2-3 YAŞ ZEKA OYUNLARI

ANA SAYFA / BLOG / 2-3 Yaş Zeka Oyunları
Son Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2018

2-3 yaş zeka oyunları için önerilerde bulunmadan önce hatırlatmamız gereken birkaç konu var. Oyun oynamak, her yaşta çocuk için önemli bir gelişim aracıdır. Sürekli enerji sarf etme ihtiyacı duyan çocuklar hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerini oyun ve oyuncaklar ile sağlamaktadır.

2-3 yaşındaki çocuklar için uyku düzeni ve dengeli beslenme ne kadar önemliyse zeka geliştirici oyunlar da aynı öneme sahiptir. Bu yazıda hem oyunlardan hem oyuncaklardan hem de oyuna konu olan nesnelerden bahsedeceğiz.

ÖNERİ:

Eğer 4 yaş ve üzeri çocuklarınız varsa pedagojik ürün sertifikalı, dünyanın en kapsamlı çocuk zeka oyunları uygulaması olan MentalUP’ı mutlaka kullanın.

MENTALUP’I AÇ

2 yaşındaki çocuklar için ayrı, 3 yaşındaki çocuklar için ayrı listeler hazırladık. Aşağıda inceleyebilirsiniz.

ZİHİNSEL GELİŞİMİ DESTEKLEYİCİ 2 YAŞ ZEKA OYUNLARI

2 yaşındaki çocuklar sıkça gördüğü eşyalar (ev eşyaları, oyuncaklar) sorulduğunda parmağı ile işaret edebilir. Bir eşyayı masa örtüsünün altına sakladığınızda kaybolmadığını bilir, bulmasını istediğinizde örtüyü kaldırması gerektiğini akıl eder. Çeşitli zaman kavramlarını idrak etmeye başlar. Örnek: “Şimdi süt içmiyoruz, yemek yiyoruz. Sonra süt içeceğiz” dediğinizde sütü işaret etmekten vazgeçebilir. 2 (iki) yaşındaki çocuklarda dikkat gelişimi henüz çok kısa bir süre ile sınırlıdır. Aşağıda belirtilen 2 yaş zeka oyunları zihinsel gelişim evrelerini desteklemektedir.

Bul-Tak:

Birbirinden farklı renk ve farklı geometrik şekillerdeki nesneleri uygun boşluklardan geçirerek kovanın içine atmayı gerektiren bir oyuncaktır. Daha küçük yaşlarda oynanması da mümkündür ancak fiziksel olarak birbirine yakın nesnelerin çokça olduğu (5-10 adet) renkli bul-tak kovaları 2 yaş çocuklar için uygundur. Bu oyuncak sayesinde çocuğunuzun mantık yürütme yeteneğini, görsel zeka ve ilişkilendirme becerilerini geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda oyun materyallerini kağıt üzerine koyup taslaklar çizebilirsiniz. Çizdiğiniz taslağa uygun gelen parçaları yerleştirmesini istediğinizde düz zemin ile boşluk arasındaki farkı (yükseklik, derinlik kavramlarını) anlamlandırma konusunda desteklemiş olursunuz. Bul-tak, özellikle 2 yaş çocuklar için oldukça faydalı bir oyuncaktır.

Set Oyuncaklar:

Mutfak eşyaları veya el aletleri içeren setler alabilirsiniz. Birlikte sofra kurarak kişi sayısına göre bardak, tabak, çatal, kaşık koymak sayı kavramlarını geliştirir. El aletleriyle çeşitli görevler yapmak ve benzeri oyunlar ile hem kelime hazneleri gelişir, hem de gruplara ayırmayı öğrenirler. Oyun esnasında öneri-komutlarınıza uyma eğilimleri artar. Bu sayede yönlendirmeleri takip etmeyi de öğrenirler. Çocuklar bu tip oyuncaklarla oynarken, tamirci, doktor, anne gibi çeşitli roller üstlenir. Bu da hayal gücü gelişiminde önemli bir artıdır. 2 yaş zeka oyunları arasında çeşitli evcilik oyunları da önemli rol oynar.

Resim Kırpma-Seslendirme:

Dergi veya kullanmadığınız kitaplardan çeşitli nesneleri keserek gruplandırabilirsiniz. Hayvanları, arabaları, insanları birbirinden ayrı kategorize ederek muhakeme yeteneği gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Canlıların veya cansızların ayrılması, birbirine benzeyen nesnelerin aynı grupta olması gerektiğini düşünür ve kategorize etme olgusu gelişir. Keserek yan yana getirdiğiniz görselleri seslendirebilirsiniz. Mesela kedi ve köpek sesini taklit edip çocuğunuzdan tekrar etmesini isteyebilirsiniz. Sesleri ayırt etme ve seslere karşı duyarlılığı gelişecektir. Resim kırpma ve seslendirme oyununu oynarken, kestiğiniz şekilleri bir defterin sayfalarına yapıştırmayı unutmayın. Bu sayede bir sonraki oyun için hazırlık yapmış olursunuz. Örneğin, çocuğunuz biraz daha büyüdüğünde şekilleri boyamasını isteyebilirsiniz.

ZİHİNSEL GELİŞİMİ DESTEKLEYİCİ 3 YAŞ ZEKA OYUNLARI

3 yaşındaki çocuklar kendilerine uygun küçük sorumluluklar almayı öğrenebilir. Oldukça meraklıdırlar ve çok fazla soru sorarlar. Ezber yetenekleri fark edilir bir şekilde gelişmiştir. Kısa şiirleri ezberleyip seslendirebilirler. 3-4 dakika boyunca bir işe odaklanabilecek dikkat düzeylerine ulaşmışlardır. Aşağıda belirtilen oyunlar ve oyuncaklar 3 yaşındaki çocuklar için uygundur.

