2. Sınıf Matematik Etkinlikleri (PDF)

2. sınıf matematik etkinlikleri PDF formatında olabildiği gibi fiziksel ya da dijital şekilde de olabilir. Özellikle 2. Sınıf düzeyinde ya da 2. Sınıfa yeni geçmiş çocukları olan anne-babaların en sık aradıkları eğitici dokümanlar arasında bulunan pdf formatındaki 2. Sınıf matematik etkinliklerinin en sevilenleri alt kısımda sizi bekliyor. Ayrıca bu yazıda 2. Sınıf seviyesindeki çocuklarınız için fiziksel ve dijital matematik etkinliklerine de yer verdik. Yazının tamamını okuyun ve çocuğunuzun en sevdiği matematik etkinliğini kolayca belirleyin.

2. Sınıf Matematik Etkinlikleri PDF

2. Sınıf Matematik Etkinlikleri (PDF)

2. Sınıf Problem Çözme Etkinlikleri PDF

2. Sınıf Problem Çözme Etkinlikleri (PDF)

2. Sınıf Saat Etkinlikleri PDF

2. Sınıf Saat Etkinlikleri (PDF)

2. Sınıf Çarpma Etkinlikleri PDF

2. Sınıf Çarpma Etkinlikleri (PDF)

En Sevilen En Faydalı 2. Sınıf Matematik Etkinlikleri

2. sınıf matematik etkinliği

2. Sınıf Matematik Etkinliği

2. Sınıf toplama etkinliği

2. Sınıf Toplama Etkinliği

2. Sınıf sayma becerisi etkinliği

2. Sınıf Sayma Becerisi Etkinliği

2. Sınıf sayı sayma etkinliği

2. Sınıf Sayı Sayma Etkinliği

Üstte yer alan 2. sınıf matematik etkinlikleri, reklamsız ve pedagog onaylı olan MentalUP uygulamasına aittir.

2. Sınıf Matematik Etkinlikleri | 5 Fiziksel Etkinlik

2. sınıf matematik etkinlikleri

Anaokullarından sonra ilköğretim ile birlikte ikinci basamak eğitim hayatına başlayan çocuklar için 1. ve 2. sınıflar en dikkat edilmesi gerekilen dönemleri kapsar. İlköğretimin ilk sınıflarının bu denli önemli olmasının en önemli sebepleri arasında da çocukların anaokullarında daha çok oyun odaklı eğitim görürken, ilköğretim ile birlikte daha bilimsel bir eğitim sürecine dâhil olmaları yer alır.

Özellikle 2. sınıf matematik dersleri öğrenciler için soyut anlamlar taşıyacağından, anaokullundan gelen oyunlara benzer etkinliklerle dersin akışını canlı kılmak gerekir. 2. sınıf matematik etkinliklerinin öğrenciler için etkin tasarlanması sonraki yıllar içerisinde öğrencilerin matematik alanında daha başarılı olmasını da etkiler. Peki, hangi etkinlikleri tercih edebiliriz? İşte cevabı 👇🏻

#1 Çalışma Kağıtları ile Matematik Etkinliği

2. sınıf matematik etkinliği kağıtları

En klasik ve en sık uygulanan 2. sınıf matematik etkinliklerinden biridir. Derste anlatılan konular ve ardından çözülen sorulara benzer, öğrencilere uygun örneklerde soruların yer aldığı çalışma veya etkinlik kâğıtlarıdır. Materyal kullanımı açısından düşünüldüğünde en az maliyetli etkinliklerden olan bu etkinlik, ayrıca ev ödevi için de çok sık tercih edilir. Öğrencilere sayıların özellikleri öğretilirken aynı zamanda da toplama, çıkarma, bölme ve çarpma işlemleri üzerinden de soru çözümü yaptırılarak pekiştirme sağlanır. Her bir öğrenci etkinlik kâğıdında soruları kendisi çözeceği için öğrencinin özgüveni tetiklenerek seviyesinin belirlenmesi de (Konuyu anlayıp anlamadığının belirlenmesi) gözlemlenir.

