Görsel, İşitsel Hafıza Geliştime Teknikleri

Hafıza gücü, çocuklarımızın okul başarısını etkileyen; biz yetişkinlerin ise iş yaşamını etkileyen önemli bir beceridir. Bununla birlikte hem çocuklarımızın hem de bizlerin sosyal yaşamını etkilediğini unutmamak gerekir.

Ne kadar güçlü hafıza o kadar başarılı ilişkiler demektir.

Hafıza güçlendirme teknikleri başlıklı yazımızda genel hafıza tekniklerinden bahsetmiştik. Bu yazıda ise özellikle gördüklerini aklında tutma konusunda zorluk çekenler için benzersiz yöntemler paylaştık. İşte dört adımda görsel hafıza geliştirme teknikleri:

GÖRSEL HAFIZA TEKNİKLERİ?

1

Görselleri Akılda Tutma Tekniği:

Görsel hafızanızı geliştirmenin en iyi yolu beyninize spor/egzersiz yaptırmanızdır. Oyunlar, bu konuda oldukça etkilidir. Hızla deneyebilmeniz için aşağıda görsel hafıza geliştirici özel oyunlar (egzersizler) paylaştık.

Görsel Bellek Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görsel bellek, işitsel bellek, karar verme

Görsel Anımsama Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görsel Dikkat, Görsel Tarama, Görsel Bellek

Gördüklerini Hatırla Oyunu

Geliştirdiği Alanlar: Görsel Bellek, Sözel Bellek, Görsel Dikkat

2

Yüzleri Akılda Tutma Tekniği:

Sadece 1 kez gördüğünüz bir insanı ertesi gün farklı bir ortamda gördüğünüzde hatırlayamıyorsanız ilk görüşmenizde eksiklikler var demektir. Bu eksiklik, dikkatsizlikten ve amaçsızlıktan kaynaklanabilir. Bir insanın yüzünü hatırlayabilmenizi kolaylaştıracak en önemli etken onunla neden ilgilendiğinizdir. Sizin için çok önemli biri değilse aklınızdan çıkması da muhtemeldir.

Dolayısıyla,

gördüğünüz kişileri zihninizde bir yere koyarak görsel hafızanızı güçlendirebilirsiniz. Örnek: Ofisinizdeki elektronik bir eşyayı tamir etmeye gelen tekniker Rüstem beyin yüzünü belleğe alırken “superman” sıfatı verebilirsiniz. Kışın buz gibi havada klimanız bozulursa Rüstem’in tamir edeceğini düşünmeniz Rüstem beye verdiğiniz önemi besler ve yüzünü hatırlamanız kolaylaşır.

Bir başka yöntem: İnsanların yüzüne dikkatli ve detaylı bakmaktır. Büyük kulak, şirin burun, dolgun dudak, renkli göz, açık alın, sivri çene vb detayları görürseniz bir daha o yüzü unutmanız zorlaşır.

3

İsimleri Akılda Tutma Tekniği:

İsimlerin sözel hafıza ile ilgisi olduğu kadar görsel hafıza ile de ilgisi vardır. Bir insanın ismi kafanızda hiçbir görüntü canlandırmıyorsa bile kağıt üzerinde yazılış biçimi aklınıza gelecektir. Dolayısıyla sözcüğü görsele dönüştürmüş olacaksınız ama bu zayıf bir yöntemdir.

İsimleri akılda tutmanın en iyi yolu: İsmin anlamını veya sizin için çağrıştırdığı ilk görseli yakalamaktır. Örnek: Dursun ismini akılda tutmak için zihninizde “Duran adam” görseli çizebilirsiniz. “Arda” ismi için bir kurgu yapıp “arada sırada damdan düşer gibi gelen adam” benzetmesini yaptığınızda ismi hatırlamanız kolaylaşabilir çünkü oluşturduğunuz fotografik kompozisyon ne kadar ilginç ve saçma olursa akılda kalma olasılığı o kadar yükseliyor.

4

Mekanları Akılda Tutma Tekniği

 AVM’nin otoparkında arabanızı aradığınız oldu mu? Bir çok kez başımıza gelen bu ve benzeri durumları aşmak için önceden hafızamıza aldığımız mekanlarla ilişkilendirme yapabiliriz. Görsel hafızası iyi olanlar bu konuda oldukça beceriklidirler. Mesela aracınızı otoparkın arkalarında, bir yere park ettiniz. Eğer otopark bir satranç tahtası olsaydı atın L şeklindeki ilk hamlesiyle gelebileceği yere park etmiş olabilir misiniz? Çıkışta atınızı bağladığınız yerden almanız kolaylaşır ;) Ya da fil…

Eğlenceli Yöntemlerle Görsel Hafızayı Geliştirme

MentalUP Hafıza Oyunları gibi hafızayı zorlama ve zinde tutma özelliği olan egzersizleri uygulayarak görsel hafızanızı güçlendirebilirsiniz. MentalUP, harita anımsama, görsel anımsama, desen anımsama, harf ve rakam anımsama gibi çeşitli hafıza oyunları/egzersizleri içerir.

