1. Sınıf Matematik Etkinlikleri (PDF)

Bu yazımızda 1. sınıf matematik etkinlikleri PDF şeklinde sunulmuştur. Ayrıca online 1. sınıf matematik etkinlikleri, fiziksel olarak yapılabilecek oyunlaştırılmış 1. sınıf matematik etkinlikleri ve matematik etkinliklerinin faydaları gibi konularda hem çocukları anne- babaları bilinçlendirecek seçenekler de var. Hemen eğlenceye başlamak ve matematiği çocuklara sevdirmek için bu yazı rehberiniz olabilir.

1. Sınıf Matematik Etkinlikleri PDF

1. Sınıf Matematik Etkinlikleri (PDF)

1. Sınıf Problem Çözme Etkinlikleri PDF

1. Sınıf Problem Çözme Etkinlikleri (PDF)

1. Sınıf Kesir Etkinlikleri PDF

1. Sınıf Kesir Etkinlikleri (PDF)

1. Sınıf Matematik ve Örüntü Etkinlikleri PDF

1. Sınıf Matematik ve Örüntü Etkinlikleri (PDF)

En Faydalı 1. Sınıf Matematik Etkinlikleri

1. Sınıf Matematik Etkinliği

1. Sınıf Matematik Etkinliği

1. Sınıf Sayma Etkinliği

1. Sınıf Sayma Etkinliği

1. Sınıf Gruplayarak Sayma Etkinliği

1. Sınıf Gruplayarak Sayma Etkinliği

1. Sınıf Mantık Etkinliği

1. Sınıf Mantık Etkinliği

Üstte yer alan 1. sınıf matematik etkinlikleri, reklamsız ve pedagog onaylı olan MentalUP uygulamasına aittir.

1. Sınıf Matematik Etkinlikleri | 9 Etkinlik Daha

1. sınıf matematik etkinlikleri

Fizik, kimya, biyoloji, geometri gibi birçok ders matematik ile doğrudan ilişkilidir. Hatta yaşamın kendisi bile bir matematik üzerine kuruludur. Aynı zamanda ileride çocuğunuz matematik bilgisi gerektiren bir meslek istiyorsa çocukluğundan itibaren matematiği kavraması onun için faydalı olur. Yapacağı uçurtmalar, kumdan kaleler ya da Legolar matematiği bildikleri takdirde çok daha kolay ve eğlenceli olacaktır.

Sayıları, dört işlemi ve çarpım tablosunu çocuğunuzun daha çok sevmesi için, ebeveyn olarak size de görev düşüyor. İşlemlerin ve sayıların mantığını anlaması, gündelik yaşama uyarlanması bu dersi sevmesini sağlayabilir. Şimdi gelelim en güzel 1. Sınıf matematik etkinliklerine.

Müzik ve Matematik Etkinliği

müzik ve matematik etkinliği

Müzik, en az matematik kadar hayatımızda olan bir olgu. Bu sebeple müziklerle çocuklarınıza matematiği öğretebilirsiniz. Sayı saymayı bir melodi haline getirip çocuğunuzun daha kolay öğrenmesini sağlayın. Bu sayede çocuğunuz, matematiğin sıkıcı, zor, ulaşılması imkânsız bir şey olduğunu düşünmeyecektir. Her sayıya bir melodi belirlerseniz öğrenme sürecini de daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.

Çocuğunuzun Matematik Becerilerini Güçlendirmek İçin:

Çocukların, matematik denildiğinde köşelerine çekildiğine ve matematikten deyim yerindeyse korktuklarına şahit olmuş olabilirsiniz ama onlara matematiğin eğlenceli taraflarını göstererek bu sorunu aşmak mümkün.

MentalUP Matematik Oyunları, çocuklara matematiği, oyunlarla öğreten bir uygulamadır.

Düzenli kullanımda MentalUP’ın olumlu sonuçlar verdiği gözlemlendi ve çocukların zihinsel becerilerini artırdığı, bilimsel olarak kanıtlandı.

MentalUP Matematik Oyunu’nu Deneyin

Parmakla Sayma 1. Sınıf Matematik Etkinliği

parmakla sayma matematik etkinliği

Parmaklar, işlem yaparken çocuğunuzun güvende hissetmesi için önemlidir. Bu sebeple parmaklarla işlem yapmayı çocuklarınıza öğretmeli ve desteklemelisiniz. 1. sınıfa başladığında bu parmak hesabına devam edebilir. Karşı çıkmayın ve kızmayın. Zamanla bu alışkanlığına ihtiyaç duymayacaktır. Hatta dilerseniz parmakları ile sayma etkinliğini biraz daha zorlaştırabilir ve ikişer ikişer saymasını isteyebilirsiniz.

