anne-babalar olarak siz de günde sadece 20 dakikalık egzersizlerle çocukların zihinsel becerilerini güçlendiren MentalUP uygulamasına göz atabilirsiniz.

Pedagojik ürün sertifikasına sahip MentalUP; dikkat, görsel ve sözel gibi birçok alanda çocukların zihinsel becerilerini güçlendiriyor.

Zihinsel Becerileri Güçlendiren Çocuk Oyunu MentalUP’ı inceleyin:

İncele

Çocuklarınız ile dışarıda zaman geçirmek belki biraz yorucu olabilir. Ev işlerinden kaynaklı olarak ya da yoğun bir çalışma gününden sonra eve geldiğinizde yorgun olabilirsiniz. Fakat evde de çocuğunuzla çok kaliteli zaman geçirmeniz mümkün. Çocuklarla yapılabilecek basit ama çok etkili aile katılım etkinliklerini incelemelesiniz. Bu etkinliklerden birkaçına birlikte göz atalım.

BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ
ANA SAYFA / BLOG / En Eğlenceli Aile Katılım Etkinlikleri