Çocuklar için Spor Hareketleri

Evde çocuklar için spor hareketleri çocukların fiziksel gelişimine önemli ölçüde katkı sağladığı gibi, boy uzatma ve esnek yapıda olmalarında da etkin rol oynuyor. Çocuğunuz bu egzersizleri yaparken siz de aynı hareketleri yaparak birlikte spor deneyimi yaşayabilirsiniz.

Dilerseniz evde egzersiz deneyimini daha zengin ve sistemli hale getirmek için MentalUP Fitness Uygulaması’nı kullanabilir ve böylece evde spor sürecinizi kişiselleştirebilirsiniz. Üstelik tüm hareketlerin nasıl yapıldığını size gösteren bir rehber eşliğinde!

MentalUP’ı Aç

Enerjilerini doğru şekilde harcamalarına yardımcı olacak olan bu spor hareketleri, aynı zamanda hareketsizliğin sebep olduğu sorunların da önüne geçecektir. Bu içeriğimizde çocuğunuzun yaşına uygun, fiziksel gelişimini destekleyecek evde çocuklar için spor hareketleri sıralanmıştır.

Evde Çocuklar için Spor Hareketleri Öncesinde Hazırlık

Spora başlamadan önce, düz ve yumuşak bir zemin hazırlamanız tavsiye edilir. Spor matı, yumuşak halı ya da ince minderler bunun için uygundur. Olası bir düşme ya da benzer bir durumun önüne geçmek oldukça önemlidir. Ek olarak hareketi kısıtlamayan kıyafetlerin giyilmesi, rahat bir şekilde spor yapılmasına katkı sağlayacaktır.

⚠️ ÖNEMLİ UYARI ⚠️

Çocuğunuzun fiziksel anlamda bir engeli varsa ya da bu konuda endişeliyseniz, bu hareketleri yapmadan önce doktorunuza ve alanında uzman bir fitness antrenörüne danışarak bilgi almanızı tavsiye ederiz. Bilinçsizce yapılacak hareketler, istenmeyen sonuçlar doğurabileceğinden temkinli olmanız son derece önemlidir.

Evde Yapılabilecek Çocuk Spor Hareketleri

Evde çocuklar için spor hareketleri, düzenli olarak uygulandığı takdirde ciddi manada fayda sağlar. Enerjinin doğru harcanması çocuğu mutsuzluktan ve odaklanma sorunundan uzakta tutacağı gibi; daha neşeli ve keyifli vakit geçirmesini sağlayacaktır. İşte, bu faydaları hızlıca elde etmenize yardımcı olacak fiziksel aktiviteler ve spor hareketleri:

#1 Zıplama Hareketi

Çocuklar için zıplama egzersizi

Eğlenceli çocuk spor hareketlerinden biri olan zıplama hareketi ile tanışın. İki ellerin yanlarda durduğu ve zıplayarak ellerin yukarıda birleştirildiği bu hareket, esnekliği arttırdığı gibi boy uzatmaya da yardımcı olmaktadır. Çocuğun yaşı göz önünde bulundurularak 20 ila 30 tekrar şeklinde yapılması tavsiye edilir. Hareket sonrasında 30 saniye boyunca dinlenmesi önerilir.

#2 Yumruklama Egzersizi

Çocuklar için kol güçlendirici egzersiz

Ayaklar omuz genişliğinde açılır, eller yumruk yapılarak sağ ve sollu ileriye doğru yumruk atar gibi uzatılır. Yaklaşık olarak 30 saniye boyunca tekrar edilen bu hareket, kol kaslarının güçlenmesini sağlar. Evde spor yapma imkânı veren bunun gibi eğlenceli spor hareketleri, çocuğunuzun isteğini arttıracaktır.

#3 T Duruşu Egzersizi

Çocuklar için t duruşu egzersizi

12 13 yaş spor hareketleri arasında olan T Duruşu, kondisyonu geliştirdiği gibi; birçok kası da aynı anda çalıştırmaktadır. Ellerden destek alarak şınav pozisyonuna geçerek, bir elden destek alıp, diğer el yandan havaya kaldırılır. Her bir el için bu hareket 5’er kere tekrar edilmelidir. T duruşu gibi evde spor hareketleri, dayanıklılığı da artırma özelliği taşır.

#4 Kulaç Atma Egzersizi

Çocuklar için kulaç atma egzersizi

En eğlenceli çocuk egzersizleri arasında yer alan bu harekette ayaklar omuz hizasında açılır. Eller, kulaç atıyormuş gibi 20 - 30 kere hareket ettirilir. 12 13 yaş spor hareketleri olarak uygulanacağı gibi, 7 yaş ve üzeri çocuklar için de uygundur. Dilerseniz biraz daha zorlaştırmak adına belinizden itibaren üst gövdenizi aşağı doğru eğerek de yapabilirsiniz. Bu egzersizi dilerseniz çocuklar için sabah sporu sırasında da değerlendirebilirsiniz.

