ÖĞRENME BOZUKLUĞU TESTİ

ANA SAYFA / BLOG / Öğrenme Bozukluğu Testi
Son Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2018

Öğrenme Güçlüğü Testi Nedir?

Bireyin zihinsel bir problemi olmadığı halde okuma, yazma, matematiksel işlemler, uyum sağlama gibi alanlarda güçlük çekip çekmediğini tespit etmeye yarayan testin adıdır. Aşağıdaki öğrenme güçlüğü testi, öğrenme güçlüğü belirtilerinden yola çıkarak gözlem yapmayı kolaylaştırmak için kullanılır.

Öğrenme Bozukluğu Testi

DİKKAT: Test sonuçları tek başına ÖÖG (özgül öğrenme güçlüğü) tanısı koymak için yeterli değildir. ÖÖG tanısını sadece alanında uzman doktorlar koyabilmektedir. Aşağıdaki öğrenme güçlüğü testinden elde edeceğiniz sonuçlar “bir uzmana (Çocuk Psikiyatrisi veya Nöroloji) başvurmam gerekir mi?” Şeklindeki sorularınızı daha sağlıklı değerlendirebilmeniz için paylaşılmıştır.

ÖĞRENME BOZUKLUĞU TESTİ YAP

1- Okuma becerisi yaşıtlarının altında mı?
2- Okumaktan hiç hoşlanmaz.
3-Okuma hızı yaşıtlarının altında mı?
4-Birkaç harfin hangi sesi ifade ettiğini hatırlayamıyor veya öğrenemiyor mu?
5- Okuma sırasında ister sesli ister içinden okuyor olsun, sürekli parmağıyla takip etmek zorunda mı kalıyor?
6- Yaşına uygun bir metni okurken kelimeleri veya harfleri atlayarak mı okuyor?
7- Okuma sırasında doğru kelimeyi okumak yerine, zihninden anlamı bozacak yeni bir kelime türetiyor mu? (Örnek: Araba kelimesini merhaba şeklinde okumak)
8- Heceleme (kelimeyi hecelerine ayırma) konusunda yaşıtlarından geride mi?
9- Kendi okuduğunu anlamakta güçlük mü çekiyor?
10- b harfini d ile karıştırıyor mu? E harfini 3 rakamı ile karıştırıyor mu? 6 rakamını 9 ile karıştırıyor mu? Bunlardan herhangi biri veya benzer şekilde harf ve rakamları birbiri ile karıştırıyor mu?
11- Yazdıklarını okumak güçtür ve yaşıtlarına göre yazısı çok biçimsizdir.
12- Yazı yazmaktan hiç hoşlanmaz.
13- Yaşıtlarına göre çok yavaş yazar.
14- Bazı harf ve sayıları birbiri ile karıştırıp yanlış yazar. (Örnek: g yerine ğ yazar, m yerine n yazar, ö yerine o yazar, 3 yerine 8 yazar veya benzeri hatalar yapar)
15- Yazım sırasında bazı harfleri atlar (yazmaz) veya fazladan harf ekler.
16- Yaşıtlarına göre imla hataları fazladır. Büyük-küçük harf, nokta-virgül, soru işareti-ünlem gibi noktalama işaretleri ve imla kurallarında hatalar yapar.
17- Yazı yazarken satırını koruyamaz veya satır bitmeden alt satıra geçer. Satır atlar veya sayfayı düzenli kullanamaz. Bu veya benzeri hataları yapar.
18- Çizgileri simetrik ve düzgün çizemez. Harflerin veya sembollerin çizgilerini eğri büğrü çizer.
19- Resim çizme konusunda yaşıtlarının ortalama becerisine sahip değildir. Özellikle insan çiziminde oldukça başarısızdır.
20- Matematik işlemlerinde zorlanır. Toplama, çıkarma, çarpma, bölme işlemlerini yaşıtlarına göre gecikmeli çözer.
21- Yaşına uygun aritmetik işlemlerde (4 işlem) başarısız olur.
22- Toplama işareti, çıkarma işareti, bölme işareti, çarpma işareti gibi matematiksel sembolleri birbiri ile karıştırır.
23- Yaşına uygun olmasına rağmen matematik işlemlerini parmaklarını saymadan çözemez.
24- Düşünmeden hareket eder. İlk aklına geleni yapar.
25- İstediği bir şey yapılmazsa öfkelenir, aşırı tepki verir.
26- Eleştirilmekten hiç hoşlanmaz veya eleştirileri hiç umursamaz.
27- İçine kapanık ve yalnız görünür. Pek arkadaşı yoktur.
28- Arkadaşlarıyla geçimsizdir.
29- Kendinden yaşça büyük veya küçük kişilerle vakit geçirmeyi tercih eder. Yaşıtlarıyla arası pek iyi değildir.
30- Sürekli hayal kurar, dikkatsiz davranır, dalgındır.
31- Kuralları sevmez. Yaşıtları gibi okul kurallarına uyamaz veya güçlük çeker.
32- Yenilik ve değişiklik süreçlerinde uyum problemi yaşar.
33- Bir anda duyguları değişebilir. Çok mutluyken aniden mutsuz ve karamsar bir ruh haline bürünebilir.
34- Özgüven sorunu yaşar.
34- Çeşitli tikleri vardır. Parmağıyla saçını çevirir, tırnaklarını yer veya dudaklarını ısırır.
36- Fiziksel görünümünden hoşnut değildir.

