ASİS Zeka Testi (Anadolu Sak Zeka Ölçeği) Nedir?

ANA SAYFA / BLOG / ASİS Zeka Testi (Anadolu Sak Zeka Ölçeği) Nedir?
Son Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2019

Anadolu Sak Zeka Ölçeği; yani ASİS; Türkiye’nin ilk yerli zeka testidir. ASİS; tüm dünyada kabul görebilecek özelliklere sahiptir, çünkü bilinen bireysel zeka testleri kapsamında değerlendirildiğinde,yaşlara göre sunulan örneklem büyüklüğü açısından en güçlü zeka testlerinden biri olarak bilinmektedir.

Asis nedir

ÖNEMLİ NOT:

ASİS zeka testi, online ortamda veya evde kendi imkanlarınızla yapabileceğiniz bir test değildir; uzman gerektirir.

Uzman yardımı almadan çocuğunuzun bilişsel becerilerini, kendi yaş grubunda test etmek isterseniz MentalUP Eğitici Zeka Oyunu uygulamasından yardım alabilirsiniz.

MENTALUP’I AÇ

Anadolu Üniversitesi tarafından proje desteği sunulan ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın da hem uygulayıcı hem de uygulama destekçisi sıfatıyla yer aldığı Anadolu Sak Zeka Ölçeği Projesi, ÜYEP (Üstün Yetenekliler Eğitim Programları) merkezi araştırma ekibi tarafından geliştirilmiştir.

ASİS’in pilot aşaması olan ilk aşamada, 4 - 12 yaşları arasındaki 1201 çocuk yer almıştır. Standardizasyon aşamasında, 4641 çocukla çalışılırken, geçerlilik ve güvenirlik aşamasında ise özel eğitim gruplarını da kapsayan 800’den fazla çocukla çalışılmıştır. Projenin, geçerlik ile güvenirlik konusundaki değerleri ise “çok iyi” ve “mükemmel” seviyelerde tespit edilmiştir.

ASİS’in, yerelleştirilmiş ve Türk kültürüne ait ögeler kullanması sebebiyle, ülkemize daha uygun olduğu belirtilmektedir. Projenin başındaki isim olan Prof. Dr. Sak’ın açıklamalarına göre;

  • Yabancı menşeli zeka testlerinde kruvasan varken, ASİS’te zeytin ve peynir var.
  • Yabancı testlerde deve varken, ASİS’te ise koyun, inek gibi hayvanlar mevcut.

ASİS (Anadolu Sak Zeka Ölçeği) Ne Demek?

Anadolu Sak Zeka Ölçeği’nin isimlendirmesi ve kısaltması şöyle yapılmıştır:

  • ASİS’in hayata geçirilmesinde maddi destek sağlayan Anadolu Üniversitesi’nin “Anadolu” kelimesi ile bu ölçeğin prototipini hazırlayan ve geliştiren Prof. Dr. Uğur Sak’ın soyadı birleştirilerek “Anadolu Sak” ismi verilmiştir.
  • Anadolu Sak’ın kısaltmasının (ASİS) açılımı ise yine Anadolu Üniversitesi’nin ilk harfi, Uğur Sak’ın soyadının ilk harfi ve “Zeka Ölçeği” kelimelerinin İngilizcesi olan “Intelligence Scale” kelimelerinin ilk harflerinden türetilmiştir.

Türkiye’nin ilk yerli zeka testi ASİS’in, yerli norm çalışmaları başarıyla tamamlanmasını takiben; İngilizce, Almanca, İspanyolca ve Arapça dillerinde sunulacağı belirtilmektedir. Ayrıca Anadolu Sak Zeka Ölçeği, çeşitli soru tipleri sayesinde işitme ve görme engelliler için de kullanılabilmektedir.

Anadolu Sak Zeka Ölçeği nedir?

