10, 11 ve 12 Yaş Spor Hareketleri

10, 11, 12 Yaş Spor Hareketleri çocukların gün içerisinde daha aktif olmasını sağladığı gibi, eğitim ve öğrenim hayatlarında da daha başarılı olmalarını yardımcı olur. Odaklanmayı arttıran, enerjilerini doğru harcamalarını sağlayan bu hareketler; psikolojik ve fiziksel gelişim için de oldukça önemlidir. Çocuklar için basit spor hareketleri gün içerisinde yarım saat ayırılarak yapılabilir.

Hiçbir ekipmana ihtiyaç duymadan evde spor yapmak isteyen bir çocuğunuz mu var? Uzman denetiminde hazırlanan fitness egzersizleri ve spor hareketleri MentalUP Spor Uygulaması içerisinde sizi bekliyor. Hareketlerin yapılışlarını anlatan ve animasyonlu biçimde gösteren bir rehber önderliğinde çocuğunuz hemen spora başlayabilir. Tabii, siz de onunla birlikte spor yapabilirsiniz.

MentalUP’ı Aç

Ek olarak çocukların hareketsiz bir yaşamdan uzaklaşarak kendi gelişimlerini en doğal şekilde destekleyecekleri 10, 11, 12 yaş spor hareketleri, boy uzatma konusunda da oldukça etkilidir. Haftada 5 gün boyunca yapılması tavsiye edilen hareketler, çocuğun fiziksel gelişimine mutlaka uygun olmalıdır. Aşağıda sıraladığımız çocuklar için spor hareketlerini inceleyerek çocuğunuz için uygun olup olmadığını teyit etmeli, ardından uygulamaya geçmelisiniz.

⚠️ ÖNEMLİ UYARI ⚠️

Spora mutlaka ısınma hareketleriyle başlanmalı, spor sonunda soğuma hareketleri yapılmalıdır. Aksi takdirde kas ağrıları ve zedelenmeleri meydana gelebilir. Ayrıca spor yapmaya engel bir rahatsızlık ya da en ufak bir endişeniz varsa, spor sürecinden önce mutlaka bir spor eğitmeni ve doktorunuzdan onay almanız önerilir.

Çocuklar için Spor Hareketleri

İp atlama, denge oyunları, zıplama, bisiklet sürme, yüzme, futbol, dans, basketbol, voleybol gibi sporlar çocuğun sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesini sağlamaktadır. Odaklanmayı arttıran etkisi bulunan hareketler, aynı zamanda sağlıklı bir psikolojiyle de gelişmesini sağlayacaktır.

Ebeveyn kontrolünde yapılması gereken çocuklar için spor hareketleri mutlaka bilinçli şekilde gerçekleştirilmelidir. İlk günlerde yoğun şekilde yapılmamalı, kaslar alışana kadar hafif şekilde uygulanmalıdır. Aksi durumda kas zedelenmesi olabilir. Düzenli olarak uygulandığı takdirde büyük ölçüde fayda sağlayan, fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı bir birey olarak yaşamasında etkin rol oynayan bu hareketler; uzun süre uygulanmalıdır. Evde spor hareketleri çocuk için aşağıda sıralandığı gibidir.

10 Yaş Spor Hareketleri

Özellikle kilolu çocuklar için spor hareketleri arıyorsanız, bu aktiviteleri haftada 5 gün boyunca yapmanız tavsiye edilir. 10 yaş spor hareketleri çocuğun fiziksel olarak daha güçlü, esnek ve aktif olmasını sağlayacaktır. Buna ek olarak boy uzatma egzersizleri de yapılarak kemik gelişimi ve boy uzaması desteklenir.

Elma Toplama Hareketi (60 Saniye)

Yukarıda bulunan hayali elmaları toplamak üzerine kurgulanan bu hareket, çocukların zıplayarak yaptığı bir harekettir. Eller yukarı doğru uzatılır ve çocuk, elma toplar gibi ellerini hareket ettirerek zıplar. 60 saniye boyunca tekrarlanması gereken bu hareket, çocukların yapmaktan en çok keyif aldığı egzersizlerden birisidir.

