Fiziksel Aktiviteler ve Spor Hareketleri

Günlük yaşamımızın sürmesinde etkin rol oynayan fiziksel aktiviteler; spor hareketleri ile desteklendiği takdirde ortaya müthiş sonuçlar çıkabiliyor. Fiziksel aktiviteler, spor hareketleriyle beraber ruhsal ve fiziksel sağlığı da en iyi seviyeye taşıyabiliyor. Fakat bilinmesi gereken en önemli husus ise, spor hareketleri olmadan fiziksel aktivitelerin tek başına etki etmediğidir.

Hangi hareketin vücutta hangi alanları çalıştırdığını ve nasıl yapılması gerektiğini anlatan bir rehber eşliğinde evde spor yapmak isterseniz MentalUP Spor Uygulaması’nı radarınıza almanın zamanı gelmiş demektir. Günlük egzersizlerin yanında birçok kas grubunu çalıştıran spor hareketlerini öğrenmek ve hemen uygulamak için deneyin.

MentalUP’ı Aç

Her ne kadar spor hareketleri ve fiziksel aktiviteler birbirleriyle karıştırılsa da esasında birbirinden farklı kavramlardır. 3 farklı egzersiz türü bulunurken, fiziksel aktivitelerin sınırı yoktur. Koşma, yüzme, baş – kol – bacak ve gövde hareketleri, günlük yapılan diğer hareketler, bisiklet sürme gibi gün içerisinde yapılan hareketler ise fiziksel aktivite olarak nitelendirilir.

Spor türleri şu şekilde sıralanabilir;

  1. Dirençle desteklenen kuvvetlendirme sporları,
  2. Germe Sporları,
  3. Aerobik Sporlar.

Dirençle desteklenen kuvvetlendirme sporları göğüs, kol, bacak ve karın kısımlarında yer alan kasları çalıştıran aktiviteleri içerir. Vücut kas kitlesini arttıran bu egzersizler, kasların büyümesini ve gelişmesini destekler.

Germe sporları germe, eğilme, uzanma gibi eklemlerin yük altında olduğu egzersizlerdir. Kas boyunu uzatan bu egzersizler; nispeten daha az kalori yaktırırlar.

Aerobik sporlar vücut ağırlığı kullanılarak yapılır. Hayati önem taşıyan iç organları güçlendiren ve besleyen bu egzersizler, oksijen alımını arttırdığı gibi kalori yakımını da hızlandırır.

Fiziksel Aktiviteler ve Spor Hareketleri Arasındaki Farklar

Fiziksel aktiviteler, gün içerisinde istemli şekilde kasları harekete geçiren aktivitelerdir. Bu aktivitelere gün içerisinde yapılan tüm hareketler dahil edilebilir. Uyanmak, yatakta hareket etmek, yemek yemek, temizlik yapmak, merdiven çıkmak, yürümek, yüzmek ve benzeri diğer tüm aktiviteler fiziki aktiviteler olarak nitelendirilir. Fakat yapılan bir hareketin fiziksel aktivite olup olmaması, vücudu terletip terletmemesine de bağlıdır. Düzenli bir plan içermeden yapılan fiziksel aktiviteler, zamana – ihtiyaca ve bulunulan ortama göre de değişiklik gösterir.

Spor hareketleri ise fiziksel aktivitelere nazaran çok daha özeldir. Planlı ve düzenli biçimde yapılmasının yanı sıra bir amaca sahiptir. Spor yaparken en temel amaç vücut kas iskeletini yorarak güçlendirmektir. Bu amaçları taşımadan yapıldığında ya da düzensiz biçimde gerçekleştirildiğinde ise spor hareketleri olarak değil, fiziksel aktivite olarak tanımlanır.

Spor Hareketleri Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

⚠️ ÖNEMLİ UYARI ⚠️

Spor hareketleri ile spora başlamadan önce herhangi bir fiziksel rahatsızlık ya da spor yapmanın önünde engel bir durum varsa temkinli olmanız önerilir. Hatta bu tip problemlerde aklınızda en ufak bir endişe varsa mutlaka doktorunuzdan ve spor hocanızdan yardım almanız yararınıza olur. Farkında olmadan yapacağınız yanlış bir harekette hiç istemediğiniz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

Fiziksel aktiviteler, öncesinde bir ısınma süreci ya da benzeri bir hazırlık gerektirmez. Buna karşın spor hareketleri ısınma ve soğuma gerektirir. Öncesinde hazırlık yapmak elzemdir. Spor hareketleri yapılmadan önce bu hazırlıklar eksiksiz bir biçimde yapılmalıdır. Aksi taktirde kas zedelenmesi, sakatlanma ve benzeri olumsuzluklar meydana gelebilir.