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ TÜRLERİ

  1. Disleksi: Okuma bozukluğudur. Dislektiklerde heceleri karıştırma, kelimeleri atlama, harfleri karıştırma gibi bozukluklar gözlemlenir. Daha detaylı bilgi için “Disleksi Nedir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
  2. Diskalkuli: Matematik işlemlerinde öğrenme güçlüğünü ifade eder. Diskalkulik çocuklar sayı ve sembolleri kavrayıp, matematiksel işlemleri gerçekleştirmede güçlük yaşarlar. Daha detaylı bilgi için “Diskalkuli Nedir” konulu yazımızı okuyabilirsiniz.
  3. Disgrafi: Yazma konusunda güçlükleri ifade eder. Disgrafi problemi olan çocuklarda harfleri ters yazma, satır belirleyememe, harf atlama gibi sorunlar gözlemlenir.
  4. Dispraksi: Bir tür uyum problemidir. Dispraksi problemi olan çocuklar, kuralları olan faaliyetlere uymakta güçlük çekerler. İkili ilişkilerini sağlıklı yürütme konusunda başarısız olabilirler. Yavaş hareket edebilir ve denge problemleri yaşayabilirler.

Özgül Öğrenme Güçlüğü/Bozukluğu Ne Değildir?

  • ÖÖG, görme veya işitsel alanlarda bozukluk değildir.
  • Zihinsel gerilik veya zeka problemi değildir.
  • Sosyal ve kültürel şartların olumsuz olmasından kaynaklı bir geri kalmışlık durumu değildir.

Yukarıdaki tanımlar, öğrenme güçlüğü ile baş etmeye çalışan aileler için oldukça moral verici ve son derece bilimsel (doğru) tanımlardır. Hatta öğrenme bozukluğu için “Dahi hastalığı” tanımı kullanılmaktadır. ÖÖG (Özgül öğrenme güçlüğü) olan çocuklar genellikle üstün zekalı ve özel yetenekli çocuklardır. Önemli olan, çocukların güçlük çektiği alanlarda onlara yardımcı olabilmek ve güçlü yönlerini keşfetmektir. Bu yazıda, öğrenme bozukluğu olan çocukların üzerinde sorumluluğu olan herkesin işine yarayacak önemli bilgiler paylaştık.

Öğrenme Becerilerini Geliştiren Bilimsel Oyunlardan Destek Alabilirsiniz.

Çocuğunuzun okul başarısını artırmak ve öğrenme becerilerini geliştirmek için MentalUP Eğitsel Oyunlar’ı kullanabilirsiniz. Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri ve alanında uzman doktorların desteği ile geliştirilen MentalUP, RUH SAĞLIĞI DERNEĞİ tarafından PEDAGOJİK ürün olarak sertifikalandırılmıştır.

MentalUP kullanan çocuklar, oyunlaştırılmış egzersizler ile görsel zeka, matematiksel zeka, sözel zeka egzersizleri yapar; dikkat hafıza ve problem çözebilme becerilerini geliştirir. Çocuğunuzun egzersiz sonuçlarını ve yaşıtlarıyla arasındaki farkları MentalUP PERFORMANS RAPORLARI sayfasında inceleyebilirsiniz.

MentalUP Öğrenim Becerilerini Geliştirici Zeka Oyunları:

Hemen Dene

Özgül Öğrenme Güçlüğü Nedenleri ve Öğrenme Güçlüğü Tedavisi

Özel öğrenme güçlüğü, bir hastalık olmadığından tedavi kavramından da söz edilemez. Özgül öğrenme güçlüklerinin genetik faktörlerden etkilenebileceği düşünülmekte ve kesin nedenleri bilinmemektedir. Buna karşılık tedavi ile olumsuzlukların tamamen ortadan kaldırılması durumu söz konusu değildir. Uzmanlar, öğrenme güçlüklerinin tedavisinin olmadığını fakat kaliteli bir eğitim ile büyük ölçüde zorlukların üstesinden gelmenin mümkün olduğunu ifade etmektedir.

Kolaylıklar dilerim.

Özel eğitim ile çocuğun yetenek ve becerileri değerlendirilmelidir. Zayıflıklar tespit edilmeli ve bu zayıflıkları gidermeye yönelik özel öğretici programlar uygulanmalıdır. Güçlü olduğu yönleri ise geliştirilip çocuğun özgüveni artırılmalıdır.

Öğrenme güçlüğü ile birlikte dikkat eksikliği gözlemleniyorsa, DEHB tedavisi uygulanabilir. DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) problemin türüne ve büyüklüğüne göre ilaçlı veya ilaçsız tedavi edilmektedir.

UYARI: Bu sayfadaki test, online ortamda ve uzman denetiminden bağımsız yapılmaktadır. Klinik geçerliliği yoktur.

BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