Eşleştirme Kartları:

Akıllı kartlar olarak da bilinen ve piyasada çeşitleri bulunan eşleştirme kartları ile hafıza gelişimi, mukayese etme yeteneği gibi çeşitli zihinsel gelişim süreçlerine olumlu katkıda bulunmak mümkün. Örnek: Her görselden 2 adet olacak şekilde toplam 8 adet kartı –ön yüzü görünmeyecek şekilde- masanın üzerine dizip birbiri ile aynı olanları eşleştirmesini isteyebilirsiniz. Açtığı bir görselin hemen ardından aynısını bulamadığında son 2 denemesini tekrar kapatmanız gerekmektedir. Bir sonraki denemesinde başarılı olmak isteyen çocuk, açılan kartlardaki şekilleri aklında tutmaya başlayacaktır. Bu da hafıza gelişimi için sıklıkla kullanılan oyun yöntemlerinden biridir. Bununla birlikte diğer eşleri elinizde olan kartları çocuğunuza verebilir, sırasıyla tarif ettiğiniz kendi elindeki kartlar arasından tahmin ederek tarifinize uygun yanıtı size vermesini isteyebilirsiniz. Eşleştirme kartlarını bu şekilde kullandığınızda çocuğunuza tahminde bulunma ve mukayese yapma fırsatı sunmuş olursunuz.

Denge Oyuncakları:

Yetişkinler için 3 tekerlekli bisiklet denge sağlamayı öğrenmek adına anlamsız görülebilir ancak 3 yaşındaki çocuklar için en önemli araçlardan biridir. Bir tarafa fazla eğildiğinde veya hareket halinde direksiyonu fazla çevirdiğinde dengesi bozulan çocuk bu zorluklarla baş etmeyi öğrenir. Dolayısıyla konsantrasyon ve denge yetenekleri gelişir. Koltuğa veya kapıya çarptıklarında sarsılacakları için dikkatli olmaları gerektiğini deneyim edinirler. Bu yönüyle de dikkat gelişimi sağlar. Sadece 3 tekerlekli bisikletler değil; taşıma araçlarının hepsi yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar için de dikkat gerektirir, gelişim sağlar. Çocuğunuza park alanı göstererek veya belirli çizgiler belirleyerek aracını park etmesini isteyin. Araç park etmek geometri ve matematiksel zeka gelişimini destekler. Hatta Londra ünivetsitesinde araç park etmek için matematiksel formül bile geliştirilmiştir.

Geçmeli Bloklar:

Birbirine geçmeli, 3 boyutlu, renkli bloklar için jenerikleşen isimle ifade etmek gerekirse Legolar, farklı yaş gruplarına hitap ettiği gibi 3 (üç) yaşındaki çocuklar için oldukça faydalıdır. Küçük parçaları birleştirip büyük sonuca ulaşmaya çalışan çocuklar problem çözme ve analitik düşünme becerilerini geliştirir. Legolar ile oynayan çocuklarınıza eşlik edip akıl edemediği yapıtlar tasarlayarak vizyonlarını genişletebilirsiniz. Kendilerinin birleştirerek oluşturduğu anlamsız yapılar için de onları tebrik etmeyi unutmayın.

Eğer, 4 yaş ve üzeri çocuklarınız varsa onlar için teknolojik ve bilimsel zeka oyunlarını da kullanabilirsiniz. İncelemek için tıkla

2-3 YAŞ ÇOCUKLAR İÇİN ZEKA GELİŞTİRİCİ FAALİYETLER

Yukarıda bahsettiğimiz 2-3 yaş zeka oyunları çeşitli faaliyetlerle desteklenebilir. Boyama kitabı, hikaye kitabı okuma, okunanı anlattırma, resim çizme, karşılıklı taklit etme oyunu gibi etkinlikler çocukların zihinsel gelişimi için önemlidir. Parkta oynama, evcilik gibi hareketli oyunlar da zeka gelişimi ile birlikte fiziksel olarak da sağlıklı gelişime aracılık eder. Özellikle evcilik oyunu hem 2 yaşındaki çocuklar için, hem de 3 yaşındaki çocuklar için ruhsal huzur kaynağıdır. Evcilik oyunlarında çeşitli karakterlere bürünmek, o karakterin gerektirdiği şekilde davranmak bir yandan zeka gelişimi sağlarken diğer yandan çocuğun ruhsal anlamda deşarj olmasını; iç dünyasını yansıtmasını sağlar.

4 yaş ve üzeri çocuklarınızın zeka gelişimini desteklemek için MentalUP Zeka Oyunları'nı inceleyin. MentalUP, Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen, TÜBİTAK destekli, bilimsel bir uygulamadır. İçerisindeki zeka oyunları hem okul öncesi, hem de okul çağı çocukları için kişiselleştirilebilir şekilde dizayn edilmiştir. MentalUP kullanan çocuklar hem eğlenir, hem gelişir. MentalUP'ın bu özellikleri gözlemlenmiş ve Ruh Sağlığı Merkezi tarafından PEDAGOJİK ÜRÜN sertifikası verilmiştir.

MentalUP Zeka Geliştirici Oyunlar:

Şimdi Deneyin

Deve Cüce Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Tepki Kontrolü, Odaklanma, Bölünmüş Dikkat

Şeker Kapmaca Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görsel Dikkat, Sayma Becerisi

Gözümden Kaçmaz Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görsel Dikkat, Görsel Tarama, Kıyaslama

"Her yaş grubu çocuklar için bilimsel içerik ve bilimsel uygulamalar sunan MentalUP Blog sayfasını takip ederek binlerce bilinçli ebeveyn arasına katılın."