1. Sınıf Toplama İşlemi Etkinliği

1. Sınıf toplama işlemi

Çocuğunuz sayı saymayı tam öğrenmeden ona dört işlem sormayın. Bu, onların daha çok zorlanmasına sebep olacaktır. Matematik işlemlerini öykü halinde aktarırsanız, çocuğunuz bunu bir işlem olarak değil, eğlenceli bir bilmece olarak düşünecektir. Örneğin, 5+6 kaç eder demek yerine; “Ayşe masaya 5 kalem bırakmış. Ali de 6 kalem daha koymuş. Veli ise masanın üstündeki kalemleri saymaya başlamış. Sen ondan önce kaç kalem olduğunu söyleyebilir misin’?” şeklinde sorabilirsiniz.

1. Sınıf Sayılar Etkinlik Önerisi: Akıldan İşlem

1. Sınıf sayılar etkinlik

Parmaklarla işlem yapan çocukların, 1. sınıf matematik derslerinde akıldan işlem yapmaya başlaması gerekir. Daha önce belirttiğimiz gibi, çocuklarınıza kızarak ve baskı uygulayarak parmak hesabından vazgeçmesini istemeyin. Zaten parmaklarıyla basit işlemleri yapıyordur. Bu basit işlemleri aklından yapmasını isteyin ve bunu bir egzersiz haline getirin. Artık basit bir şekilde akıldan bu işlemleri yapıyorsa işlemleri zorlaştırabilirsiniz.

Ödevleri Etkinlik Olarak Değerlendirin

Ev ödevi etkinlik önerisi

Ödevler, çocuklar için aşılması zor engeller halini alabilir. Ödev yapmak yerine telefon, bilgisayar ya da tabletlerle ilgilenmek isteyebilirler. Bu durumda sizin yapmanız gereken, ödevleri eğlenceli bir hale getirmektir. Diyelim ki 1. Sınıf çıkarma işlemi ile ilgili bir ödevi var ve yapmak istemiyor. Buzdolabınızı açın ve meyve çıkartın. Bu meyvelerle, ödevde belirtilen çıkarma işlemini yapmaya çalışın. Emin olun, bunun gibi 1. Sınıf matematik oyunları sayesinde ödevleri ona çok daha eğlenceli gelecektir.

Ayrıca ödev zamanları dışında çocuğunuza durup dururken bir işlem sorup aklından çözmesini isteyebilirsiniz. Hatta o da size sorabilir. Böylelikle matematiği ödev yapma zamanı dışında da günlük hayatında kullanacaktır.

Kutu Oyunlarını Değerlendirin

1. Sınıf doğal sayılar etkinlik

1. sınıf doğal sayılar öğrenildiyse ve ardından parmak hesabını bırakan çocuğunuz aklından işlem yapma baskınıza da bir süre karşı çıktıysa işleri biraz zorlaştırmanın zamanı gelmiş demektir. Bu zorluk seviyesini de aşan çocuğunuz için 1. Sınıf doğal sayıları içeren ama biraz daha komplike olan kutu oyunları oynayabilirsiniz. Çocuklar için iskambil kağıdına benzeyen desteler alabilir, sayma ve dört işlem gerektiren bu tür çocuk oyunları ile matematiğe karşı motive olmasını sağlayabilirsiniz.

Dijital Matematik Etkinlikleri

1. Sınıf dijital matematik etkinlikleri

Elektronik cihazlar artık iletişim aracı işlevini aşarak, baş asistanımız haline geldi. Sosyal mecralar ve oyunlarla harcadığımız zaman bir hayli fazla. Çocuklarımız da bu ekranda ne yaptığımızı merak ediyor ve bu cihazlarla tanışmak istiyor. Hal böyle olunca onların bu merakı, telefon ve tabletlerin nasıl kullanıldığını öğrenmelerini kolaylaştırıyor. Artık bir çocuğa tablet verirseniz, kendi başına istediği oyunları indirebilir ve zaman geçirebilir. Bu zamanlarda güvenli ve kaliteli vakit geçirebilmelerini sağlamak sizin elinizde. Matematiği çocuğunuza sevdirmek için teknolojiyi göz ardı etmeyin. İster okul öncesi olsun ister okula yeni başlayan bir çocuğunuz olsun, mobil uygulamalar ile zekasını geliştirmeye yardımı olabilirsiniz. 1. Sınıf kesirler ve 1. Sınıf geometrik şekilleri içeren oyunlar sunan bir uygulama ararsanız MentalUP’ı değerlendirebilirsiniz.

