ANALİTİK DÜŞÜNME YETENEĞİ NEDİR, NASIL GELİŞTİRİLİR?

ANA SAYFA / BLOG / Analitik Düşünme Yeteneği Nedir, Nasıl Geliştirilir?
Son Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2023

Çocukların derslerdeki başarısını etkileyen, yetişkinlerin iş ilanlarında sürekli karşılaştığı, büyük-küçük herkes için oldukça önemli olan analitik düşünme nedir?

Analitik düşünme: Bir problemi veya konuyu tümden gelim yöntemi ile alt konulara ayırıp, her bilgiyi ayrıca değerlendirebilme yeteneğidir. Konuların küçük parçalara ayrılıp bilginin sorgulanmasındaki amaç, parçalardan yola çıkıp bütünü çözümlemek/geliştirmektir. Analitik düşünme yeteneği olan kişiler, karmaşık yapılar karşısında pratik çözümler üretebilirler.

Sağ-Sol Beyin Testi

Beyninizin sanatsal, duygusal, mantıksal, gerçekçi yönlerini hangi oranlarda kullandığınızı ölçer ve detaylı raporlar verir.

ANALİTİK DÜŞÜNME BECERİSİ KİŞİYE NE KAZANDIRIR?

  • En temele inersek, okul derslerini kolay kavrayarak başarılı olmamızı sağlayan yeteneklerimizden birinin analitik düşünme becerisi olduğunu söyleyebiliriz.
  • Analitik düşünme becerisi gelişmiş kişiler sorgulayıcıdır ve araştırmaya yatkındır. Toplumsal olarak doğruluğu kabul görmüş (belki de yanlış olan) bilgileri dahi sorgulamaktan çekinmezler. Bu sayede doğrunun yer, zaman, duruma göre değişkenlik gösterebileceğini görürler ve içinde bulundukları şartlara göre en doğru kararları verirler.
  • Bir bilginin veya davranış biçiminin doğruluğuna kanaat getirmenin en iyi yolu analitik düşünme yapısıyla sorgulamaktır. Aksi durumda bağnazlık, ezbercilik ve benzeri tehditler söz konusudur. Sorgulama ve araştırma becerisine sahip olmayan toplulukların soyut kavramları doğru yorumlama işlevi de zayıftır.
  • Analitik düşünme becerisi, hayatımızda karşılaştığımız problemlere karşı sağlıklı çözümler geliştirmemize de olanak verir. Problemin çıkış noktası, sebepleri, doğurduğu sonuçlar, çözüm önerileri, çözüm yolları, arzulanan sonuçlar gibi probleme dair alt başlıklar tek tek değerlendirildiğinde problemin ortadan kaldırılma olasılığı artar.
  • Analitik düşünme becerisine sahip olmak, özellikle iş ilanlarında sık sık kendini gösteren bir maddedir. Tıpkı sosyal yaşantımızda olduğu gibi iş hayatımız da eleştirel ve çözüm odaklı düşünmeyi gerektirir. Mesela, iyi yöneticilerin analitik düşünme becerileri de iyidir.

Özetlemek Gerekirse:

Analitik düşünme becerisi: Bireyin aklını doğru kullanabilme ve buna bağlı olarak okul, iş, sosyal yaşamında başarılı olabilmesini sağlayan önemli bir beceridir.

ANALİTİK DÜŞÜNCE YETENEĞİ NASIL GELİŞTİRİLİR?

1- Polisiye romanlar okuyarak.

Örnek: Agatha Christie’nin “Doğu Ekspresinde Cinayet” isimli romanı, Stieg Larsson tarafından yazılan “Ejderha Dövmeli Kız” isimli roman ve benzeri polisiye romanlar.

2- Bilim kurgu, politik veya polisiye filmler izleyerek.

Örnek: Sherlock Holmes, Sihirbazlar Çetesi, Zindan adası ve benzeri filmler.

