En Güzel Online Oyunları Şimdi Oyna

en güzel mantık oyunları

Mantık Topları Oyunu

en güzel geleneksel oyunlar

Deve Cüce Oyunu

en güzel hafıza oyunları

Şeker Kapmaca Oyunu

En güzel müzik oyunu

Enstrümanlarım Oyunu

En güzel dikkat oyunları

Gözümden Kaçmaz Oyunu

en güzel dikkat oyunu

Kaçan Top Oyunu

en güzel hafıza oyunları

Tangram Oyunu

en güzel hafıza oyunları

Renk Karmaşası Oyunu

Daha önce de dediğimiz gibi, günümüz çocukları ne geleneksel oyunlardan ne de dijital oyunlardan vazgeçiyor. Yazının devamında birçok oyun önerisi bulabilirsiniz ama öncelikle, 10+ milyondan fazla aile tarafından kullanılan ve pedagog onaylı MentalUP Zeka Oyunları uygulamasının en güzel oyunlarına bir göz atın:

MentalUP’ı Aç

Çocuklar için En Güzel Oyunlar

en güzel mantık oyunları

Uzay Yolculuğu Oyunu

en güzel geleneksel oyunlar

Hafıza Kartları Oyunu

en güzel hafıza oyunları

Yüz Tanıma Oyunu

En güzel müzik oyunu

Çiz Bakalım Oyunu

En güzel dikkat oyunları

Eşini Bul Oyunu

en güzel dikkat oyunu

Küp Sayısı Oyunu

en güzel hafıza oyunları

Eksik Parçayı Bul Oyunu

en güzel hafıza oyunları

Renkli Lambalar Oyunu

Günümüzde neredeyse her çocuğun aklına “Oyun Oynamak” denilince dijital oyunlar geliyor. Bilgisayar, tablet ve daha çok akıllı telefonlarla oynanan oyunlar, çocukların oyun oynama algısını tümden olmasa da büyük oranda değiştirdi. Artık geleneksel oyunların yüzüne bakan çocuk sayısı büyük bir hızla azalıyor. Bunun önüne geçmek gibi beyhude bir çabaya gerek yok ama en azından çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerine ciddi katkılar sunan geleneksel oyunları da hepten unutmamak gerek. Tamam, çocuklarımızı beceri geliştirecek dijital oyunlarla desteklemeliyiz ancak geleneksel oyunların da çocuk gelişimindeki payını yabana atmamanızı öneriyor uzmanlar. İşte, yazının devamında çocukların bedensel ve zihinsel gelişimlerine katkı sunan en güzel oyunların geleneksel olanlarını derledik. Bazılarının sizin için dünyanın en güzel oyunları olduğunu biliyoruz. 🙂

İşte, çocuklar için en güzel oyunlar👇

En güzel geleneksel oyunlar
  1. Tek Başına Oynanabilen En Güzel Oyunlar

    Tek çocuklu ailelerin güvenle tercih edebileceği geleneksel çocuk oyunları listesine bir göz atalım:

    • Evdeki nesnelerle çadır kurma: Bir nevi evcilik oyunu olarak da kabul edilebilecek bu oyun, çocukların ince ve kaba motor becerileri ile planlama becerisinin gelişimine destek olur. Bu oyunda dilerseniz çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz ama büyük kısmını onun yapmasını sağlayın. Böylece yaratıcılığını en üst seviyeye yükseltmesine destek olabilirsiniz. Çocuklara sorulduğunda çok güzel oyunlar arasında başı çeken bu oyunu kurmak da oldukça kolay.
    • Yap-boz: Her ne kadar artık dijital versiyonları bir hayli revaçta olsa da minik elleri ile sıfırdan yapacağı bir yap-boz; diğer adıyla puzzle, çocuğunuzun odaklanma becerilerini geliştirir. Sen de çocuğunla dikkat ve odaklanma becerilerini geliştiren en güzel oyunları oyna ve puzzle çözmesine yardım et.
    Puzzle oyunu
    • Hikaye Kurma: Çocukların hayal güçlerinin ne derece gelişmiş olduğunu fark ettiğinizde çok şaşırabilirsiniz. Hemen çocuğunuza bir hikaye anlatmaya başlayın ve devamını onun anlatmasına izin verin. Sizin düşündüğünüzden çok daha farklı hikaye ögelerini ustaca kulllanacak ve böylece hayal gücünü artıracaktır. Eğer okuma-yazma biliyorsa bu hikayeleri haftada 1 gün olacak şekilde yazarak saklayabilir ve yıllar sonra ona okutabilirsiniz.
    • Bedensel Esneklik Oyunları: Çocuğunuzdan ilginç hareketler yapmasını isteyin. Mesela sağ ayağınla sol kulağını kaşı ya da zürafa taklidi yap diyebilirsiniz. İkinci bir örnek olarak üç defa sağ ayağının üstünde, 2 defa sol ayağının üstünde zıpla diyebilirsiniz. Bu tür etkinlikler hem bedensel esnekliklerini artıracak hem de hayal gücü becerilerini bir seviye ileri taşıyacak potansiyele sahiptir. Tabi bu hareketleri ve taklitleri kendi çocuğunuzun becerilerine, bedensel durumuna ve yaşına göre şekillendirebilirsiniz. Mesela zürafa yerine kedi taklidi yapmasını isteyerek kolay bir seviyeden başlatabilirsiniz.
    • El Kuklası Oyunları: Çocuğunuza çoraplardan bir kukla yapın. Sonra o kuklanın şekline ve çocuğun kendi hayal etme becerilerine göre bir hikaye uydurmasını ve o hikayeyi eline geçirdiği çoraptan kukla ile size anlatmasını isteyin. Hem çocuğunuz hem siz birlikte çok eğleneceksiniz. Bu tür oyunlar, çocukların hayal etme becerilerini geliştireceği gibi ailece keyifli zaman geçirme konusunda da yardımcı olacaktır.

    İster tek başına oynanabilecek oyunlar arıyor olun isterseniz 2, 3 ve daha çok kişilik oyunlar; hepsi MentalUP’ta mevcut. Tek başınıza oynayabileceğiniz gibi 3 farklı profil oluşturup arkadaşlarınızla da oynayabilir ve sonuçlarınızı karşılaştırabilirsiniz. Buradaki en güzel oyunlar zihinsel becerilerinizi geliştirip ders başarısına da katkı sağlayacak oyunlardır.

    en güzel bellek geliştirme oyunları

    Uçan Kartlar Oyunu

    en güzel görsel bellek oyunları

    Resim Tanıma Oyunu

    en güzel matematik oyunları

    10’u Bul Oyunu

    en güzel dikkat oyunları

    Dağınık Oda Oyunu

  2. En Güzel 2 Kişilik Oyunlar

    Tek çocuklu ailelere yönelik önerilerden sonra şimdi de sırada 2 kişilik en güzel oyunlar var. En güzel oyunlar oynamak için oyunlar arasından seçim yapmakta tüm çocuklar gibi biz de zorlandık. Çocukların hem keyifli zaman geçirebileceği hem de çeşitli becerilerini geliştirebilecekleri en güzel 2 kişilik oyunları hemen inceleyin:

    • Misket: Çeşitli yörelerde misket, mile, bilye ya da meşe gibi isimlerle anılan bu oyun, çocukların ince motor becerilerinin yanında karar verme becerilerini de geliştirir. Bu oyunun birçok farklı türü olsa da en çok tercih edileni yan yana dizilmiş misketleri uzaktan bir başka misketle vurmayı amaçlayan versiyonudur.
    misket çocuk oyunu
    • Son Harften Kelime Türetmece: En eğlenceli oyunlardan biri olan kelime türetmece şu şekilde oynanır:
      Çocuklardan biri bir kelime söyler. Diğer çocuk o kelimenin son harfi ile başlayan bir başka kelime söyler. Sırayla devam eder. 1 dakika içinde yeni bir kelime bulamayan ya da daha önce söylenmiş bir kelimeyi söyleyen çocuk oyunu kaybetmiş olur. Dilerseniz oyunu zorlaştırmak için özel isim, şehir ya da ülke adlarını yasaklayabilirsiniz.
    • Parkur Yarışı: Evde ya da dışarıdaki güvenli bir alanda çocuklar için zorlu bir parkur oluşturun. Öncelikle başlangıç ve bitiş noktalarını belirleyin. Ardından parkur içerisinde, oyunu zorlaştıracak engelleri belirleyip yerleştirin ve 2 çocuğun başlangıç çizgisinden bitiş çizgisine kadar parkurda heyecanla yarışmasını izleyin. Hem siz eğleneceksiniz hem de çocuklar…
    • Elimde Ne Var Oyunu: 2 kişilik oyunlar arasında çok sevilen bu oyunda bir kişi sorucu bir kişi de cevaplayıcı olur. Soran kişi eline bir nesne alır ve diğer oyuncuya göstermeden arkasına saklar. Cevap veren oyuncu ise 5 soruda bu nesnenin ne olduğunu bulmaya çalışır. İlk etapta cevabı bulmakta zorluk yaşasalar da oyun ilerledikçe daha doğru soruları sorarak cevabı daha hızlı biçimde bulacaklardır. Analitik düşünme becerilerini geliştiren bu oyun ile 2 kişi oyun oynayabilir ve keyifli zaman geçirebilirler.
    • Kule Oyunu: Bu oyun için bir set Jenga veya benzer bir blok oyunu gerekiyor. Oyuncular, üstteki blokların düşmemesine çalışarak kuleyi yavaşça yıkmaya çalışırlar. Her oyuncu sırayla bir blok çıkarır ve kule çökmeyecek şekilde üstüne yerleştirir. Eğer bir oyuncu kuleyi devirirse, oyun biter ve diğer oyuncu kazanır. Bu tip oyunlar, motor becerilerin ve el-göz koordinasyonun artmasına yardımcı olur.
    • Kapmaca: Bu oyun için alanınızın uygun olduğundan emin olun. Oyunculardan biri "yakalayan" diğeri "kaçan" olacak. Yakalayan oyuncu, kaçan oyuncuyu yakalamaya çalışacak. Kaçan oyuncu ise yakalanmadan önce belirlenmiş bir süre boyunca kaçmaya çalışacak. Yakalayan oyuncu kaçan oyuncuyu yakalarsa, yer değişirler ve kaçan oyuncu bu kez yakalayan olur. Kaçan oyuncu yakalanmadan belirlenmiş süre dolarsa, oyun biter ve kaçan oyuncu kazanır. Bu tür oyunlar bedensel-kinestetik zeka becerilerini geliştirir.
    • Tic Tac Toe (Üçtaş) Oyunu: Bu oyun iki oyuncu tarafından ve 3x3'lük bir kare kutucukta oynanır. Oyunun amacı, üç aynı sembolden oluşan bir dikey, yatay veya çapraz hat oluşturmaktır. Oyuncular sırayla sembollerini kare kutucuklara yerleştirirler ve ilk üç aynı sembolden oluşan hattı oluşturan oyuncu kazanır. Eğer kare kutucuklar doldu ve hiçbir oyuncu üç aynı sembolden oluşan bir hat oluşturamazsa, oyun berabere biter. Bu oyun problem çözme becerilerinin gelişimine destek olur.

    Dijital Tabanlı En Faydalı ve En Güzel Oyunlar:

    Çocuklara teknolojiyi yasaklamak yerine, teknolojinin faydalı yönlerini sunarak en büyük iyiliği yapmak elinizde. Onu, zihinsel becerilerini güçlendirme potansiyeli taşıyan en güzel dijital oyunlar ile tanıştırmak için hala geç değil. Günde sadece 20 dakika, oyunlaştırılmış egzersizler sunan ve uzman onaylı bir zeka oyunları uygulaması olan MentalUP’ın en güzel oyunları, ücretsiz biçimde çocuğunuza yardımcı olabilir.

