Çocuklar, Evde Nasıl Keyifli ve Faydalı Vakit Geçirebilir?

ANA SAYFA / BLOG / Çocuklar, Evde Nasıl Keyifli ve Faydalı Vakit Geçirebilir?
Son Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2020

Salgın hastalıklara karşı önlem amaçlı evimize çekildiğimiz şu günlerde, çocukların evde kaliteli vakit geçirmesini sağlayacak tavsiyeler hazırladık. Dijital oyunlardan fiziksel oyunlara, etkinlik önerilerinden kitap önerilerine kadar; hepsi birbirinden faydalı, oldukça zengin bir liste. Mutlaka sonuna kadar okuyun!

Evde Oynanan Çok Eğlenceli ve Eğitici Dijital Oyunlar

Aşağıdaki listede hem ailece oynayabileceğiniz fiziksel ve eğlenceli oyunlar hem de çocuğunuzun tek başına oynayabileceği faydalı dijital oyunlar var. Farklı oyunlara, farklı zamanlarda yarımşar saat ayırarak çocuğun evde çok kaliteli zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz.

  1. MentalUP Eğitici Zeka Oyunu:
    Çocukların evdeyken telefon, tablet ve bilgisayar oyunlarına karşı istekli ve ısrarcı olduğunu biliyoruz. Yasaklamak yerine, faydalı ve eğitici oyunlarla bu isteklerini en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz. İşte, o faydalı ve eğitici oyunlardan biri, hatta 4.8 puan ile en sevileni olan MentalUP’ta yüzden fazla eğitsel zeka oyunu bir arada.

    MentalUP’ı bu linkte tıklayarak indirebilirsiniz. (IOS, Android, Web)

    BİLGİ:

    MentalUP, pedagojik ürün sertifikalı, reklamsız ve %100 faydalı bir çocuk oyunudur. 4-13 Yaş için uygundur. Eğitimde öncü okullarda ve zeka atölyelerinde, eğitici materyal olarak kullanılmaktadır.

    MentalUP’ı İncele

  2. Red Ball 4
    Çocukların görsel-uzamsal zeka, mekansal algılama ve strateji becerilerinin gelişimine destek olan bu oyun, aynı zamanda güvenli çocuk oyunları arasında bulunuyor. Red Ball 4’ü Google Play Store veya App Store’dan indirebilirsiniz.
  3. Ateş ve Su
    Çocukların mantık ve problem çözme becerilerini geliştiren, oldukça eğlenceli bir oyun. Çocuğunuz bu oyunu tek başına da oynayabilir; birlikte de oynayabilirsiniz. İki kişi oynayınca daha eğlenceli. Ateş ve Su oyununu Google Play Store veya App Store’dan indirebilirsiniz.
  4. Pac-Man
    Pac-Man oyununu hangimiz oynamadık ki? Yılların eskitemediği çok eğlenceli bir oyundur. Üstelik çocukların hızlı düşünme ve hızlı karar verme becerilerini geliştiriyor. Pac-Man’i Google Play Store veya App Store’dan indirebilirsiniz.
  5. Fruit Ninja
    Tıpkı Pac-Man gibi, Fruit Ninja oyunu da çocukların hızlı düşünme, hızlı karar verme becerilerini geliştiriyor. Bu oyunun bir diğer artısı da dikkat gelişimini desteklemesi. Ücretsiz versiyonda çok fazla reklam çıktığına tanık olduk. Bu nedenle ücretli versiyona geçmenizi tavsiye ederiz. Fruit Ninja’yı Google Play Store veya App Store’dan indirebilirsiniz.
  6. Subway Surfers
    Tren raylarında koşarken altın toplama amacı taşıyan bu oyun, çocuklar kadar yetişkinlerin de gözdesi durumunda. Her yaştan çocuk ve kendini çocuk hissedenlerin bu oyunda hızlı karar alma, görsel zeka ve analitik düşünme becerilerini geliştirebileceğini söyleyebiliriz. Subway Surfers’ü Google Play Store veya App Store’dan indirebilirsiniz.

