YARIYIL TATİLİNDE ÇOCUKLARLA BİRLİKTE YAPILACAK EN GÜZEL ETKİNLİKLER

ANA SAYFA / BLOG / Yarıyıl Tatilinde Çocuklarla Birlikte Yapılacak En Güzel Etkinlikler
Son Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2023

Çocukların ve gençlerin heyecanla beklediği yarıyıl tatili (sömestr) geldi. Bir yandan karne heyecanı, diğer yandan 15 günlük tatil planı çocukları oldukça mutlu ediyor. Bir eğitim döneminin daha yarısını tamamlayan çocuklarımız, aileleriyle güzel bir tatili hak etti. 15 gün tatilde çocuklarınızla keyif dolu vakitler geçirebilmeniz için çok özel bir liste hazırladık. Bu listede etkinlik önerilerinden, gezilecek yerlere; kültür-sanat faaliyetlerinden ev içi aktivitelere kadar birçok alternatif var. Şimdi yarıyıl tatilinin tadını çıkaralım.

yarıyıl somestr etkinlikleri 2020
UZMANLAR UYARIYOR!

Çocuğunuzla doyasıya gezebileceğiniz yerleri listelemeden önce karne konusunda anne-babalara birkaç hatırlatma yapmamız gerekiyor. Uzmanlar, çocuklarımızın karnelerine vereceğimiz tepkiler konusunda bizi uyarıyor:

“Karne başkalarına karşı bir övünme ya da utanma nedeni olmamalıdır. Unutmayın çocuğunuz, sizin için değil öncelikle kendisi için çalışmalıdır. Çocuk eleştirilir, suçlanır. Oysa yapılması gereken, karnedeki düşük notların nedenlerinin ana-baba-çocuk üçgeninde değerlendirilmesidir. Değerlendirmeyi buna göre yaparsak göreceğiz ki karne biraz da bizim karnemiz”

Mehmet Tokmak | Gaziantep Şahinbey Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü

Mehmet Tokmak’ın da dediği gibi eğer çocuklarımızın notlarından memnun değilsek hangi derste neden başarısız olduğunu, motivasyonunu bozmayacak şekilde, birlikte araştırmalıyız. Her anne-baba, çocuğunun okul başarısını artıracak motivasyon araçlarını keşfetmelidir.

2024 YARIYIL TATİLİNDE GEZİLECEK YERLER

Nüfus yoğunluğunu göz önünde bulundurarak gezilecek yerleri İstanbul genelinde paylaştık. Bulunduğunuz şehirde benzer alternatifler olabilir.

1

İstanbul Oyuncak Müzesi

Çocukların ve yetişkinlerin keyifle vakit geçirebileceği İstanbul oyuncak müzesi 700’lü yıllardan günümüze kadar ulaşmış oyuncakların sergilendiği müzedir. Bu müzede çocukların kendi oyuncaklarını yapma ve boyama imkanı var. Tüm aile bireylerinin kendinden bir parça anı bulup, mutluğu paylaşabileceği benzersiz bir konsepte sahip. Şair Sunay Akın’ın kurduğu müzede 20 yılı aşkın sürede elde ettiği koleksiyonlar sergileniyor. Üstelik oyuncaklar ile oluşturulan kompozisyonlar sayesinde çocuklar dünya tarihi hakkında bilgi sahibi oluyor.

  • İstanbul Oyuncak Müzesi Göztepe’de Ömerpaşa Caddesinde.
  • Antalya Oyuncak Müzesi, Antalya-Muratpaşa’da.
  • Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi ise Gaziantep-Şahinbey’de.
somestr istanbul oyuncak müzesi

2

Uçurtma Müzesi

1986 yılından günümüze kadar dünyanın çeşitli bölgelerinden temin edilen birbirinden güzel uçurtmaların sergilendiği bu müzeyi çocuğunuz çok sevecek. Sizler de biran için çocukluk yıllarınıza yolculuk yapmış olacaksınız.

Uçurtma müzesini çocuklar için eğlenceli kılan faktörlerden biri de kendi uçurtmasını yapma imkanı bulmaları. Evet, bu müzede çocuğunuzla birlikte kendi uçurtmanızı yapabilirsiniz.

Uçurtmalar hakkında merak ettiğiniz her şeyi sorabileceğiniz güler yüzlü danışmanlar sizi bilgilendiriyor. Dilediğinizce fotoğraf çekebilir, müzedeki anılarınızı ölümsüzleştirebilirsiniz.

