MATEMATİK ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ NEDİR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR?

ANA SAYFA / BLOG / Matematik Öğrenme Güçlüğü Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Son Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2019

Matematik Öğrenme Güçlüğü (Diskalkuli) Nedir: Ortada zihinsel bir problem olmadığı halde sayı ve sembolleri kavrama, matematiksel işlemleri gerçekleştirme ve ilişkilendirmede güçlük yaşatan özel öğrenme bozukluğudur.

Yukarıdaki tanımda vurgulandığı gibi, diskalkulinin kesinlikle zeka geriliği olmadığını hatırlatalım. Aksine, matematik öğrenme bozukluğu olan birçok kişinin özel yetenekli olduğu gözlemlenmektedir. Hatta disleksi veya diskalkuli gibi özgül öğrenme bozukluklarına “Einstein hastalığı” da denilmektedir. Buna rağmen önlem alınmadığında çocuklarda büyük psikolojik hasarlara yol açabilecek, akranlarından geride kalmasına sebep olabilecek ciddi bir güçlüktür. Bu yazıda, matematik öğrenme bozukluğu olan çocukların nasıl desteklenmesi gerektiğinden ve tedavi yöntemlerinden bahsediyoruz. Diskalkuli belirtilerinden başlayalım.

Diskalkuli Nedir

Matematiksel zeka oyunları ile diskalkulik çocukların da öğrenme becerilerini geliştiren MentalUP Beyin Egzersizleri’ni mutlaka inceleyin

Matematik öğrenme bozukluğu belirtileri genellikle çocuk yaşlarda ortaya çıkar. Özellikle okula başlayan diskalkulik çocuklarda veya okul öncesi eğitimi alan diskalkulik çocuklarda anında belirgin davranışlarla kendini gösterir. Diskalkuli (matematik öğrenme güçlüğü) belirtileri şu şekildedir:

MATEMATİK ÖĞRENME BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ

  • Toplama, çıkarma, çarpma, bölme gibi temel matematik işlemlerinde (soru çok basit olsa dahi) zorlanma, uzun süre düşünmek zorunda kalma.
  • Matematik problemlerinde sonuca ulaşmayı sağlayan işlem sırasını oluşturamama.
  • Çarpım tablosunu ezberleyememe veya birkaç gün içinde unutma.
  • Hafıza problemleri yaşayarak, çok basit hesap hataları yapma.
  • Matematiksel sembolleri birbiri ile karıştırma.
  • Sağ-sol kavramını öğrenememe veya sürekli bu konuda hata yapma.
  • Dikkat bozukluğu, konsantre olamama.
  • Tarih, saat, zaman kavramlarına hakim olamama.
  • Basit geometrik şekilleri öğreneme.
  • İşlemlerde sürekli parmak saymak zorunda kalma.
  • Güncelik hayatta, alışveriş esnasında hatalı para verme veya para üstü hesaplayamama.
  • Bozuk para saymada güçlük çekme.
  • Mantıksal ve stratejik oyunlarda çokça hata yapma.

Yukarıdaki belirtilerin bazılarını, tamamını veya benzer örneklerini çocuğunuzda gözlemliyorsanız bir uzmana danışmanız gerekebilir. Çocuğun hiçbir şekilde zihinsel problemi yoksa bir takım yöntem ve egzersizlerle bu eksiklikleri büyük ölçüde gidermek mümkündür.

Matematik Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuklara Nasıl Yardımcı Olunur?

Aile bireyleri olarak:

  1. Birinci adım tabi ki çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanlığından destek almak. Gerekli testler (örnek: Diskalkuli ayırıcı testi) ve gerekli tıbbi ölçümleri yaptırın. Teşhis konulursa yönlendirme alın.
  2. Kesinlikle suçlayıcı ifadeler kullanmayın ve devamlı olumlu motive edin.
  3. Çeşitli matematik problemleriyle sık sık egzersiz yapın. Çözemediği sorular öfkelenmesine veya karamsarlığa kapılmasına neden olabileceği için soruyu çözene kadar ona yardım edin. Bir kısmını çözmüş olmasını da başarı olarak kabul edip tebrik edin. Hatta bu egzersizleri oyun haline getirin.
  4. MentalUP Eğitici Matematiksel Oyunlar gibi diskalkuliye iyi gelen oyunlar oynatın. Oyunlaştırma, en iyi öğretme yöntemlerinden biridir. Oyun, çocuğu cezbeder ve dikkatini vermesini sağlar. Bu da çok güçlü bir egzersiz yöntemidir.
  5. Sınıf öğretmeniyle ve rehberlik öğretmeniyle takım çalışması yapın. Çocuğunuzun özel durumunu aktarıp hassasiyetle yaklaşmalarını sağlayın. Öğretmenlerden aldığınız tavsiyeleri değerlendirin ve siz de mevcut bilgilerinizi öğretmenlerle paylaşarak onlara yardımcı olun. Bu şekilde çocuğunuza özelleştirilmiş biröğrenim süreci sağlamış olursunuz.
  6. İmkanınız varsa özel eğitmen veya eğitim kurumlarından destek alabilirsiniz.
  7. Dikkat ve hafıza egzersizleri yaptırın. Dikkat oyunları ve hafıza oyunları oynayın.
  8. Diskalkulik çocuğunuzun ilgi alanlarını ve yetenekli olduğu konuları tespit edin. Bu alanlara yönelerek yaşam sevincini ve motivasyonunu artırabilirsiniz.Matematik öğrenme güçlüğü çeken çocuklar arkadaşları tarafından “beceriksizlikle” itham edilme riskiyle karşı karşıya oldukları için başarma duygusuna ihtiyaç duyarlar. Özel yeteneklerini keşfedebilirseniz başarma duygusunu sık sık yaşatabilirsiniz.
  9. Küçük aritmetik zeka oyunları oynatın. Mantık ve strateji gerektiren oyunlar ile problem çözebilme becerilerini geliştirmesine yardımcı olun.
  10. Çok sabırlı olun. Basit işlemleri yapamadığında kızmayın veya yılmayın. Tekrar, tekrar ve tekrar yardımcı olmaya çalışın.
Matematik öğrenme bozukluğu

Matematik Öğrenme Bozukluğu İçin Etkili ve Okul Başarısını Artırmaya Yönelik Egzersizler

Diskalkulik çocukları rakamlarla, işlemlerle barıştırıp pratik yapmalarını sağlayacak çocuk kitapları alabilirsiniz. Bununla birlikte satranç türü strateji oyunları ve benzeri mantık oyunları, oyun setleri alabilirsiniz. Birlikte bol bol matematiksel işlem yapıp bunu bir oyuna dönüştürebilirsiniz. MentalUP oyunlaştırılmış matematik egzersizleri’ni de muhakkak inceleyin.

MentalUP Oyunlaştırılmış Matematik Egzersizleri, Ruh Sağlığı Derneği tarafından pedagojik ürün sertifikası verilmiş bir çeşit zihinsel beceri geliştirme uygulamasıdır. Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri ve alanında uzman doktorların geliştirdiği uygulamada çocuklar için oldukça eğlenceli, bilimsel oyunlar var. Çocuklar MentalUP’a ekstra bir sorumluluk değil; eğlenceli bir aktivite gözüyle bakıyor. Bu sayede, ısrar etmek zorunda kalmadan günlük egzersizlerini tamamlıyorlar.

MentalUP, matematik öğrenme bozukluğu olan çocuklara nasıl katkı sağlar?

Bu uygulama sadece diskalkulik çocuklara özel geliştirilmemiştir. Hiçbir öğrenme güçlüğü olmayan çocukların da zihinsel becerilerini geliştirme amacıyla kullanabileceği çok yönlü bir uygulamadır. Buna karşılık, içerdiği sayısal zeka oyunları, işlem oyunları, mantık oyunları, dikkat oyunları, hafıza oyunları ve matematiksel zeka oyunları sayesinde diskalkulik çocuklar için de oldukça faydalı olmaktadır.