Çocuklarla Evde Yapılacak Etkinlikler ve Oynayabileceğiniz Fiziksel Oyunlar

  1. Minik Ajan İş Başında
    Bu oyun için öncelikle evde atıl durumda bulunan ipleri hazırlayın. İpleri tutturmak için de bir banta ihtiyacınız olacak. Evinizdeki duvarlara ya da nesnelere; bant yardımıyla ipleri tutturun. Sonra çocuğunuzun, iplere değmeden oradan geçmesini izleyin. Ne kadar çok ip, o kadar zorluk seviyesi.
    Dikkat: Bu oyunda çocuğunuz, görsel-uzamsal zeka becerilerini geliştirirken siz de kahkahalara boğulabilirsiniz.
  2. Profesyonel Ev Yarışçısı
    Oyuncak mağazalarından oldukça yüksek fiyatlara alınan ve muhtemelen birkaç gün sonra kırılan ya da yıpranan yarış setlerini biliyorsunuz. Oysa bunları çok ucuza mal etmek mümkün. Hemen bir kırtasiyeden renkli bantlar alın ve çocuğunuzla birlikte halınızın üzerine ya da zemine bu bantları yol şeklinde yapıştırın. Dilerseniz kullanılmayan kıyafetlerle bazı engeller de yaparak oyun deneyimini zenginleştirebilirsiniz. Sonra ne mi olacak? Çocuğunuza oyuncak arabaları verin ve eğlenmesini izleyin.
    Bu tür oyunlarla çocuğunuzun, hayal gücünü ve problem çözme becerisini desteklemiş olursunuz.
  3. Balon Tenisi
    Balon ve tenis kelimeleri yan yana bir anlam ifade etmiyor olabilir ama çocukların bu oyunda ne kadar eğleneceklerini tahmin bile edemezsiniz. Onların, hayal gücünü hafife almayın. Bu oyun için 2 adet plastik tabak, 2 tane tahta çubuk (dondurma çubukları gibi) ve 1 tane de balon gerekiyor. Tahta çubukları, plastik tabaklara; tenis raketi gibi yapıştırın. Balonu şişirdikten sonra çocukların ortasına atın. Balonu yere düşürmemeye çalışırken çok eğlenecekler ama muhtemelen kısa bir süre sonra yorulacaklar ve uykuları gelecek.
  4. Misket Kaydırağı
    Çocuklar için evde vakit geçirme aktiviteleri içinde belki de en özelleştirilebilir olanı bu aktivite.
    Lazım olanlar: Çokça misket ve yüzmek için kullanılan makarnalardan 1 tane. Makarnayı, içindeki yuvarlak kısımları ortaya çıkacak şekilde kesin ve bir ucunu yüksekçe bir yere, diğer ucunu ise alçağa yerleştirin. Alçak kısmın sonunda ise bir kutu bulundurun.
    Sonra çocuğunuzdan makarnanın yüksekte olan kısmına gitmesini isteyin. Bir adet misketi oradan kaydırsın ve alçaktaki uçta bulunan kutuya isabet ettirsin. Makarnayı çeşitli şekillere sokarak oyunu daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.
  5. Modası Hiç Geçmeyen Oyun, Saklambaç
    Hem bizim hem de çocukların en çok keyif aldığı geleneksel oyunlardan biri de saklambaç. Bu oyunu anlatmamıza gerek yok herhalde? Siz saklanın, o bulsun; o saklansın siz bulun.
  6. Körebenin Kulakları ile Duymasına İzin Verin
    Körebeyi bilmeyen var mı? Belki, çocuklarınız henüz bilmiyordur ama öğrenecekler. Öncelikle etrafta hareket edebilmesi ve bir yerlere çarpıp yaralanmaması için kalabalığa neden olan eşyaları kaldırın. Ardından gözlerini çok da sıkmadan ama görmeyeceği biçimde bir bez ile bağlayın. Sonrası sizin hayal gücünüze kalmış. İster ses çıkartarak yerinizi belli edin, ister bir eşyayı bulmasını isteyin.