    Uzmanlar, zeka becerilerinin bir bütün olarak geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Çocuğunuzun hangi zeka becerilerinin geliştirilmesi gerektiğini merak ediyorsanız MentalUP, size anlık olarak gelişim raporları sunuyor.

    MentalUP’ı Denemek İçin Tıklayın

  3. En Güzel 3+ Kişilik Oyunlar

    Çocuk sayısı arttıkça oynanabilecek oyun sayısı da aynı oranda artıyor ama bu oyunlar arasında en faydalı oyunları tespit edebilmek oldukça güç. Bu soru işaretlerinden hareketle, 3 ve daha fazla kişi ile oynanabilecek en güzel oyunları sizin için derledik. Haydi, sen de çocuğunla birlikte güzel oyunlar oyna ve gelişimini birlikte inşa et 👇

    • İstop: Şimdilerde anne-baba olanların en sevdiği oyunlardan biri olan ve görüldüğü anda gözleri dolduran istop oyunu, çocukların hızlı düşünme ve karar verme becerilerini güçlendirme potansiyeline sahiptir. Ayrıca görsel ve işitsel bellek becerilerinin gelişimine de katkı sağlar. Peki, nasıl oynanır? Hemen hatırlayalım:
      Öncelikle bu oyun için bir topa ihtiyaç vardır. Çocuklar bir daire oluşturacak şekilde dizilirler. Biri ebe seçilir ve topu alır. Dairedeki çocuklardan birinin adını söyleyerek topu havaya atar. Bu sırada diğer çocuklar kaçışırlar. Adı söylenen çocuk topu havada yakalarsa, o da bir başka çocuğun adını söyleyerek topu havaya atar. Eğer topu havada yakalayamazsa ilk tuttuğu zaman “İstop” diye bağırır. Bu sırada kaçışan tüm oyuncular hareketsiz kalır. Ebe, duran oyunculardan birini top ile vurmaya çalışır. Vurabilirse, vurulan oyuncu 1 ceza puanı alır. Vuramazsa, ebe 1 ceza puanı alır. 2 ceza puanı olan oyuncuya bir lakap takılır ve oyuna öyle devam eder. 3 ceza puanına ulaşan oyuncu oyundan çıkar.
    istop çocuk oyunu
    • İp Atlama: Her ne kadar kız çocukları için unutulmaz oyunlar arasında yer alsa da erkek çocukların bile imrenerek baktığı hatta kimi zaman dahil olduğu efsane oyunlardan biridir ip atlama. Bedensel kinestetik zeka becerilerini geliştiren bu oyunun, yöreden yöreye değişen birçok türü bulunur ama en efsaneleri 2 kişinin çevirip 2 kişinin atladığı oyundur. Bu oyun şöyle oynanır:
      Uzun bir ipin 2 ucuna birer kişi geçer. İpi soldan sağa ya da sağdan sola dairesel biçimde çevirirler. Ortaya önce 1 kişi geçer ve ip yerdeyken üstünden atlayarak kendi görevini tamamlar. Ardından oyunu zorlaştırmak için 2 kişi birden ip atlayabilir ya da dönerek, tek ayak üstünde gibi farklı zorluk seviyeleri ile devam edebilirler.
    • Körebe: En güzel oyunlar arasında yer alan ve her yetişkinin yüzünde bir gülümseme ile hatırladığı bu oyun, işitsel zeka becerilerinin gelişimine katkı sağlar. İlk olarak bir ebe seçilir ve etrafta delici-kesici eşyalar varsa kaldırılır. Ebenin gözleri çok sıkı olmayacak şekilde bir bez yardımı ile bağlanır ama görmemesi için çok gevşek bırakılmaz. Ebenin gözleri kapalı biçimde diğer oyuncuları bulması istenir. Oyuncular bu sırada el çırparak ya da ses çıkararak oyunu hareketlendirebilirler. Ebe, herhangi bir oyuncuya değdiği anda ebelikten kurtulur ve kendisine dokunulan çocuk yeni ebe olur. Dilerseniz oyunu zorlaştırmak adına dokunma yerine yakalama şartı koyabilirsiniz.
    • Tabu Oyunu: Bu oyun 2 kişiyle bile oynansa bile 4 veya daha fazla oyuncuyla oynandığında daha heyecanlı olur. Oyuncular takım halinde yarışır ve her takımda en az iki oyuncu olmalıdır. Oyunun amacı, diğer takımın tahmin etmesi gereken bir kelimeyi açıklarken belirli kelimeleri kullanmadan açıklamaktır. Bu kelimeler "tabu" olarak kabul edilir ve açıklamalar sırasında kullanılmaması gerekir. Her kelime için sınırlı bir süre vardır ve belirli bir süre içinde en çok kelimeyi tahmin eden takım kazanır. Bu oyunlar ile çocukların analitik düşünme ve zaman yönetimi becerileri gelişir.
    • Hayvanları Taklit Etme Oyunu: Nispeten daha küçük yaşlardaki çocuklar için uygun olan bu oyunda çocuklar farklı hayvanları taklit ederler. Örneğin, bir köpek gibi havlayabilirler, bir kedi gibi miyavlayabilirler veya bir ördek gibi vaklayabilirler. Diğer çocuklar da hangi hayvanı taklit ettiğini tahmin etmeye çalışırlar. Sadece hayvan sesleri çıkartmak yerine o hayvan gibi hareket edebilir ya da başka özelliklerini taklit edebilirler. Bu oyunlar sayesinde çocukların dikkat ve odaklanma becerileri gelişim gösterir.
    • Bulmaca Yapma Oyunu: Bu oyunda, çocuklar basit bir bulmaca yaparlar. Örneğin, bir resmin parçalarını keserler ve sonra resmi tamamlamak için parçaları birleştirirler. Görsel odaklı bulmacalar içeren bu oyunlar, çocukların görsel zeka ve hafıza becerilerini güçlendirir.
  4. Ücretsiz Oyun Oyna

