BEYİN GELİŞTİRME YOLLARI: ETKİN YÖNTEM VE TEKNİKLER

ANA SAYFA / BLOG / Beyin Geliştirme Yolları: Etkin Yöntem Ve Teknikler
Son Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2018

Her insan, yaşam standartları yüksek, üreten ve toplumsal fayda sağlayabilen birey olmayı arzu eder. Bu yüzden “beyin geliştirme ihtiyacı hayatımızı kolaylaştırma isteğimizden gelir” diyebiliriz. Çocuklarımızı da bu vizyonla yetiştirmeye çalışmıyor muyuz?

Bilek gücünün anlam ifade etmediği çağdaş yaşamın en önemli güç birimi zekadır. Kendi ayakları üzerinde durabilen, fiziksel ve zihinsel engelleri aşabilen, üreten, fayda sağlayan bir birey olmak için beyni geliştirmek şart.

Bu makalede beyin geliştirme yolları ana başlığı altında aşağıdaki konuları işledik.

  1. Zihinsel gelişim evreleri/Beynin Gelişimi
  2. Beyin Geliştirmenin Yolları
  3. Beyin Geliştirme Oyunları
  4. Beyni Geliştiren Besinler
  5. Beyin Geliştirme Egzersizleri
  6. Beyin Geliştirme Kitapları
Beyin Geliştirme Yolları

ZİHİNSEL GELİŞİM EVRELERİ/BEYNİN GELİŞİMİ HAKKINDA KISA BİLGİ

Anne karnında ilk gelişmeye başlayan organ beyindir. Bununla birlikte gelişimini en son tamamlayan organlardan biri yine beyindir. Peki,

  • Beyin gelişimi ne zaman başlar?

    Cevap: Beyin gelişimi anne karnında 3. Hafta başlar. Dolayısıyla, ilk zihin geliştirme teknikleri, annenin hamilelik döneminde kendi sağlığına dikkat etmesi ile başlar.

  • İnsan beyni kaç yaşa kadar gelişimini sürdürür?

    Cevap:Erkeklerde 16-18, Dişilerde 15-17 yaşa kadar zihinsel gelişim oldukça hızlıdır. Bu yaştan sonra zihin geliştirme süreci durabileceği gibi 30’lu yaşlara kadar daha yavaş bir şekilde devam da edebilir. 30’lu yaşlardan sonra beyin geliştirme teknikleri uygulansa dahi zihinsel gelişim neredeyse imkansızdır ancak mevcut potansiyeli korumak mümkündür. Dolayısıyla insan, yaşamı boyunca çeşitli beyin geliştirme yolları keşfetmekten geri kalmamalıdır.

Yine de hatırlatmak gerekir: Bir insanın 17-18 yaşında beyin gelişimini tamamlaması anormal bir durum değildir.

BEYNİ GELİŞTİRMENİN YOLLARI

30’lu yaşlara kadar sürebilecek uzun bir evreden bahsediyoruz. Bu yüzden “bebeklerde beyin gelişimi, çocuğun beyin gelişimi, yetişkinler için beyin gelişimi” şeklinde özetlemek daha sağlıklı olur.

Bebeklerde beyin gelişimini etkileyen en önemli faktörler: Düzenli uyku, dengeli beslenme, ebeveyn sevgisi, oyun ve ilgidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde beyni geliştirmenin yolları ise bu kadarla sınırlı olmayıp kitaplar ve çeşitli egzersizler ilave edilebilmektedir.

1

Besinlerle Beyni Geliştirme (Zekayı Geliştiren Yiyecekler):

  • D vitamini sağlayarak hücrelerin kendi kendini onarmasına ve beynin işlevselliğinin artmasına yardımcı olan yumurtanın muhakkak tüketilmesi gerekir.
  • Hafıza gelişimi sağlayan tirozin maddesini yoğurt ile sağlamak mümkün.
  • Somon gibi beyaz et tüketimi vücuda omega-3 yağı sağlar ve hafızayı kuvvetlendirir. Aynı zamanda omega-3 iyi bir koruma aracıdır. Sağlıklı bir beyin için omega-3 tüketilmelidir.
  • Ceviz ve fındık beynin sinir sistemini güçlendirerek odaklanmayı kolaylaştırır, konsantrasyon gelişimi sağlar. Ceviz ve fındık, zekayı geliştiren yiyecekler arasında neredeyse herkesin severek tükettiği kuru baklagillerdir.
  • Vücudun demir ihtiyacını karşılayan kırmızı et tüketimi çocuğun beyin gelişimi için önemli rol üstleniyor.
  • Zihin geliştirme adına önemli besin değerleri içeren patates, çilek, üzüm suyu, soya ve yulaf ürünleri de unutulmamalıdır.