Çocuklara Matematik Dersini Sevdirmek İçin:

Çoğu zaman çocukların en sevmediği ya da korktuğu dersler arasında gösterilen matematik dersini aslında çok basit bir önlem ile en sevilen derslerden biri haline getirmek mümkün.

MentalUP Matematik Oyunları, birçok oyunlaştırılmış egzersiz ve günlük çalışma planları ile matematiğin sevilen dersler arasına girmesine yardımcı olur.

Reklam içermeyen ve tamamen güvenli olan MentalUP, aynı zamanda pedagog onaylı bir uygulama olmasıyla da ailelerin ve öğretmenlerin güvenini kazanmıştır.

MentalUP Matematik Oyunu’nu Deneyin

#2 Köstebek Vurmaca: 4 İşlem Etkinliği

2. sınıf matematik etkinliği köstebek vurmaca

Anaokulu seviyesindeki bir oyunun 2. sınıf öğrenci düzeyine uyarlanması sonucu tasarlanmış bir etkinliktir. Öğretmen ya da ebeveyn tarafından hazırlanan bir düzenekte, birkaç köstebeğin üzerinde farklı farklı işlem sonuçları yer alır. Öğretmen tahtaya yazdığı matematik işleminin hangi köstebeğin üzerinde olduğunu sorarak, öğrenciden köstebeği seçmesini ister. Böylelikle öğrenciler hem kendi sıralarını takip ederek soruları çözerler hem de köstebekler aracılığı ile oyunlaştırılmış etkinlik deneyimi yaşarlar.

#3 Kendi Sorunu Seç: Sayısal Etkinlik

2. sınıf matematik etkinlikleri ve örnekleri

Yine öğretmen tarafından kurulan bir düzenek üzerinden öğrencilerin aktif katılımı ile gerçekleştirilen 2. sınıf matematik etkinliğidir. Hazırlanan düzeneğin üzerinde öğrenciler için pek çok soru bulunur. Öğretmenin verdiği bir topu düzeneğin üzerinde yuvarlayan öğrenci, topun durduğu soruları çözerek sırayı bir sonraki arkadaşına bırakır. Öğrencilerin topun hangi soruda duracağını merak etmesi, merak duygularını tetikler ve topu kendisinin yuvarladığını bu nedenle de soruyu kendisinin seçtiğini düşünerek özgüvenli bir şekilde soruları cevaplandırır. Keyifli ve merak duygusunun harekette olduğu bir etkinlik modelidir.

#4 Ben Kimim: 2. Sınıf Mantık Etkinliği

Ben kimim mantık etkinliği

2. sınıf matematik etkinlikleri sadece soru çözmeye odaklı değildir. Etkinler; öğrencilerin, sayıların özelliklerini bilmelerini ve hangi sayıların nerede nasıl kullandığını da öğrenmelerini sağlamalıdır. Bu nedenle “Ben Kimim Etkinliği” yaratıcı drama sonucunda oluşturulmuş, öğrencilerin tiyatro yetenekleri ile matematik bilgisinin ortak paydada buluştuğu bir etkinlik sürecidir.

Etkinlik öğretmenin hazırladığı bir kutudan öğrencilerin kâğıtlar çekmesi ile başlar. Her bir öğrenci çektiği kâğıtta yer alan sayıların yerine role girerek o sayının özelliklerini ve görevlerini anlatır. Sırası geldikçe ayağa kalkarak kendini tanıtan sayıların ne olduğunu da arkadaşları bilmeye çalışırlar. Böylelikle öğrenciler hem eğlenir hem de sayıların özelliklerini tekrar ederek pekiştirmiş olurlar. Diğer yandan oyunu çeşitlendirmek amacıyla öğretmen, birkaç öğrencilerin bulunduğu sayıların toplamının kaç olduğunu ya da seçili öğrencinin sayısını bulmak için hangi öğrencilerin toplanması gerektiğini soran sorularla öğrencilere beyin fırtınası da yaptırabilir.