#5 Tepme Hareketi

Tepme hareketi çocuk egzersizi

Çocuklar için egzersiz arayan ama aynı zamanda basit olan bir egzersiz arayanlar için bu egzersiz iyi bir seçim. Aynı zamanda sabah sporu yapmak isteyen çocuklara da önerilir. Sabah sporu çocuk için güne zinde bir başlangıç yapmayı da sağlar. Ellerden destek alarak dizlerin üzerinde durulur. 10’ar kere geriye doğru tekme atılır. Tepme hareketi, kalça kaslarını ve ayak kaslarını güçlendiren bir harekettir.Dilerseniz biraz daha zorlaştırmak adına bacaklarınızı daha yukarı kaldırabilirsiniz.

#6 Elma Toplama Egzersizi

Elma toplama egzersizi

Çocuklar için egzersiz denilince ilk aklan gelen ve beden derslerinin vazgeçilmezlerinden biri olan elma toplama, boy uzatma egzersizleri arasında da kabul görür. Bacaklar omuz genişliğinde açılır ve zıplayarak elma toplandığı düşünülür. Yaklaşık 30 – 40 saniye boyunca tekrar edilen hareket, odaklanmayı arttırdığı gibi bacak kaslarını da güçlendirir. Ayrıca bunun gibi denge egzersizleri ile çocuklar fiziksel anlamda daha güçlü bir vücuda da sahip olabilirler.

#7 İleri Zıplama Egzersizi

İleri zıplama egzersizi

Çocuklar için evde spor yapma imkânı sunan ileri zıplama hareketi, 7 yaşından büyük çocukların yapabileceği bir harekettir. Yaralanmaların ya da olumsuz herhangi bir durumun önüne geçmek için, ebeveyn gözetiminde uygulanması tavsiye edilir. Bu hareketi yapmak için, çocuğun boyuna uygun bir koltuğun karşısına geçmesi gerekmektedir. Hiçbir yerden destek almadan, koltuğun üzerine zıplaması ve zıplayarak geri inmesi şeklinde yapılır. 10 kere tekrar edilmesi yeterli olacaktır.

Çocuklar için Fitness Uygulaması MentalUP’ta!

Çocuklar için sabah sporu egzersizlerinin yanı sıra gün boyu uygulanabilecek aletsiz spor hareketleri ve daha fazlası MentalUP ile evinize geliyor. Evde fitness yapmak ya da daha zinde bir bedene sahip olmasını istediğiniz çocuğunuzu bu uygulama ile tanıştırın çünkü rehber eşliğinde yapılabilecek onlarca egzersiz ile çocuklar hem bedensel gelişimlerini destekleyecek hem de eğlenceli zaman geçirecek.

Eğlenceli spor hareketleri ve çocuk fitness hareketleri için MentalUP’ı inceleyin.

8 Yaş Spor Hareketleri

8 yaşındaki çocuklara uygun sporlar arasında birçok spor dalı öne çıkar. Spor konusunda iyi bir deneyim kazanması istenilen çocuklar için tercih edilecek aktivitelerin başında yüzme, futbol, hentbol, voleybol, tenis, basketbol, bisiklet ve jimnastik gibi sporlar sayılabilir.

9-10 Yaş Spor Hareketleri

9-10 yaşında hangi spora başlanır kısmında birçok aktivite değerlendirilebilir. Okul çağında olan çocukların gelişimlerini daha iyi tamamlamaları için 5 – 12 yaş arasında olan tüm çocuklar aynı spor dallarını, kendi fiziksel kapasiteleri ölçüsünde değerlendirebilir. Fakat bu yaş gruplarında daha çok içe dönük ve spor dallarından hoşlanmayan çocuklar varsa bireysel olan dalları tercih edebilirler. Bireysel olarak uygulanabilecek fiziksel aktiviteler arasında tenis, savunma sporları, at binme, atletizm gibi birçok dal öne çıkıyor. Her bir spor dalı çocukların gelişimleri sırasında farklı etkiler gösterecektir.

11 Yaş Spor Hareketleri

11 yaş spor hareketleri incelenecek olduğu zaman genel olarak öne çıkan sporlar arasında futbol, basketbol, voleybol, tenis gibi kompleks sporların rahatlıkla yapılabileceği gözlenecektir. Tabi ki takım olarak yapılan spor dalları tercih edilebilecek olduğu gibi bir yandan bireysel spor dalları da seçilebilir. Neredeyse her spor hareketi 11 yaş grubu için artık uygun bir çocuk sporu haline gelmiş olacaktır. Bu yüzden ebeveynler çocukların istek ve ilgi alanlarına en uygun olan spor dallarını rahat bir şekilde bu süreçlerde belirleyebileceklerdir. Bununla birlikte çocuklar için eğlenceli spor hareketleri seçilmesi spor sürecinin daha eğlenceli geçmesine yardımcı olacaktır.