Evde Çocuklarla İzlenebilecek Animasyon Film Önerileri

  1. Kayıp Balık Nemo
  2. Oyuncak Hikayesi
  3. Buz Devri
  4. Neşeli Ayaklar
  5. Aslan Kral

Eve kapanan çocukların çabucak sıkılmaları sürpriz değil. Onlar, hareketli bir yaşama alışkınlar ve evde oturmaya pek de sıcak yaklaşmıyorlar ama onları da mutlu edecek aktiviteler var. Mesela, yukarıdaki 5 animasyon film önerisi tam çocuklara göre. Bu filmlere bayılacaklar!

Çocuklarla Evde Yapılacak Etkinlikler

  1. Çarşaflardan Şehir Kurmak
    Tamam, şehir biraz abartı olabilir ama çocukların hayal ettiklerinde neler yapabileceğini de unutmamak lazım. Onlara birkaç tane çarşaf ya da örtü verin ve sonra oturup neler yapabileceklerini izleyin. Muhtemelen, sizin hiç aklınıza gelmeyecek yapılar inşa edeceklerdir. Bu arada, çarşaftan evlerini kurduklarında sizi davet ederlerse, bir çay için uğramayı ihmal etmeyin.
  2. Kartondan Evler Yapmak
    Marketlerden alacağınız kartonlarla bir oyun evi yapabilirsiniz. Yapabilirsiniz dediysek, tüm işleri siz yapmayın. Çocuğunuza da görevler verin ki üretmenin hazzını alsın. Kartonu boyayın ve üstüne bir başka kartondan çatı yapın. Ardından kapı ve pencereleri makas yardımıyla keserek oluşturun. (Dikkat: Olası yaralanmaları önlemek için; kesici-delici aletleri, çocuğunuzun kullanmasına izin vermeyin.) Dilerseniz arabaların da girebileceği bir garaj yapabilirsiniz. Aslında her şey çocuğunuzun hayal ettiklerine göre şekillenebilir.
  3. Karton Bardak Piramidi
    Bu aktivite/oyun için ihtiyacınız olan tek şey, bolca karton bardak. Bardakların ağzı, aşağıya bakacak şekilde en alttan başlayarak bir piramit gibi bardakları üst üste dizin. İlk etapta zirveye ulaşmak zor olsa da kısa bir zaman sonra çocuğunuz bu işte ustalaşacaktır. Sonrasında daha yüksek piramitler yapabilir ya da farklı şekiller yapmaya çalışabilirsiniz.
  4. Birlikte Yemek Yapmak
    Her çocuk, yemek yapmayı merak eder ve fırsat verilirse de elinden geleni severek yapar. Her ne kadar çocukların bu tür şeylerden sıkılacağı düşünülse de büyük keyif almaları muhtemel. En azından siz yemek yaparken, onun da küçük işleri yapmasını isteyebilirsiniz. Belki de çocuğunuzun eli, yemeğinize ayrı bir lezzet katacaktır...

Tüm Çocukların Keyifle Okuduğu Kitaplar, Evde İyi Vakit Geçirmenin Bir Başka Yolu

  1. Küçük Kara Balık - Samed Behrengi
    Küçük kara balık isimli kahramanımız oldukça meraklı. Yaşadıkları derenin daha ilerisini görmeyi çok istiyor ve bunu annesine söylüyor. Herkes, bunun çok tehlikeli olduğunu söyleyip itiraz etse de kahramanımız yolculuğa çıkar ve denize ulaşır.
  2. Balonla Beş Hafta - Jules Verne
    Dünya bilim kurgu edebiyatının en güçlü isimlerinden Jules Verne’in bu kitabında maceracı bilim adamı Dr. Samuel Fergusson’un Afrika’yı balonla keşfetme maceraları anlatılıyor. Yolculuk sırasında kendisine yardımcısı Joe ile yakın arkadaşı Richard Kennedy eşlik ediyor. Yaşadıkları tüm zorluklara rağmen Victoria adlı balonları ile maceraya yükseliyorlar.
  3. Gulliver’in Gezileri - Jonathan Swift
    Kahramanımız Lemuel Gulliver, hem bir doktor hem de macera düşkünüdür. Dünya gezisi sırasında bir kaza geçiriyor ve kendini cüceler ile devlerin bulunduğu ilginç yerlerde buluyor. Üstelik bu yer, bulutların üstünde yüzen bir ada ve atların yönetimde olduğu bir ülke.
  4. Nasreddin Hoca Fıkraları
    Bizim topraklarımızın belki de ilk fıkraları ve komik karakterleri Nasreddin Hoca fıkralarında karşımıza çıkar. Göle maya çalmak, bindiği dalı kesmek ve eşeğe ters binmek; bu fıkralardaki olaylardan yalnızca birkaçı… Birçok yayınevi tarafından basılan bu eseri seçerken, çocuğunuzun okuyabileceği sadelikte olmasına özen göstermelisiniz.