ASİS Zeka Testi Soru Örnekleri

Herkesin kolayca ulaşabildiği sorulara sahip olan zeka testleri ve soruları yerine, ASİS’te bol görselli sorular bulunuyor. Dolayısıyla soruların tamamen kopyalanması ve yayılması oldukça zor. Böylelikle, sonuçların daha net olması sağlanıyor. ASİS, tüm zeka türlerinden oluşan genel zeka ile genel zekayı meydana getiren başlıca unsurların net bir şekilde ölçümlenmesini sağlayan bireysel zeka ölçeği olarak konumlandırılabilir. 25 ila 45 dakika arasında süren ASİS’te 4-12 yaş arası çocuklar için, 8 ayrı zeka profiline dair sonuçlar almak mümkündür:

  • Genel Zeka
  • Sözel Zeka Potansiyeli
  • Görsel Zeka Potansiyeli
  • Bellek Kapasitesi
  • Sözel IQ
  • Görsel IQ
  • Tarama Endeksi
  • Tanıma Belleği Potansiyeli
  • Sözel ve Kısa Süreli Bellek

BİLSEM’de ASİS (Anadolu Sak Zeka Ölçeği) kullanılıyor.

Bilsem sınavlarında 2. ve 3. sınıflar, ülkemizin ilk yerli zeka ölçeği ASİS ile test ediliyor. Bu testler, uzman eşliğinde yapılıyor.

Eğer evde, kendi başınıza bir test yapmak isterseniz 10+ milyondan fazla çocuğun becerilerini karşılaştırabilen MentalUP’ı deneyebilirsiniz. BİLSEM’e hazırlık ve ASİS için MentalUP Beyin Egzersizleri’ni kullanmak; hafıza, dikkat, hızlı düşünme ve problem çözme gibi birçok zihinsel becerinin gelişimini destekler. BİLSEM soruları ile oldukça benzer sorular sunan ve ASİS’te başarı sağlamaya destek olan MentalUP’a hemen göz atabilirsiniz:

MENTALUP’I AÇ

Anadolu Sak Zeka Ölçeği (ASİS) soruları, ezbere ve bilgiye dayalı sorular değildir. Sınavda başarılı olmak için zihinsel becerilerin geliştirilmesi gerekmektedir.

ASİS Zeka Testi Nerede Yapılır?

Özel yetenekli, üstün zekalı ve zihinsel engelli çocukların tespit edilip, seviyelerine göre eğitim verilmesini amaçlayan Anadolu Sak Zeka Ölçeği testleri, RAM olarak bilinen Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde, okullarda yapılıyor.. 3 yıl boyunca ve sınırsız şekilde, sadece MEB tarafından kullanılacak olan ASİS; çocukların, yerli bir zeka ölçeği ile sınanmalarına olanak sağlayacak. Testleri başarıyla geçen ve bu eğitim sürecini tamamlayan öğrenciler, kendi geleceklerini şekillendirirken yanlış kararlar alma ihtimallerini son derece azaltmış olacaklar. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a göre; gelecek 3 yıla kadar, ülkemizdeki 4-12 yaş aralığındaki bütün çocuklara yönelik ASİS taramasını bitirilecek.

ASİS Zeka Testi’nin sonuçları, Bilim ve Sanat Merkezleri tarafından kabul ediliyor. Ayrıca, okullardaki rehberlik ve araştırma merkezleri ile rehber öğretmenler tarafından da değerlendirilerek, öğrencinin zihinsel gelişimi için temel bilgi sunuyor.

Anadolu Sak Zeka Ölçeği Uygulayıcı Kitabı

ASİS uygulayıcılarının eğitilmesine büyük önem verilmektedir. Bu bağlamda çok sayıda formatörün eğitim verdiği ASİS uygulayıcıları, nitelikli bir öğrenme ve deneyimleme sürecinden geçmektedir. Bu eğitim sürecinde, ASİS’in ne olduğu, içeriği, olası sorunlar ve çözüm yolları ile birlikte nasıl bir süreç izlendiğine dair bilgiler yer almaktadır.

Anadolu Sak Uygulayıcı Kitabı’nı buradan indirebilirsiniz.