E-OKUL VBS - ÇOCUĞUNUZUN BAŞARISINI TAKİP EDİN ✅

ANA SAYFA / BLOG / MEB E Okul Veli Bilgilendirme Sistemi Nasıl Kullanılır? ✅
Son Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2019

Öğrencinin okula ilişkin neredeyse tüm bilgilerini içeren eokul sistemi, velilerin sık sık okulu ziyaret etmek zorunda kalmadan öğrenciyi takip edebilmelerini sağlıyor. Özellikle, e-okul veli bilgilendirme sistemi (VBS) hakkında bilmeniz gereken çok önemli konular var. Sadece 5 dakikanızı ayırarak eokul sistemini aktif ve en doğru şekilde nasıl kullanabileceğinizi öğrenin.

2007 yılında, MEBBİS (Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri) kapsamında hizmete açılan eokul’u bütün velilerin aktif bir şekilde kullanabilmesini hedeflediğimiz bir yazı oluşturduk.

Bu yazıda:

  1. E-okul hakkında merak edilenler
  2. E-okul’dan SMS ile bilgi almak için ne yapmalı?
  3. Veli bilgilendirme sistemine giriş ve takip işlemleri
  4. Ortalama hesaplamayı (eokul takdir-teşekkür hesaplama)
  5. “Şifremi unuttum, giriş yapamıyorum, karne notlarını göremiyorum” gibi sıkça sorulan soruların cevaplarını paylaştık.

Çok kısaca;

E-okul Nedir?

Mobil veya masaüstü erişim imkanı veren, internetin olduğu her cihazda kullanıma müsait olan bir tür okul yönetim bilgi sistemidir.

E-OKUL ÖĞRENCİ GİRİŞİ NASIL YAPILIR?

Öğrenci girişi yapmak oldukça basit bir işlemdir. Eokul öğrenci giriş sayfası sizden öğrencinin okul numarasını, TC kimlik numarasını ve ekranda görüntülenen güvenlik kodunu istemektedir. Aşağıdaki eokul giriş ekranı görüntüsünde doldurmanız gereken alanlar işaretlenmiştir. E-okul MEB kayıt işlemi, okul tarafından yapılmaktadır. Dolayısıyla, eokul giriş için herhangi bir üyelik oluşturmanıza, bir yerlerden şifre ve benzeri bilgi almanıza gerek yoktur.

E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi (VBS) Giriş Nasıl Yapılır?

Öğrenci girişi ile veli bilgilendirme sistemi girişi aynıdır. Yukarıdaki bağlantıya tıklayıp, örnek vbs girişi ekran görüntüsündeki gibi boşlukları doldurarak veli girişi yapabilirsiniz.

Veli Bilgilendirme Sistemi’ni Cep Telefonumda (Mobil) Kullanabilir miyim?

Eokul veli bilgilendirme sistemi mobil giriş için (vbs giriş) ister mobil cihazınızın internet tarayıcısını, isterseniz de eokul mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. Telefonunuzun (veya mobil cihazınızın) işletim sistemine göre aşağıdaki bağlantıları kullanarak e okul mobil uygulama indirebilirsiniz.

Not Bilgisi Hangi Sayfada, Çocuğumun Notlarını Nasıl Görebilirim?

Öğrenci TC kimlik numarası ve okul öğrenci numarası alanlarını doldurup e-okul’a giriş yaptıktan sonra aşağıdaki ekran sizi karşılıyor. Sol tarafta Veli İşlemleri menüsünde Öğrenci Bilgileri sekmesine tıklayın. Aşağıya doğru açılan menüde Not Bilgisi seçeneğine tıklayın. Hepsi bu kadar! Artık öğrencinin notlarını görüntüleyebilir ve takip edebilirsiniz.