Neredeyse her spor hareketi 11 yaş grubu için artık uygun bir çocuk sporu haline gelmiş olacaktır. Bu yüzden ebeveynler çocukların istek ve ilgi alanlarına en uygun olan spor dallarını rahat bir şekilde bu süreçlerde belirleyebileceklerdir. Bununla birlikte çocuklar için eğlenceli spor hareketleri seçilmesi spor sürecinin daha eğlenceli geçmesine yardımcı olacaktır.

12-13 Yaş Spor Hareketleri

12 – 13 yaş spor hareketleri evde yapılabilecek birçok seçenek de sunar. Bu tür evde fitness ya da çocuk fitness hareketlerini denemek isteyen 12-13 yaş arası çocuklar, birçok hareketi rahat bir şekilde yapabiliyor olacaklar.

Bu yaş aralığında olan çocukların beden yapıları ve hareketlerinde gelişimler gözlenir. Ve gelişmeler belirli bir süre daha devam eder. Bu yaş gruplarına geldikleri zaman motor becerilerini koordine eden denge unsurlarının iyi bir şekilde desteklenmesi, ferdi yani bireysel sporlara ağırlık vermeleriyle daha kalıcı olacaktır.

Evde spor hareketlerini öğrenerek spor dallarına başlayabilecekleri gibi MentalUP Fitness gibi bir spor uygulaması ile evlerinde rahatlıkla spor yapma şansına da erişebiliyor olacaklar.

Bu yaş aralığında olan çocuklara genel olarak önerilen spor dalları incelenecek olduğu zaman;

  1. Basketbol
  2. Fitness
  3. Voleybol
  4. Atletizm
  5. Hentbol
  6. Su topu
  7. Tenis
  8. Boks
  9. Okçuluk
  10. Kürek gibi spor dalları olacağı gözlenecektir.

Ergenlik Dönemi Spor Hareketleri

Ergenlik döneminde yapılacak sporlar belirlerken birçok yeni detayı dikkate almamız gerekiyor. İlk olarak fiziksel gelişimlere büyük oranda katkı sunacak olmasından ötürü spora özendirmek ergenlik döneminde en önemli süreçlerden birisi olacaktır. Çocuklar ergenlik dönemlerinde daha hızlı gelişim gösterirken bedenlerinin daha güçlü, sağlıklı ve dayanıklı bir hale gelmesine yardımcı olacaktır.

Ergenlik dönemlerinde fiziksel olarak yapılan aktivitelerin artış göstermesi ve spor yapmak bu yaş aralığında duyguların kontrolünün daha iyi sağlanması için de etkili olacağı için büyük bir önem taşır. Eğer çocuklar ilk defa bu dönemlerinde spora başlayacaklarsa başlangıç olarak yüzme, dans ya da jimnastik gibi spor dallarını tercih edebilirler. Fakat ağırlık kaldırmanın öne çıkacağı spor dallarından uzak kalmaları gerekir. Boy uzamalarının durmasına, daha çok kas oluşumlarına neden olacağı için bu dönemlerinde ağırlık kaldırma odaklı spor dallarından uzak kalınması önerilir. Organize olarak yapılan ve yarışmalara katılma imkânı olan spor dallarına 10 yaşlarından hemen sonra başlamak önerilse bile asıl üst düzey antrenmanlar ergenlik dönemlerine uygun spor dalları arasında yer alacaktır.

Çocuklarda Sporun Faydaları

Çocuklarda sporun faydaları incelenecek olduğu zaman ilk olarak akla şunlar gelecektir;

  1. Boy uzatır,
  2. Erken yaşta obeziteyi önler,
  3. Odaklanma sorununu gidermeye yardımcı olur,
  4. Enerjiyi doğru şekilde harcamasını sağlar,
  5. Kasları güçlendirir,
  6. Bağışıklığı arttırır,
  7. Kemik, tendon ve bağları güçlendirir,
  8. Sosyal gelişimi destekler

Çocukların fiziksel, bilişsel ve duygusal açıdan gelişimlerine yardımcı olmak için ilk anahtar, onların spora yönelmelerini sağlamaktır. Bu süreçte çocuklar için eğlenceli spor süreci inşa etmeniz gerektiği de unutulmamalıdır. Spor sadece bedensel gelişimleri değil hem zihinsel hem de duygusal gelişimleri de destekleyecek olmasından ötürü özellikle çocukluk zamanlarında spora verilen önemin gelişimde katkısı büyük olacaktır.

BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ
ANA SAYFA / BLOG / Evde Çocuklar için Spor Hareketleri