Her başarıda bir üst seviyeye geçmeye hak kazanırsınız.

Bir üst seviyeye geçmek, bir sonraki denemenizde görsel hafızanızı daha fazla zorlamanıza ve geliştirmenize imkan verir.

MentalUP Görsel Hafıza Egzersizleri:

Şimdi Deneyin

GÖRSEL HAFIZA NEDİR?

Görsel hafıza, herhangi bir bilgiyi kelimelerle ifade edilebilecek şekilde belleğe kaydetme ve gerektiğinde geri çağırma becerisidir. İnsanda görsel hafıza, soyut kavramları dahi şekillendirme becerisine sahiptir. Zihin gözü olarak ifade edilen bu kavramı şöyle açıklayalım:

Somut bir nesne gördüğümüzde hayal gücümüzü zorlamamıza gerek kalmadan o nesneyi olduğu gibi belleğe atabiliriz. “Sandalye” denildiği zaman zihninizde 4 bacaklı, oturma ve yaslanma yeri olan, daha öncesinde görmüş olduğunuz sandalyelerden biri canlanır. Yani, görsel hafızamızı kullanırız ama zorlamamıza gerek kalmaz.

Peki,

“heyecan” denildiğinde aklınıza nasıl bir görsel geliyor? Heyecan, soyut bir kavram olduğu için görsel karşılığını oluşturma görevi tamamen zihnimizdedir. Birçoğumuz “heyecan” kelimesini bellekten çağırırken anılarımız arasından heyecanlandığımız bir anımızı zihnimizde canlandırırız.

Her sözcüğün zihnimizde bir karşılığı vardır.

Bu yüzden görsel hafızaya fotografik hafıza da denir.

Zengin görsellere sahip, eğlenceli hafıza oyunları ile çocuğunuzun görsel hafızasını güçlendirebilirsiniz. MentalUP Hafıza Oyunları'nı İNCELEYİN

“Görsel hafıza nedir?” sorusunu verdiğimiz yanıt dahi okuyucuların kafasında bir kompozisyona dönüşmüş olmalı. “Görsel hafıza, sandalye ve heyecan içeren bir kompozisyondur” şeklinde hatırlamanız artık mümkün. Bu da bir çeşit görsel hafıza tekniğidir.

Görsel hafızası iyi olanlar adeta kayıt tuşuna basılmış kamera gibi her gördüğünü belleğe atarlar. Görsel hafızasının zayıf olduğunu düşünen kişiler ise genellikle insanların ismini veya yüzlerini hatırlayamamaktan yakınırlar. Bununla birlikte seyahatlerde yolları ezberleyememe, okurken kelimeleri ezberleyememe gibi durumlar da sıkça dile getirilmektedir. Görsel hafızanın mekânsal algı ve dikkat ile bağlantılı olabileceği durumları da hatırlatmak gerekir. Aşağıdaki görsel hafıza geliştirme tekniklerini çocuklarınıza da öğretiniz.

İŞİTSEL HAFIZA NEDİR?

İşitsel hafıza, sesleri ve birbirini takip eden sesli yönergeleri belleğe alıp anında veya gerektiğinde geri çağırabilme becerisidir. İşitsel hafızanızı test etmek için "Kuş Sesleri" oyununu oynayın. İşitsel ve görsel hafıza testi yapan Kuş Sesleri Oyunu, ilk seviyelerde çok kolay gelebilir. İlerleyen bölümlerde sizi oldukça zorlayacaktır. İşitsel algı problemi yaşayanlar, işitsel hafızalarını etkin kullanamayabilirler. Sadece işitsel algı problemi olanlar değil; sağlıklı bireyler de yönergeleri aklında tutma konusunda güçlük çekebilir. İşitsel hafızayı geliştirmek için yine egzersizlere başvurmak doğru bir tercih olur. Komutları takip edebileceğiniz zeka oyunları oynayabilirsiniz. MentalUP Beyin Egzersizleri’nde yönergeleri takip etmeye dayalı oyunlar var. MentalUP’ı ÜCRETSİZ deneyin.

BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ
ANA SAYFA / BLOG / Görsel, İşitsel Hafıza Nedir?