Sırt Esnetme Hareketi (5 Tekrar)

Sırtın esnemesini ve kasların gevşemesini sağlayan bu hareket, 5 kere tekrarlanmalıdır. İlerleyen günlerde ise bu tekrar sayısı 10 ya da 15’e kadar çıkartılabilir. Hareketi uygulamak için çocuk, dizlerinin üstüne ve öne doğru çökerek ellerini düz olarak uzatır. İleri geri hareket ederken eller önde sabit durur ve sırt esnetilir.

Diz Çekme Hareketi (10 Tekrar)

10 tekrarla yapılması gereken diz çekme hareketi, 10 yaş spor hareketleri arasında en fazla fiziksel hareket getiren aktivitelerden birisidir.

Sırt üstü yatan çocuk, dizlerini karnına çeker ve sonrasında uzatır. Sırasıyla sağ ve sol bacak ile aynı hareket tekrarlanır. Her bacak için 10 tekrar yapılmalıdır. Dilerseniz daha kolay hale getirmek adına ayakları bir yükselti üzerine de yerleştirebilirsiniz.

11 Yaş Spor Hareketleri

11 yaş spor hareketleri yapmadan önce mutlaka çocuğunuz için uygun olup olmadığını gözden geçirmeniz tavsiye edilmektedir. Uygulama esnasında yumuşak zeminde (mat, halı, minder vs.) kullanılmalı ve sakatlanma sebebi olabilecek bir unsur çocuğun etrafında yer almamalıdır.

Tavşan Zıplaması Hareketi (10 Tekrar)

İlgi çekici ve eğlenceli spor hareketlerinin isimleri, çocuğun egzersiz yapma şevkini daha çok arttıracaktır. 11 yaş spor hareketleri arasında olan tavşan zıplaması, 10 tekrar ile yapılmalıdır. Çocuk, elleri öne doğru düz olarak tutarak yere doğru çömelir. 3 saniye boyunca bu şekilde kalarak elleri sabit biçimde zıplar. Dilerseniz elleri yanda da konumlandırabilir ya da her harekette değiştirebilirsiniz. Her zıplama, 1 tekrar olarak sayılır.

Sağ – Sol Uzatma Hareketi (10 Tekrar)

Sol ayak üzerine diz çökülür ve önce sağ ayak, yere 90 derece olacak şekilde bükülür. Ardından olabildiğince ileriye uzatılır. Bu hareket sağ ayak için 10, sol ayak için 10 tekrar şeklinde yapılmalıdır. Bacak kaslarını güçlendiren bu hareket, aynı zamanda esnekliği de olabildiğince fazla arttıracaktır.

İleri Yumruk Hareketi (50 Saniye)

Kollar yanlarda dururken, dik bir pozisyonda ayakta kalınır. Kollar sırasıyla ileri doğru yumruk atar gibi uzatılır. 50 saniye boyunca sağ ve sol kol için uygulanan bu hareket, kol kaslarını güçlendirecektir. Dilerseniz bu hareketi ellerde ağırlık varken de uygulayabilirsiniz.

Her Yaştan Çocuk için Spor Uygulaması MentalUP’ta!

Çocukların hayatına sporu dahil etmek, onlara yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri olarak kabul ediliyor. Evde spor yapma deneyimini çok basit bir hale getiren MentalUP ile en güzel egzersizleri ve çocuklar için evde kolay spor hareketlerini evinizin salonuna taşıyabilirsiniz. Uzmanlarca hazırlanmış bu hareketler, her hareketi anlatan bir rehber tarafından anlatılmaktadır.

Evde kolay çocuk spor hareketleri için MentalUP’ı inceleyin.

12 Yaş Spor Hareketleri

12 yaş spor hareketleri, çocukların en aktif olduğu ve gelişiminin en hızlı olduğu yaşlardan biri olan bu dönemde büyük fayda sağlayacaktır. Zira büyüme hormonları en çok bu yaşlarda salgılanır ve kemik, kas, akciğer de en aktif şekilde bu yaşlarda gelişir.

