7, 8 ve 9 Yaş Spor Hareketleri

7, 8, 9 yaş spor hareketleri çocukların gelişimini desteklediği gibi, psikolojik ve fiziksel açıdan da daha aktif olmalarını sağlamaktadır. Çocukların yaşına uygun spor hareketlerini uygulaması olası sakatlanmaların önüne geçer ve zorlanmadan sporu sevmesini de sağlama potansiyeli taşır. Bu nedenle çocuklar için spor hareketleri seçerken mutlaka yaşına uygun olmasına özen gösterilmelidir. Aksi taktirde çocuk zorlanırsa ya da hareketleri başarılı şekilde uygulayamazsa spordan soğuyabilir; antipati geliştirebilir.

Çocukların sıkılmadan ve zorlanmadan spor hareketleri yapabilmeleri için özenle geliştirilen MentalUP Fitness Uygulaması tam da bu soruna çözüm niteliğinde. Yapılması gereken tüm hareketleri günlük olarak gösteren bir rehber eşliğinde hem evde eğlenceli spor hareketleri yapabilir hem de fiziksel gelişimin temellerini sağlam biçimde atabilirsiniz.

MentalUP’ı Aç

Aşağıda sıraladığımız spor hareketleri bu yaş grubundaki çocuklar için uygundur. 7, 8 ve 9 yaş grubunun dışındaki çocuklar için yazı sonundaki diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

Çocuklar için Spor Hareketleri Öncesi Isınma Önerileri

Çocuklar için spor hareketleri yapılmadan önce mutlaka 30 saniye – 60 saniye aralığında ısınma hareketleri yapılmalıdır. Isınmak için ev içerisinde kısa bir yürüyüş, ayakları karna çekip bırakmak, kolları çember çizerek sallamak yeterli olacaktır. Buna ek olarak “marş” hareketi olarak bilinen kolları sallayıp dizleri yukarı doğru çekerek yürüme hareketi de ısınmak için iyi bir tercihtir. 1 dakika boyunca tekrar edilen bu hareket kasların hazırlanmasını ve olası kas zedelenmelerinin önüne geçmeyi sağlayacaktır.

⚠️ ÖNEMLİ UYARI ⚠️

Bilinçsizce spor yapılması durumunda istenmeyen sakatlıklar ya da kas zedelenmeleri gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bunun için spor süreci öncesinde uzman bir spor antrenörü ve doktorunuza danışmanız önerilir. Bununla birlikte spor yapmaya engel olan bir rahatsızlık ya da endişeniz varsa mutlaka uzman yardımı almanızı tavsiye ederiz.

7, 8, 9 Yaş Spor Hareketleri Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

7, 8, 9 Yaş Spor Hareketleri öncesi dikkat edilmesi gerekenleri sunduğumuz bu liste, sakatlanmaların önüne geçeceği gibi sporun en sağlıklı şekilde yapılmasına da yardımcı olur.

  1. Tercihen spor ayakkabı kullanılmalı.
  2. Parke, halı, fayans ile doğrudan temas edilmemeli. Mat ya da benzeri bir minder kullanılarak zemin yumuşatılmalı.
  3. Hareketler arasında dinlenirken su içilmeli. Aktivite boyunca 0.5 LT ile 1 LT aralığında su tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
  4. Rüzgârlı alanda uygulanmamalı.
  5. Hareketlerin çocuğun yaşına, fiziksel gelişimine, sağlığına uygun olduğuna emin olunmalı.
  6. Hareketler ebeveyn gözetiminde yapılmalı.
  7. Çarpabilecek ya da yaralayabilecek cisimler çocuktan uzak olmalı.
  8. Isınma hareketleriyle başlanmalı ve yine soğuma hareketleriyle sonlandırılmalıdır.

7 Yaş Spor Hareketleri

7 yaş spor hareketleri, çocuğun henüz gelişim çağındayken boyunun uzaması ve fiziksel olarak sağlıklı şekilde gelişmesini sağlar. 7 yaşındaki çocuklar için egzersiz hareketleri, çocuklarda odaklanma ve konsantrasyon gelişimine de katkı sağlar.