Her Çocuğun Okuması Gereken Dünya Klasiklerini Ev Adresinize Sipariş Edebilirsiniz

  • Kırmızı Başlıklı Kız
  • Küçük Deniz Kızı
  • Hansel ve Gratel
  • Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler
  • Uyuyan Güzel
  • Çizmeli Kedi
  • Rapunzel
  • Fareli Köyün Kavalcısı
  • Çocuk Kalbi
  • Pinokyo
  • Dünyanın Merkezine Yolculuk

Çocuk kitapları denilince her ne kadar dünya edebiyatında çok önemli isimler aklımıza gelse de bu konuda ülkemizin yazarları da harika eserler yazmışlar. Ömer Seyfettin’den Rıfat Ilgaz’a, Sabahattin Ali’den Sait Faik Abasıyanık’a, Eflatun Cem Güney’den Yalvaç Ural’a, Gülten Dayıoğlu’dan Muzaffer İzgü’ye uzanan ve eşsiz çocuk kitapları ile kendilerine hayran bırakan yazarlarımızdan önerdiğimiz bazı kitapları yukarıda listeledik.

Çocuklar için Evde Online Zeka Oyunları

Çocukların ekran başında; yani telefon, tablet ya da bilgisayarda keyifli ve verimli vakit geçirmeleri, her anne-babanın arzusu ama faydalı oyunlar bulmak da bir hayli araştırma gerektiriyor. Gönül rahatlığıyla çocuklarınıza oynatabileceğiniz çocuk zeka oyunları için MentalUP’ı bu linkte tıklayarak indirebilirsiniz MentalUP’ı ziyaret etmeyi unutmayın. Aşağıda yer alan örnek oyunları hemen denemeyi unutmayın.

Bu oyun, çocukların görsel zeka ve görsel dikkat becerilerinin gelişimine katkı sağlıyor.

Bu zeka oyunu, müziksel ritmik zeka ve işitsel hafıza gelişimine destek oluyor.

Bu zeka oyunu matematik becerisi, mantıksal düşünme ve karar verme becerilerini geliştiriyor.

Bu oyun çocukların; sayısal işlem becerileri, ve analitik düşünme becerilerinin gelişimine destek oluyor.

Korona (Corona COVİD-19 Hastalığı) ve Diğer Salgınlardan Korunmak İçin Hijyene Dikkat

Korona (Corona) gibi salgınlar/virüsler sebebiyle çocuklarımızı gözümüzden bile sakınıyor, okula göndermiyor ve mümkün olduğunca dışarı çıkmamalarını sağlıyoruz. Peki, bu tip virüslerin evde de risk oluşturduğunu biliyor musunuz? Dışarıdan, bir şekilde edindiğimiz virüsleri henüz vücudumuza yerleşmeden engellemek için hijyene dikkat etmek en belirgin öneridir. Bu noktada, ellerimizi bol sabunlu suyla ve ayrıntılı biçimde yıkamak birincil önlem olarak öne çıkıyor. İkincil olarak ise hapşırırken mutlak surette peçete kullanmak, o anda peçeteye ulaşılamıyorsa dirseği bükerek kolun iç kısmına doğru hapşırmak gerekiyor.

Bu önerileri sadece salgın hastalıkların yükseldiği dönemlerde değil, her zaman dikkate alıp uygulamanız ve kişisel hijyeninize de dikkat etmeniz; hastalıklar karşısında sizi 1-0 öne geçirecektir.

BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