Örnek ekran görüntüsünde görmüş olduğunuz gibi aynı menüden öğrencinin;

  • Devamsızlık Bilgisi
  • Haftalık Ders Programı
  • Sınav Tarihleri
  • Aldığı Belgeler
  • Okuduğu Kitaplar
  • Davranış Notları
  • Yıl Sonu Notları
  • Diploma Puanı
  • Nakil Durumu
  • Şube Yazılı Ortalamaları
  • Pansiyon Zaman Çizelgesi
  • Pansiyon Yemek Menüsü
  • Pansiyon Devamsızlık Bilgileri
  • Pansiyon İzin Bilgileri
  • Sınav Bilgileri

Ve duyurular hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu menüde “Öğrenci Sınıfları” bölümünden geçmiş dönemlere ait bilgilerin sorgulanabilmesi de mümkün.

MEB Mobil Bilgi Servisi (8383) Nasıl Aktif Edilir?

Çocuğunuzun devamsızlık, sınav tarihleri, sınav, karne, diploma notlarının ve e-Okul'da yayınlanan diğer bilgilerinin SMS yoluyla size ulaşmasını istiyorsanız yapmanız gereken işlem çok basit. Eokul veli bilgilendirme sistemi’ne giriş yaptıktan sonra:

Sol taraftaki “Veli İşlemleri” menüsünde > Duyurular sekmesine tıklayın. Aşağıdaki gibi örnek bir sayfa açılacak. İlgili boşlukları doldurup “Başvur” butonuna basmanız yeterli.

Eokul Teog Hakkında Bilgi Menüsü Kaldırılırdı

HABER: 2017 teog sınavı kasım ve nisan aylarında yapılacaktı ancak Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre TEOG sınavı kaldırıldı.

Dolayısıyla, 2017 yılına kadar ekul’da TEOG sınavı hakkında bilgilere erişmek mümkündü. TEOG sınavının kaldırılmasıyla birlikte bu menü artık sistemde olmayacak.

2018 meb takvimine göre yeni sınav sistemine ilişkin bilgilerin menüye eklenileceği tahmin ediliyor.

2018 Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) hakkındaki bilgilere sol menüdeki Sınav Bilgileri başlığına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

TEOG sınavının yerini alacak yeni öğrenci seçme sistemi ve diğer sınavlara ilişkin bilgilere bu menüden ulaşmak mümkün.

Şube Yazılı Ortalamaları Nedir, Ne Amaçla Kullanılır?

E-okul yönetim bilgi sistemi yazılımının sunduğu faydalı hizmetlerden biri de şube yazılı ortalamaları tablosudur. Bu tabloyu takip ederek, çocuğunuzun ağırlık vermesi gereken dersleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Tabi ki iyi olduğu dersleri de fark etmiş (sağlamasını yapmış) olursunuz. Aşağıdaki örnek ekran görüntüsünde 3. Sınıf öğrencisinin, öğrenci sınıf ders ortalamaları “ortalamanın üstünde-altında” şeklinde özetlenmektedir. Bu tabloya, sol menüdeki “Şube Yazılı Ortalamaları” sekmesine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Çocuğumun Okul ve Derslerdeki Başarısını Nasıl Artırabilirim/Nasıl Desteklerim?

Okul müfredatındaki dersler, ağırlıklı olarak beynin sol bölümünü çalıştırmaya/kullanmaya yönelik derslerdir. Resim, müzik gibi beynin sağ bölümünü kullanmayı gerektiren derslere ayrılan süre ise biraz daha kısıtlıdır. Çocuğunuzun derslerdeki başarısını artırmak için ezbere dayalı yöntemleri denemek kalıcı bir çözüm olmayacaktır. Bu yüzden, çocuğunuzun zeka potansiyelini etkin bir şekilde kullanmasını sağlayacak yöntemleri denemelisiniz. Bu konuyu 2 farklı makalemizde detaylı bir şekilde işlemiştik. Aşağıdaki bağlantıları inceleyebilirsiniz:

  1. Okulda ve Derslerde Başarılı Olmanın Yolları
  2. Zeka Geliştirme Yolları | 8 Farklı Zeka Türü

E-Okul Mobil İle Birlikte TÜBİTAK Destekli MentalUP Mobil Uygulamasını İndirin.