2

Oyun ve Egzersizlerle Beyni Geliştirme:

  • Yetişkinler için spor yapmak, çocuklar için oyun oynamak fiziksel egzersiz olarak değerlendirilir. Aynı zamanda çocuklar için de uygun spor programları olduğunu unutmamak gerekir. Spor yapmak kan akışını hızlandırır, beyne giden oksijen miktarını artırır ve zihin geliştirmek adına önemli katkı sağlar.
  • Zeka oyunları; hem çocuklar, hem de yetişkinler için en etkili beyin geliştirme tekniklerinden biridir. Sudoku, satranç, mangala,MentalUP(Bkz: MentalUP Beyin Egzersizleri) gibi zeka oyunları hem eğlendirici, hem de zihin geliştirmek adına oldukça faydalıdır.
  • Gece uykularının kesintisiz ve kaliteli olması beyin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Aynı şekilde bebeklerde REM (Rapid Eyes Movement) olarak adlandırılan kesintisiz gece uykuları, beyni geliştirmek adına dikkatle sağlanmalıdır.

Yukarıda bahsettiğimiz beyin geliştirme yöntemleri gündelik hayatımızın birer parçası sayılır. Aslında bu yöntemleri uygulayarak ekstra bir iş yapmış sayılmayız. Sadece bilinçli ve dikkatli olmamız yeterli olacaktır. Beyni geliştirme yolları hakkında araştırma yaparken amacınız nokta atışı ve sadece bu amaca hizmet eden zihin geliştirme yöntemleri keşfetmekse MentalUP Beyin Egzersilerinden kısaca bahsedelim:

Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri ve uzman doktorlar tarafından geliştirilen MentalUP, çocukların akıllı teknolojiler ile geçirdiği süreyi kaliteli değerlendirmelerini sağlayan online beyin egzersizleri uygulamasıdır.

Beyin gelişimine olumlu katkıları gözlemlenerek Ruh Sağlığı Merkezi tarafından PEDAGOJİK ürün sertifikası verilen MentalUP, dünya genelinde 10 milyondan fazla aile tarafından kullanılmaktadır. İçerdiği egzersizler tamamen oyun şeklinde tasarlanan MentalUP’ı yetişkinler de hafıza, dikkat ve konsantrasyon gelişimi için kullanabiliyor. TÜBİTAK’ın da desteklediği MentalUP Beyin Egzersizleri Türkiye’nin eğitimde lider okulları arasından Doğa Okulları, Okyanus Kolejleri, Bahçeheşir Koleji tarafından eğitim müfredatına eklendi. Bireysel olarak üye olmak, ÜCRETSİZ denemek veya tam sürümünü kullanmak da mümkün.

MentalUP Beyin Egzersizleri:

Şimdi Deneyin

Beyin Geliştirme Kitapları

Kitap okumayı sevenler için beyin geliştirme kitaplarından bahsedecek olursak;

  • Beyin Geliştirme: Kendinizi Akıllandırma Egzersizleri - Marilyn vos Savant tarafından yazılan Kendinizi Akıllandırma Egzersizleri, ilk olarak 1990 yılında yayınlanmış, beyin geliştirme kitapları arasında oldukça popüler bir eserdir.

  • 12 Haftada Beyin Geliştirme- Yine Marilyn vos Savant tarafından kaleme alınan “12 Haftada Beyin Geliştirme” isimli kitabı da inceleyebilirsiniz. 12 Haftada Beyin Geliştirme isimli eser ilk olarak 01.07.2015 tarihinde yayınlanmıştır.

BEYİN GELİŞTİRME İLAÇLARI NELERDİR?

Bireylerin bu tür arayışlara sevk edildiğini tespit ettik. Önemle belitmeliyiz ki beyin geliştirici ilaç türü yoktur fakat dikkati artıran ve konsantre olmanızı sağlayan ilaçlar vardır. Bu ilaçlar uzman psikiyatristler tarafından reçete edilmedikçe kullanılmamalıdır. Genellikle DEHB tedavisinde reçete edilen dikkate dayalı ilaçlar "beyin geliştirme ilaçları" olarak isimlendirilmemelidir.

BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