İnstagram hesabında çok renkli kareler var: Instagram | @UcurtmaMuzesi

Uçurtma müzesi Türkiye’de tek ve şimdilik sadece Üsküdar’da var.

somestr uçurtma müzesi

3

İstanbul Modern

İstanbul modern, yetişkinlere hitap ettiği gibi çocuklar için de faydalı ve eğlenceli etkinlikler düzenliyor. Sergi, eğitim, etkinlik, sinema ve benzeri alanlarda mükemmel içeriklerin sunulduğu İstanbul Modern’i çocuklarınızla ziyaret edebilirsiniz.

Bu arada! Sömestre tatili için özel etkinlikler sizi bekliyor. Yarıyıl Sanat Atölyeleri başlığı altında düzenlenen organizasyona katılarak sanat projesi üretmeye ve yorumlamaya yönelik atölye çalışmaları yapabilirsiniz.

İstanbul Modern, Beyoğlu-İstanbul’da.

somestr istanbul modern

4

Miniatürk

Miniatürk, 60.000 metrekare alan üzerine kurulmuş kocaman bir minyatür kenttir. Minyatür boğaz köprüsünü 20 adımda geçebilirsiniz. Kumandalı minyatür tekneleri minyatür denizlerde yüzdürebilirsiniz. Daha bunlar gibi onlarca farklı aktiviteyi Miniatürk’te bulabilirsiniz. Çocuklarınızla eşsiz bir deneyim yaşayacağınızdan şüpheniz olmasın.

Gezi treni, konuşan masal ağacı, labirent park, satranç alanı, miniland oyun üniteleri ve 3 boyutlu helikopter simülasyonu çocuklarınızın oldukça ilgisini çekecek.

somestr miniatürk

5

Kidzania İstanbul

Çocukların ilgi duyduğu veya merak ettiği meslekleri icra edebilecekleri, kendi para birimi ve mesai sisteminin olduğu bir şehir düşünün. Bu şehirde çocuklar adeta büyümüş de küçülmüş gibi yaşıyorlar. Mesela sağlık personeli olan 112 Acil kıyafetlerini giyiyor. 50'den fazla farklı meslek var. İtfaiyecisinden arkeologuna, bankacısından veterinerine kadar herkes seçtiği mesleğin üniformaları ile oyuna dahil oluyor. Kidzania'da çocuklar kendi paralarını kazanıp kendi ekonomilerini yönetiyorlar.

Eğlence ve eğitimin bir arada olduğu bu benzersiz şehirde çocuklar doyasıya vakit geçiriyor. 10.000 metrekare alana kurulu olan Kidzania çocuk şehri İstanbul-Acıbadem Akasya AVM'de.

somestr kidzania çocuk şehri

6

Diğer Aktivite ve Oyunlar

Yarıyıl tatilleri derslerden kopma ve tembelleşme gibi sonuçlar doğurabiliyor. Bu tür olumsuzluklar yaşamamak için çocukların gece geç saatlere kadar TV izlemekten ve odasına kapanıp saatlerce bilgisayar oyunları oynamaktan kaçınması gerekiyor. Bununla birlikte eğitmenler, ders tekrarı yapılması gerektiğini ve bol bol kitap okunması gerektiğini hatırlatıyor. Tabi ki bu sürecin bir TATİL olduğunu da unutmadan…

Sömestre tatilinde aile içi etkinlikler, satranç, kendoku, MentalUP gibi zeka oyunları ile çocuğunuzun vaktini kaliteli değerlendirmesini sağlayın.

somestr mentalup

MentalUP Eğitsel Oyunlar, çocukların zihinsel becerilerini geliştirmeye yönelik tasarlanmış, TÜBİTAK destekli ve oyun formatında bir uygulamadır. MentalUP, bir ders programı gibi değildir; çocuğunuz sadece oyun oynadığını düşünür. Bu esnada problem çözme, mantık kurma ve dikkat becerilerini geliştirmiş olur.

Görsel-sözel-sayısal zeka oyunlarıyla zenginleştirilmiş MentalUP, çocukların okul başarısına da katkı sağlamaktadır. Tüm bu özellikleri gözlemlenerek Ruh Sağlığı Derneği tarafından PEDAGOJİK ÜRÜN sertifikası verilen MentalUP’ı çocuklarınız için inceleyin.

Doğa okulları, Bahçeşehir koleji, Okyanus koleji ve bir takım özel zeka atölyeleri MentalUP Eğitsel Oyunları ders materyali olarak kullanmaktadır.

MentalUP Eğitsel Oyunlar: Şimdi Deneyin