MentalUP’ın en önemli özelliklerinden biri kullanıcının oyun performansını ölçümleyip potansiyeline (becerilerine) uygun egzersizleri otomatik belirlemesidir. Bununla birlikte performans raporlarını yaşıtlarıyla karşılaştırma ve gelişim grafiğini inceleme imkanı sunmaktadır.

MentalUP, çocukların zihinsel becerilerini geliştirdiği için okul başarısını artırıcı etkiye de sahiptir.

MentalUP Öğrenim Becerilerini Gelitşirici Zeka Oyunları:

Şimdi Deneyin

Matematik Öğrenme Güçlüğü Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Tedavisi

Matematik öğrenme güçlüğünün en iyi tedavi yöntemi eğitimdir çünkü matematik öğrenme güçlüğü bir hastalık değildir. Tıbbi departmanlarda rutin bir kontrole dahi gitseniz size hasta diye hitap edilir ancak diskalkuli beynin öğrenme ile ilgili fonsiyonlarındaki farklılıktan kaynaklanır. Tedavi yöntemi olarak özetlediğimiz “eğitim” ise yukarıdaki tüm konularda bilinçli olmayı ve çocuğun özel eğitim programlarıyla desteklenmesini içermektedir.

Diskalkulik çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gözlemlenebilir. Bu durumda Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisi önerilmektedir.

özetlemek gerekirse;

Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları biriminden randevu alıp uzman çocuk psikiyatristi tarafından çeşitli matematik öğrenme bozukluğu testleri yapılabilir, teşhis konulabilir, tetikleyici yan hastalıklar varsa tedavi edilebilir. Bizzat diskalkuli için belirgin bir tedavi (ilaçlı veya cerrahi müdahale) yoktur. En iyi tedavi yöntemleri bu makaledeki gibi önerileri değerlendirmektir. Eğitim konusuna özen göstermek ve bilinçli olmak gerekmektedir.

Matematik Öğrenme Bozukluğu Olan (Diskalkulik) Çocukları Tehdit Eden Sosyal ve İçsel Problemler

Matematik bozukluğu olan çocuklar, arkadaşları tarafından –maalesef- alay konusu olabilirler. Daha vahim olan ise, bilinçsiz bir öğretmenin kendisine “aptal, tembel” gibi sıfatlar yakıştırmasıdır. Bu hataları, bilinçsiz ebeveynlerin söylemleri takip eder. Diskalkulik çocuklar matematik dışında bazı konularda üstün yetenekli olabildiği için anne-babalar şu şekilde yorumlar yapabiliyor:

-Demek ki istesen yapabiliyorsun. Aklın yaramazlığa çalışıyor. Hep bir haylazlık peşindesin. Tembelliğinden yapmıyorsun ve benzeri yorumlar…

Konuyu bu şekilde yorumlamak kesinlikle doğru değildir. Çocuğunuz bazı konularda çok yetenekliyse, zeka geriliği problemi olmadığını size kanıtlıyor demektir. Özel bir yeteneği olmasına da gerek yok. Eğer çocuğunuz, matematik dışında diğer konularda normal becerilere sahipse yine zekasıyla ilgili bir problem yaşamadığını işaret ediyor demektir. Kendi kendinize yorumlamak yerine bir an önce uzman çocuk psikiyatristlerinden destek almanız gerekmektedir.

İşte bu gibi durumları sağlıklı analiz edemeyen çevre ve aile bireyleri, diskalkulik çocukların ruh sağlığına olumsuz etki edebiliyor. Kendini doğru ifade edemeyen ve çeşitli şekilde aşağılanmaya maruz kalan çocuklar zamanla motivasyonlarını kaybedip tüm sorumluluklardan kaçma eğilimi gösteriyor. İçine kapanan ve benlik duygusunu kaybeden çocukların toplumdan soyutlanma ve ciddi psikolojik sorunlar yaşama olasılığı her zaman var!

Tüm bu olumsuzların önüne geçmek için aile ve sosyal çevrenin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Çocuğun da becerileri desteklenmeli ve kendini geliştirmesine yardımcı olunmalıdır. Bunu sağlamanın en iyi yolu ise doğru bir eğitim ve yardımcı egzersizler kullanmaktır.

BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