#5 Karpuz Bölme Etkinliği

Karpuz bölme etkinliği

Toplama ve çıkarma işlemleri, çarpma ve bölme işlemlerine göre 2. sınıf öğrenciler tarafından daha hızlı öğrenilmektedir. Bu nedenle ‘Karpuz Bölme’ öğrenciler için bölme işleminin soyutluğunun somutluk kazanmasını sağlamaya yardımcı olmada önemli bir şans haline gelebilir. Etkinlik, öğretmenin rehberliğinde adeta öğrenciler için bir gösteri gibi gerçekleştirilir.

İlk olarak öğretmenin sınıfa getirdiği bir karpuzu bir bütün olarak tanıtması ile etkinlik başlar. Daha sonra öğretmen karpuzu ikiye bölerek, bütünden iki yarım örneğini ve bütün yarım kavramlarını somutlaştırır. Etkinliğin bu kısmı daha çok bütün parça ilişkisi üzerinde şekillenirken öğretmen bölme işlemi için karpuzun yenilebilir kırmızı alanını çıkarır. Daha sonra sınıfa karpuzun bütün halinin bölünen, bıçağı bölen, yenilebilir kırmızı alanı bölüm ve kırmızı alandan geriye kalan yeşil kısmı da kalan olarak nitelendirir. Böylece 2. sınıf öğrencilerin gözlerinin önünde somut bir örnekle bölme işlemi ifade edilir.

Diğer yandan etkinliğine 2. sınıf öğrencilerini de dâhil etmek için öğretmen gösterdiği ‘Karpuz Bölme’ örneğini öğrencilerin çizmesini ister. Öğrenciler karpuzun bölünme işlemlerini çizerek anlatır ve pekiştirmiş olurlar. Hem öğrencilerin zihinlerinde görsel bir etkinlik oluşturulur hem de bu görselliğin çizilerek fiziksel aktiviteye dönüştürülmesi sağlanır.

2. Sınıf Matematik Etkinliklerinin Önemi

2. Sınıf matematik etkinliği MentalUP

Akıllı telefonlar ve tabletler, artık hayatımızın vazgeçilmez birer parçası konumunda. Her ne kadar birçok ebeveyn tarafından “Çocuklarıma asla telefon vermiyorum” denilerek engellenmeye çalışılsa da teknolojiden uzak kalmak dijital çağın çocukları için belki de iyi olmayacak. Bunun yerine kontrollü ve süre sınırlandırmalı biçimde akıllı cihazları kullanmalarına izin vermek son derece mantıklı.

1. ve 2. Sınıf matematik etkinlikleri de içeren uygulamalar, çocukların sayısal becerilerini güçlendirme anlamında yardımcı olma potansiyeli taşırlar. Google Play Store ve App Store üzerinden kolaylıkla ulaşılabilen bu uygulamaların kullanımı esnasında dikkatli olmakta fayda olduğunu bir kez daha hatırlatmak gerek. Güvenli, reklamsız ve pedagog onaylı bir uygulama olan MentalUP, diğer seçeneklerle karşılaştırıldığında bir adım öne çıkıyor.

2. Sınıf Matematik Etkinlikleri ve Oyunları MentalUP’ta:

Tamamen yerli bir uygulama olan MentalUP, 4-13 yaş arası çocuklar için dijital zeka oyunları sunuyor. Özellikle ilköğretim düzeyinde çocukları olan ebeveynlerin, çocuklarına güvenle kullandırdığı uygulamada matematik, mantık, görsel ve sözel alanlarda beceri geliştiren etkinlik ve egzersizler mevcut. MentalUP Matematik Oyunları 2. Sınıf düzeyindeki çocukların hem eğleneceği hem sayısal becerilerini geliştirebileceği eşsiz bir fırsat.

Matematiksel becerileri güçlü çocuklar yetiştirilmesine de katkı sunan MentalUP’ın egzersizleri, düzenli kullanımda zihinsel kıvraklığı artırarak zeka becerilerini de güçlendiriyor.

MentalUP Matematik Oyunu’nu Deneyin

TÜBİTAK destekli uygulama, MentalUP’ı deneyin ve zihinsel becerileri güçlendirmeye hemen başlayın.