Spor hareketleri mutlaka nabzı yükseltmeli ve terletmelidir. Kalori yakımı; fiziksel aktivitelerle kıyaslayınca oldukça fazla olan spor esnasında mutlaka su tüketilmelidir. Terleme oranı fazla olacağı için kaybedilen su ve tuz miktarı dengelenmelidir.

Her yaş için uygun olan spor çeşitleri birbirinden farklıdır. Yaşınıza uygun olan sporu yapmanız daha sağlıklı ve verimli olacaktır.

Yaşlara göre Evde Spor Hareketleri

Evde aletsiz ya da zaten elinizin altında var olan ekipmanlarla yapabileceğiniz kolay spor hareketleri arıyorsanız önce yaş grubunu seçmeniz ve ona göre spora başlamanız önerilir. Aşağıda tüm yaş gruplarına göre spor hareketi önerilerini bulabilirsiniz.

13 – 19 yaş aralığı: Gelişim dönemi devam eden bu yaş grubunda takım sporları ve tenis, yüzme gibi bireysel sporlar tercih edilebilir. Basketbol ve voleybol gibi gelenekselleşmiş spor dalları hem takım çalışmasına yatkınlığı artırma hem de sağlıklı bir bedensel gelişim için faydalı olacaktır.

20 – 29 yaş aralığı: Yeterli seviyede güçlü olan kemik yapısıyla haftanın 3 günü ağırlık çalışması ve kardiyo yapılabilir. Ek olarak yürüyüş – koşu ve tempolu rampa tırmanışı da bu yaş grubu için ideal olacaktır. Savunma sporları ilgi dahilindeyse, 20 – 29 yaş için uygundur.

30 – 39 yaş aralığı: Metabolizmanın yavaşlamaya başladığı bu yaşlar, kilo kaybının da zorlaşmasına sebep olur. En fazla alt vücutta kas kaybı yaşandığı için haftada ortalama olarak 3 kere 30’ar dakikalık kardiyo ya da ağırlık çalışması yapılması önerilebilir.

40 – 49 yaş aralığı: Vücut, geçmiş dönemlere nazaran büyük bir değişim gösterir. Erkeklerde andropoz kadınlarda ise menopoz dönemine giriş yapılır. Kemik sağlığı için riskli bir dönemdir. Bu nedenle yüzme – koşu – bisiklet sürme bu yaş için ideal sporlardır.

Örneklerle Fiziksel Aktivite Nedir?

Özet olarak günlük yaptığınız tüm hareketler fiziksel aktivitelerdir. Enerji kullanarak gün içerisinde yapılan hareketler, fiziksel aktivite olarak tanımlanır. Spor; süreklilik ve tekrar gerektiren bir kavramken, fiziksel aktiviteler genellikle gün içerisinde bilinçsiz şekilde gerçekleştirilir. Örneğin her gün düzenli olarak yarım saat yürüyen bir kişi spor olarak bu aktiviteyi gerçekleştirirken, işe gitmek için her gün yarım saat yürüyen birisi günlük fiziksel aktivite yapmış sayılır. Gün içerisinde eklem ve kasların kullanılmasıyla enerji tüketen, solunum ve kalp hızını arttıran aktiviteler fiziksel aktivitelerdir.

Örneğin;

  1. Yerden eşya almak için çömelip kalma,
  2. Temizlik yapmak,
  3. Ütü yapmak,
  4. Bahçede çim biçmek,
  5. Çamaşır katlamak,
  6. Araba kullanmak,
  7. Çocuk bakmak,
  8. Bisiklete binme ya da yürüme,
  9. Yüksek ya da orta hızla koşma,
  10. Kol ve bacakların hareket ettiği herhangi bir aktivite,
  11. Market alışverişi,
  12. Vücudun diğer hareketleri fiziksel aktivitedir.

İlk uyandığımız andan uyuyana kadar geçen süre arasında yaptığımız her şey birer fiziksel aktivitedir. Yüzümüzü yıkamak, yürümek, televizyon izlemek, kahvaltı yapmak fiziksel aktivitelerimiz arasındadır.