    En güzel ücretsiz oyunlar düşünüldüğünde akla ilk olarak geleneksel oyunlar geliyor. Her ne kadar bu oyunların birçoğunun dijital versiyonları olsa da anne-babaların ilk tercihi fiziksel aktiviteye dayalı oyunlar gibi görünüyor. Gelin, bu oyunların hem dijital hem geleneksel versiyonlarından birer örnek oyun görelim:

    • Ailece Saklambaç: Saklambaç oyununu sevmeyen var mıdır? Hiçbir çocuğun bu soruya olumsuz yanıt vermeyeceğine eminiz. Bir de bu oyunun anne, baba ve çocuklarla birlikte oynandığını düşünün. İnanılmaz eğlenceli ve aile bağlarını güçlendiren bir oyun olacaktır. Elbette bu oyunda çocuğunuza biraz ayrıcalık tanıyın. Onun arada bir sobelemesine göz yumun. Bazen de saklandığı yerde onu görseniz bile görmemiş gibi davranın. Bunu çok sık yapmayın, böylece başarmak için kendi yöntemlerini geliştirecektir.
    • Kutudakini Tahmin Et: Bir karton kutuyu sadece çocuğunuzun elinin gireceği şekilde kesin ve yapıştırın. Karton kutunun içine çeşitli oyuncaklar, portakal gibi suyu akmayacak meyveler ya da sebzeler, tehlike yaratmayacak eşyalar koyun. Çocuğunuzdan kutuya bakmadan bu nesneleri tahmin etmesini isteyin. Göreceksiniz hem heyecanlanacak hem de sevinecektir. Kutudaki nesneleri tahmin etmekte zorlandığında ona birkaç küçük ipucu verebilirsiniz. Hatta oyunu oynayan birden fazla çocuk varsa puan verebilir ve ödül olarak hepsine minik atıştırmalıklar sunabilirsiniz.
BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ
ANA SAYFA / BLOG / En Güzel Online Oyunları Şimdi Oyna