2. Sınıf Matematik Etkinliklerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Öncelikle anaokullarından gelen öğrencileri ilköğretim sürecine ve müfredatına alıştırmak için 2. sınıf matematik etkinliklerinin oyunlarla desteklenmesi gereklidir. Bu nedenle anaokullarından gelen çocukların diğer eğitim süreçlerine kolay ve etkin bir şekilde adapte olması için 1. ve 2. sınıflarda uyum odaklı eğitimler verilir.
  • Öğrenciler kendi akranları ile aynı sınıf ortamında bulunduğu için etkinliklerin iletişim kurmaya açık ve öğrencileri kaynaştırmayı hedefleyen bir tasarısı olmalıdır.
  • 2. sınıf matematik etkinliklerinin uygulama aşamasındaki en büyük özelliği ise anlaşılabilir olmasıdır. Yani öğrencileri eğlendiremeye ve kaynaştırmaya dayalı etkinliklerden farklı olarak öğrencilerin verilen matematik öğretimlerini de etkinlik bünyesinde kavraması gerekir.
  • Öğrencilerin sıkılmayacakları ve etkinliklerin başından sonuna; tüm sürecinde aktif katılım gösterebilecekleri etkinlikler hazırlanmalıdır.
  • 2. sınıf matematik etkinlikleri, öğrencilere etkin öğretim ortamı sunarken aynı zamanda da zihinsel gelişimlerinin hızlı olduğu bu dönemde matematiksel zekâlarının ortaya çıkışını ve gelişimini desteleyen bir formatta oluşturulmalıdır.
  • Ayrıca öğrencilerin merak duygusunu tetikleyecek ve potansiyel yetenekleri açığa çıkaracak etkinlikler oluşturmak da 2. sınıf öğrencilerinin derse ilgisini yoğunlaştıracaktır.

2. Sınıf Matematik Etkinliklerinde Ebeveynlerin Rolü

2. sınıf matematik etkinlikleri, daha çok okul idaresi ve dersi işleyecek öğretmenin öncülüğünde hazırlanarak öğrencilere sunuluyor olsa da ebeveynlerin katkıları ile de öğrencilerin daha çok verim alması sağlanır. Her ne kadar sınıf ortamında öğrenciler, akran grupları ile iletişim kurarak ve alanında uzman öğretmenin rehberliğinde eğitim alsa da okul dışında da eğitiminin desteklenmesi gerekir. Bunun için de öğrencilerin okul dışındaki hayatlarının büyük bir kısmını kaplayan ebeveynlerinin, 2. sınıf matematik etkinliklerinde rolleri önemlidir.

Özellikle ders sonunda öğretmenlerin verdiği ev ödevi etkinliklerin yapılması için ebeveynlerin, öğretmenden sonra ikinci rehber olması gerekir. Ancak ebeveynlerin çocuklarının ev ödevi etkinliklerine yardımcı olmaları her soruyu cevaplandırmaları anlamına gelmez. Hatta bu durum öğrencilerin eğitimlerine destek vermek yerine gelişimlerinin gerilemesine neden olabilir. Bu nedenle 2. sınıf matematik etkinliklerinde ebeveynlerin rolüne dair olarak şunlar söylenebilir:

  • Öğrencilerin ev ödevi etkinliklerini ve sınıftaki etkinliklerin tekrarlarını gerçekleştirebilmeleri için en uygun koşulları sağlamaları,
  • Öğrencilerin etkinlikleri cevaplandırırken anlamadığı ya da zorlandığı alanlarda onlara cevabı vermeden cevaba yönlendiren ipuçları ile rehber olmaları,
  • Etkinlikler için belli saatler oluşturarak bu saatlerde öğrencilere hatırlatmalar yapmaları,
  • Etkinlikleri gerçekleştirmek için ihtiyaçları olan materyalleri temin etmeleri,
  • Okul ortamına karşı öğrencilerin psikolojik olarak hazırlanması ve aileden destek görmesi için de ebeveynlerin motivasyon konuşmaları yaparak, öğrencileri cesaretlendirmeleri gerekir.
BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ
ANA SAYFA / BLOG / En Sevilen 2. Sınıf Matematik Etkinlikleri