Squat Jump Hareketi (6 Tekrar)

7 yaş squat jump hareketi

Ayakta dik dururken eller ensede birleştirilir ya da daha kolay olması istenirse öne doğru uzatılabilir. Dik durarak yere çömelir ve ardından havaya zıplayarak dik durulur. 6 tekrar olarak yapılan bu hareket bacak kaslarını kuvvetlendireceği gibi boyun uzamasına da destek olur.

Çapraz Durma Hareketi (8 Tekrar)

7 yaş spor hareketleri

Çapraz durma hareketi çocuklarda kondisyonu geliştiren hareketler arasındadır. Her hareket 3 saniye boyunca uygulanır. Ayakta dik pozisyonda duran çocuk, sağ ayağını öne doğru atar ve sol elini sağ ayağının ucuna kadar uzatır. Sağ ve sol olmak üzere 8 tekrar olarak yapılan ve 7 Yaş Spor Hareketleri arasında en fazla verimi sağlayan egzersizlerden biri olan bu hareket; sırtı ve bacakları çalıştırır.

Bisiklet Sürme Hareketi (45 Saniye)

7 yaş spor egzersizleri

Sırt üstü yatılır ve ayaklar yukarıya doğru kaldırılır. Ayaklar, bisiklet pedalı çevirir gibi hareket ettirilir. 45 saniye boyunca tekrar edilen hareket, karın kaslarını ve bacak kaslarını güçlendirir.

Hafif Şınav (4 Tekrar)

Çocuk spor hareketleri

Çocuk kendi boyuna uygun bir yerin önüne geçer. (Örneğin koltuk kolçağı, mutfak tezgahı, masa gibi) Kollarını dik pozisyonda öne doğru uzatıp destek alır ve ayaklar geride durur. Bu pozisyonda 4 kere şınav çekilir. Arka ve ön kol kaslarını geliştiren bu hareket, fiziksel olarak çocuğun güçlenmesini sağlayacaktır.

7 Yaşındaki Çocuk Hangi Sporları Yapabilir?

7 yaşındaki çocuk, kolaylıkla aşağıda sıralanan sporları yapabilir.

  1. Yüzme,
  2. Futbol,
  3. Koşu (atletizm)
  4. Basketbol

8 Yaş Spor Hareketleri

8 Yaş spor hareketleri, tıpkı 7 yaşta olduğu gibi basit fakat etkili aktiviteleri içerir. Gelişim çağındaki çocuklar için genellikle bacak kaslarını güçlendirecek hareketler önerilmektedir.

7 yaş spor hareketleri içerisinde de önerdiğimiz Squat Jump, Çapraz Durma, Bisiklet Sürme ve Hafif Şınav hareketine ek olarak aşağıda yer alan hareketler uygulanabilir.

Eller Önde Hareketi (10 Tekrar)

8 yaş spor hareketleri

Dik pozisyonda ayakta durarak başlanılan bu hareket, esnekliği artırmaya yardımcı olmaktadır. Ayaklar omuz hizasında açılır ve öne eğilerek el parmak uçları ayak parmak uçlarına değdirilmeye çalışılır. İlk olarak tek kolla başlanabilir ve sonrasında çift kola geçilebilir. Başlarda kolaylıkla yapılmayan bu hareket; zaman içerisinde kolaylaşacak ve çocuğun esnekliği arttıkça daha basit hale gelecektir.

Mum Duruşu (45 Saniye)

8 yaş spor yoga hareketleri

Çocuk yoga hareketleri arasında da yer alan bu hareket için sırt üstü mat ya da yumuşak zemin üzerine yatılır. Ardından ayaklar yukarıya doğru kaldırılır. Mum duruşunu andıran bu hareket, 45 saniye boyunca tekrarlanmalıdır.

Mekik (10 Tekrar)

8 yaş mekik çekmek

Sırt üstü yatılarak eller ensede birleştirilir. Ayaklar kırık ve karna doğu çekilecek şekilde durarak yere tam temas eder. Eller ensede dururken öne doğru ve belden destek alarak oturur pozisyona geçilir ve karın kasları kasılır. 10 tekrar olarak yapılan bu hareket karın kaslarını güçlendirir.