Fiziksel Aktivitelerin Faydaları

Gün içerisinde yapılan fiziksel aktiviteler, birtakım faydalara sahiptir. Spor hareketleri gibi çok büyük faydaları olmasa da fiziksel aktiviteler de insan yaşamına katkı sağlayan unsurlardandır. Gün içinde sürekli aktif olmanın sağladığı psikolojik ve fiziksel etkiler aşağıda sıralanmıştır.

  1. Kalp ritmini düzenler,
  2. Sürekli hareket halinde olunduğu için eklemlerin kireçlenmesini önler ve çalıştırır,
  3. Vücut düzgünlüğü korunur,
  4. Kalbi ve kalp damarlarını korur, kalp krizi geçirme oranını minimum seviyeye düşürür,
  5. Gün içerisinde aktif olmak, kilo alımını da yavaşlatır,
  6. Vücudun kendini dengelemesini sağlar,
  7. Kan şekerinin düzenli olmasında etkin rol oynar,
  8. Stresle başa çıkma konusunda fayda sağlar,
  9. Kişinin daha iyi hissetmesini ve mutlu olmasını sağlar,

Spor Hareketleri Nelerdir?

Düzenli aktiviteler olarak da tanımlayabileceğimiz spor hareketleri, planlı – tekrarı olan – düzenli şekilde yapılan aktivitelerdir. Fiziksel aktivitelere nazaran temelinde bir amaç taşır. Vücut hareketi ile kas, eklem ve iskelet sistemini güçlendirmek ve yormak için yapılan aktiviteler düzenli şekilde yapıldığında spor; düzensiz olarak yapıldığında ise fiziksel aktivite olarak tanımlanır.

Fiziksel Aktiviteler ve Spor Hareketleri MentalUP’ta!

Her yaş grubu için özenle seçilen ve bir rehber eşliğinde anlatılan spor hareketleri ile zinde kalmak ve beden sağlığınızı korumak mümkün. Esneklik, direnç, kardiyo gibi birçok alanda 200’den fazla egzersiz sunan MentalUP Fitness Uygulaması, çocukları ile birlikte spor yapmak isteyen ebeveynler için de harika bir tercih.

Evde spor yapma deneyimini çocuğunuzla birlikte yaşamak için MentalUP’ı inceleyin.

Spor Hareketleri Örnekleri

Spor hareketleri örnekleri, yukarıda da bahsettiğimiz gibi sürekliliği olduğu takdirde “Spor Hareketleri” tanımını kazanır. Düzensiz şekilde yapıldığı taktirde günlük aktivite yani fiziksel aktivite olarak tanımlanabilir. Günümüzde en çok uygulanan bazı spor hareketleri örnekleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  1. Fitness,
  2. Futbol,
  3. Basketbol,
  4. Voleybol,
  5. Profesyonel ve düzenli yüzücülük,
  6. Güreş,
  7. Tenis,
  8. Badminton,
  9. Halter,
  10. Kickboks.

Spor hareketleri ve aktiviteleri, kişilerde olumlu etkiler yaratır ve hem fiziksel hem de zihinsel faydalar sağlar. Spor hareketlerinin faydaları şu şekildedir;

Spor Hareketlerinin Faydaları

Spor hareketleri faydaları kişiden kişiye değişiklik gösterse de temelde aynı amaca hizmet eder. Birçok kişide temel olarak aynı faydalar ve etkiler görülür. Spor hareketleri faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  1. Kronik yorgunluğun azalması ya da tamamen giderilmesi,
  2. Damar, kalp ve cilt sağlığının desteklenmesi ve güçlendirilmesi,
  3. Bağımlılık geliştiren alışkanlıklardan uzaklaşma,
  4. Kondisyon artışı,
  5. Odaklanma sorununun ortadan kalkması,
  6. Kan şekerinin normal düzeylere gelmesi,
  7. Uyku kalitesini arttırması,
  8. Psikolojik birçok rahatsızlıktan uzak tutması,
  9. Fazla kilo alımını önlediği gibi yağ yakımını hızlandırması,
  10. Bağışıklık sistemine ciddi oranda fayda sağlaması,
  11. Enfeksiyonlara karşı vücudu koruması, dayanıklığı arttırması spor hareketleri faydaları arasındadır.
BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ
ANA SAYFA / BLOG / Fiziksel Aktiviteler ve Spor Hareketleri