1. Sınıf Matematik Oyunları MentalUP’ta:

4-13 yaş arası çocuklar için zekâ oyunları sunan MentalUP, 1. Sınıf matematik oyunları arayan ebeveynler için de doğru tercih. Düzenli kullanımda zekâ becerilerini geliştirdiği kanıtlanmış olan MentalUP Matematik Oyunları’nı çocuğunuzla birlikte siz de oynayabilir. Birlikte etkinlik yapmanın tadını çıkartabilirsiniz.

1. sınıf matematik etkinlikleri ve oyunları, çocuklara zihinsel üstünlük kazanma şansı vererek sayısal becerilerinin temellerini atmalarına yardımcı olur.

MentalUP Matematik Oyunu’nu Deneyin

Pedagog onaylı bir uygulama olan MentalUP ile reklamsız bir zeka oyunu deneyimi yaşamak için hemen başlayın ☝🏻

1. Sınıf Matematik Etkinliği Olarak Satranç

Çocuklar için satranç

Çocuğunuzun matematikle iç içe olmasının en etkili yollarından biri olarak satranç gösterilebilir. Satranç, zeka gelişimi için belki de en önemli zihinsel spordur. Analitik düşünme, problem çözme, planlı yaşama gibi becerileri de geliştiren ve zihinsel kıvraklık sağlayan satranç, yüzyıllardır hayatımıza eşlik ediyor. Çocuklar için özel olarak tasarlanan satranç oyunlarından edinebilirsiniz. Atın nasıl ilerlediğini, filin ve piyonların nereye kadar gidebileceğini öğrendikçe çocuğunuz bu oyunu çok sevecektir. Çocuğunuzun pandemi zamanlarında anne ve babasıyla satranç öğrenmesi hem aile bağlarını kuvvetlendirecek hem de birlikte kaliteli zaman geçirmenizi sağlayacaktır. Buna ek olarak matematiksel becerilerini kuvvetlendirmesi de cabası.

1. Sınıf Onluk Birlik Etkinliği

1 sınıf onluk birlik

Evinizde bulunan araçlarla harika matematik etkinlikleri yapabilirsiniz. Örneğin, mutfakta bulunan kaşıkları sayabilir, raftaki kitapları düzenlerken kaç tane olduğunu çocuğunuza öğretebilirsiniz. Biraz daha zorlaştırmak isterseniz onluk birlik etkinliği yapabilirsiniz.

Örnek Etkinlik: Birlikte mutfağa gidin, erzak dolabınızı açın ve fasulye ya da nohut veya pirinç gibi bir bakliyat seçin; düz bir zeminde toplayın. Ardından onluk ve birlik olarak ayırmak üzere hazırlanın. Şimdi çocuğunuza hazırladığınız bakliyattan 24 tane verin ve her 10 tanesini bir kenara, 10’u tamamlamayanları ise diğer kenara koymasını isteyin. Böylece bir yerde 10+10 olmak üzere 2 onluk, diğer yerde ise 4 birlik olacaktır. Bu rakamları topladığında 24 rakamına ulaşacaktır. Onluk birlik etkinliği aynı zamanda 1. Sınıf toplama etkinliği olarak da görülebilir. Dilerseniz bu etkinliği farklı materyallerle ya da kağıt üzerinde de yapabilirsiniz.

1.Sınıflar İçin Matematik Etkinliklerinin Önemi

Matematik, bir bireyin çocuk yaşta kavraması gereken temel becerilerden biri olarak kabul görür. Bir çocuğun matematiğin temellerini iyi kavraması, okul döneminde ve sonrasında olaylara farklı açılardan ve analitik bakabilen bir birey olmasını sağlar. Karşısına çıkan problemleri, sorunları daha çabuk kavrar ve çözümünü daha rahat bulur. Bu arada, matematik, sadece çarpım tablosu ve dört işlemden ibaret değil. Yaşantımızın tamamı matematik üzerine kuruludur. Daha en başından sayılar ve işlemlerle çocuklarımızı karşı karşıya bırakırsak bu, çocukların matematikten korkmalarına sebep olacaktır. Gündelik hayatla matematiği ne kadar özdeşleştirirsek çocuklarımızın matematikle ilişkisini de o kadar sağlam temeller üzerinde yükseltme imkânı bulmuş oluruz.

Ana sınıfında okuyan bir çocuğun, sevimli sayılarla matematik öğrendiğini görüyorsunuzdur. Ama ne yazık ki 1. sınıfa geçtiklerinde bu güzel oyuncaklardan eser kalmaz. Matematik dersi, 1. sınıf okuyan bir öğrenci için ya kâbus ya da eğlenceli bir konu halini alacaktır. Kabusa dönen bu problemi erken fark edip eğlenceli hale getiremezseniz bu, tüm yaşamı boyunca matematikten ve kimi zaman okuldan bunalmasına sebep olabilir.

BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ
ANA SAYFA / BLOG / En Faydalı 1. Sınıf Matematik Etkinlikleri