Stanford Binet zeka testi hakkında detaylı bilgileri aşağıda paylaştık. Eğer online ortamda test yapmak istiyorsanız aşağıdaki MentalUP IQ Testlerini kullanabilirsiniz.

Hızlı IQ Testi

Hızlı IQ Testi

Referans değerleri baz alarak güçlü sonuçlar verir. Testin sonunda IQ puanı, detaylı raporlar ve sertifika paylaşılır.
Gelişmiş IQ Testi

Gelişmiş IQ Testi

Kapsamlı sorularla daha güçlü sonuçlar verir. Testin sonunda IQ puanı, detaylı raporlar ve sertifika paylaşılır.

Stanford Binet Zeka Testi, üstün yetenekli ve zihinsel engel taşıyan çocukların saptanması için kullanılan bir zeka testidir. Stanford Binet, resmileşmiş ilk zeka testi olma özelliğini taşımaktadır. Alfred Binet ve Theodore Simon tarafından hazırlanmıştır.

Stanford Binet Zeka Testi hakkında detaylı bilgileri aşağıda paylaştık ancak hatırlatmamız gerekir ki, bu test uzman eşliğinde yapılan bir testtir.

Eğer kendi imkanlarınızla çocuğunuzun zihinsel becerilerini test etmek isterseniz MentalUP Online IQ Testi’ni kullanabilirsiniz.

1905’te tamamlanan bu zeka testinde, zorluk seviyesi git gide artan 30 adet soru bulunmaktaydı. Testi yapan kişi, çocuğa sırasıyla stanford binet zeka testi soruları yöneltiyor, çocuğun cevaplayamadığı soruda testi sonlandırıyordu.

Sadece 3 yıl içinde Stanford Binet Testi, her yaş grubundan çocukların ortalama zeka seviyelerini tespit edebilecek kadar veri toplayabilmişti. Test sonuçları doğrultusunda zeka yaşı kavramı ortaya çıktı.

ZEKA YAŞI NEDİR?

Zeka yaşı, bir zeka testinde çıkan sonucun, aynı zeka testinin ortalama puan tablosundaki karşılığıdır.


stanford binet zeka testi

Örnek vermek gerekirse; zeka yaşı 11 olan bir çocuğun, test sonucunda da zihin yaşı 11 çıkarsa ortalama bir zekaya sahip olduğu görülüyordu.

ZEKA YAŞI NASIL HESAPLANIR?

Zeka yaşı hesaplanırken, uygulanan testin çocuğun gerçek yaşına uygun olduğundan emin olmak gerekir. Testten çıkan puanın, testin ortalama tablosuyla karşılaştırılması ile zeka yaşı hesalanır.

STANFORD BİNET HALA GÜVENİLİR Mİ?

Stanford Binet Zeka Testi soruları günümüze gelene kadar 4 defa güncellenmiştir

  • Dil kavramı zamana göre değişen bir kavramdır. Bu yüzden dildeki değişmeler göz önünde bulundurularak zeka testinden çıkan sonuçlar da değişeceği için güncellemelere gidilmiştir.
  • Her ülkenin kültürel yapısı farklıdır bu yüzden testten doğru cevaplar alınmayabilir.
  • Cinsiyet farkı. Bu bile farklı sonuçlar çıkması için yeterli bir sebeptir.

Stanford Binet Testi’nin 15 farkı alt çeşidi vardır. Bu testler 4 yeteneği ölçmek için kullanılır. Bunlar;

  • Sözel yargılama
  • Görsel-soyut yargılama
  • Niceliksel yargılama
  • Kısa süreli bellek'tir.

Stanford Binet Zeka Testi Nasıl Yapılır?

Stanford Binet Testini uygulayacak uzmanın dikkat etmesi gereken şeyler vardır. Testlerin bireysel yapılması, testin yapılacağı ortamın sessiz ve ilgi çekici materyallerle donatılmaması, çocuğun yemek ve tuvalet gibi ihtiyaçlarının önceden giderilmiş olması ve bunun gibi dikkat dağıtacak her şeyden kaçınılmalıdır.

ÇOCUĞUN YAŞINA GÖRE STANFORD BİNET ZEKA TESTİ NASIL UYGULANIR?

Eğer çocuk küçük yaştaysa ve aile bireylerinin yanında olmamasından huzursuz olacaksa teste aileden biri de gözlemci gibi katılır. Eğer çocuğun yaşı müsaitse odada sadece testi yapan kişi ve teste giren çocuk olmalıdır. Testin ne zaman biteceği ise çocuğun potansiyeline bağlıdır.

stanford-binet-1

STANFORD BİNET ZEKA TESTİ ÖRNEĞİ

ÖNERİ: Zeka (IQ) Testi yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Daha genel bilgilere ulaşabileceğiniz bu yazıda, sizi şaşırtacak bilgilere de ulaşacaksınız. Örneğin; dünyanın en yüksek IQ puanına sahip insanı Einstein mıdır? Cevabı sizi çok şaşırtacak…

Stanford Binet Testi Kaç Yaşında Yapılır?

Bu konuda birçok kanı vardır. 2 yaşından itibaren yetişkinliğe ulaşmış insanlara kadar uygulanabileceği söylenmektedir. Tabii ki uzmanınızın görüşü bu kanılardan daha önemlidir. Uzmanınıza da bunu sormaktan çekinmeyiniz.

Çocuğun Zeka Gelişimi Nasıl Desteklenir?

MentalUP Beyin Egzersizleri, içerisinde bulunan dikkat, hafıza, görsel-sözel zeka, mantık muhakeme ve kavramlaştırma oyunları sayesinde çocuğunuzun sözel yargılama, görsel soyut algılama, niceliksel yargılama, kısa-uzun süreli bellek, dikkat ve benzeri alanlarda beyin gelişimini destekler.

Günde 20 dakikasını MentalUP’a ayırmak çocuğunuzun hem eğlence (oyun) ihtiyacını karşılar, hem de zihinsel becerilerini artırmasına yardımcı olur. Performans raporlarını yaşıtlarıyla karşılaştırabilirsiniz.

Şimdi Deneyin

BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