3- Matematik problemleri ve sayısal bulmacalar çözerek.

Örnek: Okul müfredatında karşılaştığımız matematik problemleri veya sudoku gibi sayısal bulmacalar.

4- İnteraktif zeka oyunları oynayarak.

Örnek: aşağıdaki gibi analitik zeka gelişimini destekleyen interaktif oyunlar. Hızlıca deneyin

Analitik Zeka Oyunu 1

Geliştirdiği Alanlar: Matematik Becerisi, Karar Verme, Görsel Dikkat

Analitik Zeka Oyunu 2

Geliştirdiği Alanlar: Matematik Becerisi, Planlama, Görsel Dikkat

Analitik Zeka Oyunu 3

Geliştirdiği Alanlar: Görsel Dikkat, Sayma Becerisi

Matematik, yapı gereği bizzat analitik düşünme ile alakalıdır. Matematik işlemlerinde tümden gelim ve sonuçları birleştirerek tüme varım söz konusudur. Bu yüzden matematik problemleri çözmek analitik düşünme ve kavrama yeteneğimizi geliştirir.

Analitik düşünme yeteneğimizi geliştirmenin en etkili ve en eğlenceli yöntemlerinden biri de oyun oynamaktır. Strateji oyunları ve zeka oyunları oynamak analitik düşünme yeteneğimizi geliştirir.

NOT: Yetişkinler için stratejik video oyunları (clash of clans, age of empires ve benzeri oyunlar) etkili olsa da bağımlılık riski içermektedir. Günlük tavsiye edilen sürenin üzerine çıkmadıkça bu tür oyunlar ile analitik düşünme yeteneğinizi geliştirebilirsiniz.

Çocuklar için bağımlılık yapma riski yüksek strateji oyunları yerine pedagojik oyunlar en doğru tercih olacaktır.

MentalUP, çocukların zihinsel becerilerini geliştirmeye yönelik zeka oyunları içeren online bir uygulamadır. İçerdiği oyunlar çocukların analitik düşünme becerisini artırmaya, sözel, sayısal, görsel zeka gelişimini desteklemeye; dikkat ve hafızalarını geliştirmeye yöneliktir. Bu tür etkileri gözlemlenerek RUH SAĞLIĞI MERKEZİ tarafından PEDAGOJİK ÜRÜN olarak sertifikalandırılmıştır.

MentalUP, kullanıcının zeka potansiyeline uygun oyunları otomatik belirleme özelliğine sahip olduğu için yetişkinler tarafından sıklıkla tercih edilmekte ve etkileri yetişkinler üzerinde de gözlemlenmektedir. Tabi ki çocuklar, yetişkinlere oranla zihinsel gelişime katbekat açık oldukları için uygulamanın çocuklar üzerindeki etkisi çok daha yüksektir.

MentalUP Zeka Oyunu:

Şimdi Deneyin

Yukarıdaki maddelerde belirttiğimiz gibi, polisiye romanlar okumak analitik düşünme yeteneğimizi geliştirir. Aynı şekilde, bir olayı aydınlatmaya çalışan dedektif-polis filmleri de analitik düşünme yeteneği gelişimi açısından egzersiz niteliğindedir. Okumanın daha etkili olduğunu da hatırlatmış olalım.

Mesela eğitmenlerin, Dostoyevski’nin cinayet içeren ünlü romanı Suç ve Ceza’yı öğrencilere neden tavsiye ettiğini merak ediyor olabilirsiniz. Sebebi, analitik düşünme yeteneğine katkı sağlamaktır.

Bu yazıda “analitik düşünme nedir, kişiye neler kazandırır; analitik düşünme yeteneği nasıl geliştirilir?” şeklindeki soruları yanıtladık. Eğitmen, ebeveyn ve çocukların hayatlarına değer katmayı hedefleyen yeni yazılar paylaşmaya devam edeceğiz. MentalUP BLOG’u takip edin.
BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