TÜBİTAK desteği ile Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen MentalUP, çocukların okul başarısını destekleyen bilimsel oyunlar uygulamasıdır. Uygulamanın içerisinde görsel zeka, sözel zeka ve sayısal zeka egzersizleri bulunmaktadır. Bunlarla birlikte dikkat egzersizleri, hafıza egzersizleri, mantık egzersizleri ve daha fazlası yine MentalUP ile tek bir uygulama içerisine alınmıştır.

MentalUP Eğitici Oyun Uygulaması ‘nın oyun formatında tasarlanma sebebi, çocuklara ek bir sorumluluk veya ödev değil; eğlence aracı olarak görünmesi içindir. Yani, çocuğunuz sadece oyun oynadığını düşünürken aslında bilimsel beyin egzersizleri ile zeka potansiyelini keşfeder, zihinsel becerilerini geliştirir.

MentalUP’ın tıpkı e-okul gibi performans takip ekranları vardır. Çocuğunuzun zihinsel becerilerini yaşıtlarıyla karşılaştırmanıza ve yorumlamanıza imkan verir. Zaman içerisindeki gelişimini takip etmenizi de sağlar.

MentalUP Eğitici Oyunlar: Şimdi Deneyin

2017 - 2018 E OKUL ORTALAMA HESAPLAMA

Eokul meb ortalamalarına göre çocuğun başarı derecesi veli tarafından nasıl hesaplanır. Velilerin sıkça kullandığı tabir ile “E okul takdir-teşekkür hesaplama” nasıl yapılır? Biraz da bu hesaplamalar hakkında bilgi verelim.

Aslında, eokul yönetim bilgi sistemi üzerinde, velinin erişebileceği bir hesaplama aracı yoktur. Çocuğunuzun takdir veya teşekküre hak kazanıp kazanmadığını merak ediyorsanız bu hesaplamayı kendiniz yapmanız gerekmektedir.

Resmi olmayan çeşitli sitelerde e okul ortalama hesaplama başlığı altında çeşitli hesaplama tabloları paylaşılıyor. Bu tablolar güven verici olmamakla birlikte kullanılmasını da tavsiye etmiyoruz. Ortalama hesaplama işlemini kendiniz de yapabilirsiniz. Şimdi, e okul ortalama hesaplama işleminin nasıl yapıldığını anlatacağım.

Öğrencinin sınavlardan ve diğer uygulamalardan aldığı notların ortalaması “e okul ders notları” sayfasına yansımaktadır. 100 üzerinden hesaplanan, derslere ait dönem sonu notlarını tek tek toplayıp ders sayısına böldüğünüzde ise dönem sonu karne ortalamasını bulmuş olursunuz.

Eğer karne notu ortalaması,

70.00 - 84.99 arası çıkıyorsa öğrenci Teşekkür Belgesi almaya hak kazanmıştır.

85.00 – 100 arası çıkıyorsa öğrenci Takdir Belgesi almaya hak kazanmıştır.

NOT: Takdir veya teşekkür belgesi almaya hak kazanmak için herhangi bir dersin dönem sonu ortalaması 45.00’in altında olmamalıdır. Aksi halde karne notu ortalaması 70 ve üzeri bile olsa öğrenciye teşekkür veya takdir belgesi verilmez.

E Okul Oyunları Nelerdir?

Eokul oyunları, tamamen velilerin yanlış isimlendirmesinden türemiş bir tanımdır.

Doğrusu: Meb Zeka Oyunları’dır. Bu karışıklığın sebebi de her iki hizmetin MEB’e (Milli Eğitim Bakanlığı’na) bağlı olmasıdır diye tahmin ediyoruz. Meb Oyunları (Yanlış bilinen adıyla e okul oyunları) hakkında detaylı bilgi almak için “MEB Zeka Oyunları” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

E-Okul Şifremi Unuttum, Yeni Şifre Nasıl Alabilirim?

2017 - 2018 eğitim döneminde şifresini unutan öğretmenler okul idaresine müracaat ederek yeni şifre alabilirler.

Yazının başında belirttiğimiz gibi, veli veya öğrenciler eokul’a şifre kullanmadan giriş yapmaktadır.

Yani, şifre sıfırlama işlemi 2017 eokul öğretmen girişi ekranında kullanılmamaktadır.

BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