İp Atlama (25 Tekrar ya da 50 Saniye)

8 yaş ip atlama hareketi

Birçok çocuğun keyif alarak yaptığı ip atlama hareketi boy uzatan hareketler arasında kabul görür. 7, 8, 9 Yaş Spor Hareketleri arasındaki her yaş grubuna uygundur.

8 Yaşındaki Çocuk Hangi Sporları Yapabilir?

8 yaşındaki çocuk için uygun olan spor dalları mutlaka eğlenceli ve ilgi çekici olmalıdır. Aşağıda sıralanan spor dalları, birçok çocuğun ilgisini çekmeyi başaran ve eğlendiren dallar arasındadır.

  1. Hentbol,
  2. Yüzme,
  3. Voleybol,
  4. Atletizm,
  5. Boks,
  6. Tenis,
  7. Basketbol,
  8. Futbol

Çocuklar Spor Uygulaması MentalUP’ta!

Spor yapan çocukların daha zinde olduklarını artık hepimiz biliyoruz. Peki, neredeyse hiçbir ekipmana ihtiyaç duymadan evde çocuklar için spor yapma imkanı sunan MentalUP Spor Uygulaması’ndan haberiniz var mı? Hareketlerin yapılış biçimini ve süresini anlatan bir rehber eşliğinde spor yapmak isteyen çocuklar için bu uygulama, harika bir çözüm.

Rehber Eşliğinde Çocuk Spor Hareketleri için MentalUP’ı inceleyin.

9 Yaş Spor Hareketleri

9 Yaş spor hareketleri, gelişiminin en hızlı döneminde olan çocuklar için büyük önem taşır. Zira bu yaş grubu genellikle spora merak salar ve başarma isteği taşır. Aşağıda yer alan spor hareketleri zorlayıcı olabilir. Eğer çocuğunuz hareketleri uygularken zorlanıyorsa, yukarıda yer alan küçük yaş gruplarının hareketlerini yaptırarak başlayabilirsiniz.

Top Üzerinde Denge Egzersizi (60 Saniye)

9 yaş spor hareketleri

9 yaş spor hareketleri arasında en eğlenceli egzersizlerden biri olan top üzerinde denge hareketi, esnekliği atrırır. Pilates topu düz bir zemine koyulur. Çocuk sırt üstü topun üzerine yatarak esnemeye başlar. Top üzerinde dengede durmaya çalışırken aynı zamanda kondisyonu da gelişir. 60 saniye boyunca dengede durmak için çabalayan çocuk hem eğlenecek, hem de fiziksel olarak gelişimine destekte bulunacaktır.

Kurbağa Hareketi (10 Tekrar)

9 yaş spor egzersizleri

Çocuk, dizlerini bükerek çömelir. Ellerini önünde yere temas ettirerek kurbağa gibi durur. Her seferinde zıplayarak eski pozisyonuna geri döner. 10 tekrar olarak yapılan bu hareket, tüm vücudu çalıştıran nadir egzersizler arasındadır.

Elma Toplama Hareketi (60 Saniye)

Elma toplama egzersizi

60 saniye boyunca yukarıda duran hayali elmaların toplanmasıyla yapılan bu egzersiz, bacak kaslarını güçlendirir ve boyun uzamasında yardımcı olur. Aynı zamanda akciğerlerin gelişmesinde etkin rol oynarken, denge sorunlarının da önüne geçer.

Kelebek Uçuşu Hareketi (30 Saniye)

Kelebek uçuşu çocuk egzersizi

Kollar kelebek gibi kıvrılarak belde birleştirilir. Kelebek gibi uçmaya çalışılarak kanat çırpılır. 9 Yaş Spor Hareketleri arasında en eğlenceli hareketler arasında olan bu egzersiz; 30 saniye boyunca yapılmalıdır.

9 Yaşındaki Çocuk Hangi Sporları Yapabilir?

9 Yaş çocuğu hangi sporları yapabilir sorusu, birçok ebeveyn tarafından merak ediliyor. Aşağıda yer alan sporlar, 9 yaş için en uygun olan spor dallarıdır.

  1. Su Topu,
  2. Badminton,
  3. Tenis,
  4. Voleybol,
  5. Basketbol,
  6. Futbol,
  7. Yüzme,
  8. Jimnastik
BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ
ANA SAYFA / BLOG / 7, 8, 9 Yaş Spor Hareketleri