12 yaşındaki çocuklar için spor hareketleri, diğer yaş gruplarına nazaran biraz daha agresif şekilde gerçekleşebilir. Bu, yaşa bağlı olarak sağlıklı bir gelişim sağlanması için etkin rol oynar.

Kürek Çekme Hareketi (60 Saniye)

İmkânınız varsa bu hareketi, gerçek biçimde yapmanız önerilir ama evinizin rahatlığında yapmak isterseniz de çözüm basit. Kürek çekme hareketi, tıpkı elma toplama hareketinde olduğu gibi hayal gücünü geliştiren ve fiziksel olarak güçlendiren aktivitelerden birisidir. Çocuk, hayali olarak ellerinde kürek olduğunu düşünür. Eller sağ ve sola ayrılır. Çocuk, ellerini kürek çeker gibi kullanır, önce sağ sonra sol kol kürek çeker gibi ileriye ve geriye doğru atılır.

Mum Duruşu Hareketi (60 Saniye)

10, 11, 12 yaş spor hareketleri arasında olan mum duruşu, esnekliği arttırdığı gibi çocuğun kondisyonunu da destekleyen bir harekettir. Sırt üstü yatılarak yapılan bu hareket; en keyifli aktivitelerden birisidir. 60 saniye boyunca uygulanan duruş, mutlaka düz ve yumuşak bir zemin üzerinde yapılmalıdır.

Boy Uzatan Esneme Hareketi (20 Tekrar)

Boy uzatan bu esneme hareketleri, aynı zamanda bacak kaslarını güçlendirir ve esnekliği de arttırır. Dik şekilde ayakta durularak hazırlık yapılan hareket ile sol el parmak uçlarının sağ ayak parmak uçlarına değmesi, sağ el parmak uçlarının sol ayak parmak uçlarına değmesi hedeflenir.

Düzenli olarak uygulandığı takdirde esneklik gözle görülür oranda artacaktır.

Çocuklar için En İyi Spor Dalları

Çocuklar için en iyi spor dalları yukarıda da bahsettiğimiz gibi fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı şekilde gelişim sağlayan önemli aktivitelerdir. Çocukların ilgisine göre yapılması gereken spor dalları, zorlama olmadan çocuğun istekleri gözetilerek seçilmelidir. Çocuklar için en iyi spor dalları şu şekilde sıralanabilir;

  1. Yüzme,
  2. Tenis,
  3. Futbol,
  4. Basketbol,
  5. Voleybol,
  6. Hentbol,
  7. Jimnastik,
  8. Su topu,
  9. Hentbol,
  10. Okçuluk,
  11. Boks,
  12. Kürek,
  13. Atletizm,
  14. Halter

Çocuklar için Boy Uzatan Sporlar ve Hareketler

Çocuklarda boy uzatan sporlar, erken yaşlarda yapıldığı takdirde ciddi oranda fayda sağlayacaktır. Düzenli olarak yapılması gereken 10, 11, 12 Yaş Spor Hareketleri, haftanın 5 günü yarım saat olmak üzere uygulanabilir. Yukarıda sıraladığımız tüm spor hareketleri, aynı zamanda boy uzatma konusunda da yardımcı hareketler olarak kabul edilir.

Spor yapılırken mutlaka su tüketilmeli, spor süreci sağlıklı ve risksiz ortamlarda gerçekleştirilmelidir. Buna ek olarak çocuklar, mutlaka ebeveyn gözetiminde spor yapmalıdır. Ani yaralanmalar, kas zedelenmeleri ya da yanlış hareketler sonucunda ebeveyn müdahale edebilecek kadar yakında bulunmalıdır. Çocuklarda boy uzatan sporlar arasında en çok bilinen basketbol, standartların üzerinde bir boya sahip olmayı dahi sağlayabilme potansiyelindedir.

BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ
ANA SAYFA / BLOG / 10, 11, 12 Yaş Spor Hareketleri